Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mogli su ih spriječiti!'

Policija krivi Dinamo i Krešimira Antolića za nerede na stadionu

BBB
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/23
14.07.2015.
u 21:21

'Voditelju javnog okupljanja predložili smo da preselimo manju skupinu na gornji dio sjeverne tribine, ali on je to odbio učiniti.'

Derbi Dinama i Hajduka imao je uvertiru na sjevernoj tribini stadiona Maksimir, a svi upućeni svjesni su da se to moglo izbjeći da je bilo volje i htijenja. No iz nekog se razloga sve prepustilo slučaju i jedva je izbjegnuto nešto mnogo gore od onoga što se dogodilo. U Dinamu za to krive policiju, dok policija za sve krivi klub.

Direktor sigurnosti Dinama Krešimir Antolić odgovorna je osoba i unatoč upozorenjima koja su danima kolala gradom, internetom i svim medijima, nije znao da bi se nešto moglo dogoditi između dvije "zaraćene" skupine navijača, od kojih jednu čini nekoliko desetaka osoba, a drugu nekoliko tisuća.

- Ne vidimo nijedan racionalni razlog, a ni zakonsko uporište da bi se ta "skupina od nekoliko desetaka ljudi" premještala nekamo drugamo kad su imali uredno kupljene godišnje ulaznice. I to samo zato što je nekoliko tisuća ljudi, predvođenih evidentiranim huliganima s izrečenim zaštitnim mjerama i huliganima tzv. C, najrizičnije kategorije, odlučila nakon godinu dana doći na stadion. Pri tome im je, iz nama nepoznatih razloga, omogućeno da u tzv. corteu dođu direktno do ulaza u tribinu, gdje su preskakali ulazne kentaure, maknuli zaštitare i bez reakcije policije ulazili na tribinu. Upozoravamo na to da smo mi, kao organizatori, poduzeli sve mjere osiguranja koje su u našoj nadležnosti, da bi jučerašnja utakmica prošla bez incidenata i u miru - rekao nam je direktor sigurnosti u Dinamu i obrušio se na policiju:

- Zašto policija nije odlučno intervenirala prema većoj skupini navijača, koji su jučer počinili čitav niz prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima te uništavali stadionsku imovinu, ipak je pitanje za vodeće ljude jučerašnjeg osiguranja. Kao i to zašto nije spriječeno bacanje zapaljivih predmeta prema manjoj skupini napadnutih ljudi. Odgovornost policije je da rukovodi stadionskim osiguranjem i osigura da se sportski akteri i gledatelji osjećaju sigurno. Isto tako, odgovornost policije je da spriječi kršenje javnog reda i mira, uništavanje imovine te druge prekršaje. Činjenica je da je prije i za vrijeme utakmice, došlo do kršenja različitih zakona i da policija u zaustavljanju činjenja tih prekršaja nije primijenila svoje zakonske ovlasti.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Nejasno je, treba ponoviti, kako nije vidio niti jedan razlog za sprečavanje očekivanih sukoba, čime se ugrozila sigurnost hrvatskih građana. Jer, postojale su dvije opcije, ili skupinu od nekoliko desetaka ljudi preseliti ili ne dopustiti da na stadion uđe nekoliko tisuća ljudi. Racionalnoj osobi ne bi bilo teško donijeti rješenje za takvu situaciju. Uostalom, na kraju su pripadnici policije manju skupinu i preselili na zapadni rub sjeverne tribine, što se moglo i na samom početku. Ili ih se moglo preseliti na zapadnu tribinu pa ne bi bilo potrebe trošiti novac na dodatne zaštitare.

Uostalom, nešto slično govori nam i policija, kojoj se nije svidjelo što ih se iz Dinama proziva i navodi kao glavne i odgovorne za događaje koji su se zbili prije, tijekom i poslije utakmice.

- Organizator je unatoč činjenicama kojima je raspolagao dopustio i omogućio velikom broju pripadnika suprotstavljene navijačke skupine BBB kupnju ulaznica za cijelo područje sjeverne tribine pa tako i za dio u kojem je unaprijed znao da će se nalaziti pripadnici suprotstavljene navijačke skupine. U tim okolnostima organizator je očito pogrešno procijenio mogućnost izbijanja nereda i nasilja te unatoč činjenicama kojima je pravodobno raspolagao i na koje je policija upozorila, omogućio je kupnju ulaznica i boravak u istom navijačkom sektoru suprotstavljenim navijačkim skupinama, a da nije poduzeo mjere propisane čl. 44 st. 2 Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama - kazali su nam iz Policijske uprave zagrebačke te pojasnili što to Dinamo nije poduzeo:

- Nisu razdvojili skupine putem nepremostivih prepreka ili ograda koje kontrolira sigurnosno osoblje i nisu formirali područje bez pristupa koje mora ostati prazno i na kojem se mogu nalaziti samo pripadnici sigurnosnog osoblja.

'Odbili su preseliti manju skupinu navijača'

Također, iz PUZ-a su otkrili i što je rečeno na sastancima s odgovornima u klubu. Razlikuje se to od onoga što je rekao direktor sigurnosti Antolić jer tvrdi da je s policijom sve dogovoreno i da nije bilo racionalnog razloga za poduzimanje nekih posebnih mjera sigurnosti osim onih koje su poduzete.

- Napomenuli smo na sastancima da postoji višegodišnja netrpeljivost i kontinuitet sukoba između sukobljenih "frakcija" navijačkih skupina BBB-a i "Fan cluba" GNK Dinamo i sklonost činjenju nereda i nasilja pripadnika obaju navijačkih skupina. Kazali smo i da imamo pravodobna saznanja o iznimnom interesu za predmetnu nogometnu utakmicu, a posebno u pogledu javno objavljenih najava o organiziranom "povratku na sjevernu tribinu" navijačke skupine BBB koja je u proteklom duljem razdoblju "bojkotirala" odnosno nije pratila domaće utakmice GNK Dinamo. Ujedno, bili su upoznati i s time da članovi Fan Cluba GNK Dinamo imaju godišnje karte i da im je klub kao organizator omogućio kupnju godišnjih karata isključivo za središnji dio donje sjeverne tribine - napominju iz policije te se osvrću na sami sukob na tribini:

- Čim su se našli zajedno na tribini, počeo je sukob u kojem su u jednakoj mjeri sudjelovale i poticale ga obje suprotstavljene navijačke grupe. Sukob se nastavio te smo od voditelja javnog okupljanja (Krešimir Antolić, op. a.), sukladno njegovim dužnostima prema Zakonu, predložili da preselimo manju skupinu na gornji dio sjeverne tribine, ali on je to odbio učiniti pravdajući to činjenicom da posjeduju godišnje ulaznice za središnji dio sjeverne tribine. Zbog toga smo već poduzeli potrebne radnje te smo Hrvatskom nogometnom savezu uputili dopis kojim se traži onemogućiti boravak suprotstavljenih navijačkih grupa na istoj tribini. A zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o javnom okupljanju protiv organizatora (GNK Dinamo, op.a.) i voditelja javnog okupljanja bit će poduzete propisane mjere.

Također, za kraj su iz policije spomenuli i da su BBB-i uredno prijavili okupljanje na Kvaternikovu trgu, s kojeg su se uputili prema stadionu.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

>> Na stadionu se potukli 'mamićevci' i BBB, policija brzo reagirala

>> Pogledajte sukob policije i navijača Dinama, bilo je pendreka i suzavaca

>> BBB-i dolaze i u srijedu, Dinamo opet želi pun stadion

Komentara 72

Avatar HerojUlice
HerojUlice
01:49 15.07.2015.

Znači po ovoj logici i torcida da kupi godišnje karte za sjever može biti tamo? Kako jadno objašnjenje, čista provokacija i namjerno poticanje pizdarija

Avatar bijelizagrebgrad
bijelizagrebgrad
23:54 14.07.2015.

I sutra će biti lijep i sunčan dan!

Avatar Azriel
Azriel
22:23 14.07.2015.

ajmo probati shvatiti jedno. jedino sudska zabrana. nikakve privatne liste. nikakve. točka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije