Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Pogledajte povijesnu snimku: Ovako je prošlog tjedna izgledao pohod navijača na Poljud

Sanjin Strukic/Pixsell
21.11.2021.
u 21:40

Večernji list prvi objavljuje video navijačkog spektakla koji je obilježio ključnu kvalifikacijsku utakmicu hrvatske reprezentacije prošlog tjedna na Poljudu.

Dok smo promatrali scenu navijačkog kortea u kojem je više od deset tisuća hrvatskih navijača krenulo prema Poljudu na ključnu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, prisjetili smo se na trenutak kako je nekad izgledao odnos Splita i reprezentacije Hrvatske.

No bilo je to ipak samo trenutak, kratki blic i podsjetnik na mučno razdoblje u kojem je reprezentacija bila talac rata navijača protiv vrhuške HNS-a. Danas neuvjerljivo zvuči podatak da reprezentacija skoro pet godina nije smjela nastupati u Splitu zbog straha od sabotaže kakvu je tu doživjela 2015. godine, kad su igrači Hrvatske i Italije trčali preko 15-metarske svastike, ugravirane u travnjak noć prije utakmice.

Reprezentacija se na Poljud vratila tek prije dvije godine, i to u političkoj akciji, s obzirom na to da je bojkot reprezentacije postao i prvoklasni politički problem.

Sad to zvuči potpuno nestvarno, a Poljud je postao dom reprezentacije za najvažnije bitke, mjesto na kojem i izbornik Zlatko Dalić želi igrati odlučujuće utakmice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Takav je bio sudar s Rusima, ključan za potvrdu plasmana na SP u Kataru, a Split je reprezentaciji priuštio neviđen spektakl i iskazao podršku kakva dosad nije viđena. Datum utakmice gotovo da se poklopio s 30. obljetnicom pada Vukovara i to je navijačima bio povod da organiziraju dosad najveći zabilježeni korteo prije utakmice reprezentacije. Više od deset tisuća navijača okupilo se na splitskoj Rivi gdje se unatoč kiši pjevalo već od ranog jutra.

Autocesta prema Splitu bila je zakrčena, na ulicama nije bilo prolaznika koji na sebi nije imao obilježje Hrvatske. Atmosfera zajedništva i ponosa mnoge je posjetila na 1995. godinu, kada je Hrvatska igrala na Poljudu prvi put nakon rata i akcije Oluja, a navijači su 90 minuta proveli praktički u transu.

Na čelu kortea stajao je veliki transparent s natpisom Vukovar, a rijeka ljudi zaustavljala se u Marmontovoj ulici te kod Starog placa, kako bi se uz bakljadu izveo i performans po kojem su hrvatski navijači poznati diljem svijeta.

“Bježite, ljudi, bježite iz grada...”, skakalo je deset tisuća hrvatskih navijača, baš kao u Poznanju, Moskvi, Sočiju, Kopenhagenu i bilo gdje drugdje. Kad igra Hrvatska, to se dobro pamti.

Korteo za Vukovar, kazali su nam iz jedne od navijačkih udruga koja je sudjelovala u organizaciji, bio je želja hrvatskih navijača jer dosad nikad nisu zajedno obilježili obljetnicu pada Vukov na ovakav način.

– Ovo je hrvatski korteo, u njega su dobrodošli svi. Ne želimo isticati nikoga u prvim redovima, nije važno ni čija je ideja i tko se prvi sjetio. Svi koji žele, ovdje su dobrodošli – kazali su nam navijači.

Komentara 8

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
22:05 21.11.2021.

Neopisivo 🇭🇷

Avatar Nomi
Nomi
08:05 22.11.2021.

Volim našu nogometnu reprezentaciju, ali Povijesno hodanje navijača prema stadionu? Kad sam mislio da sam vidio sve moguće reciklaže naslova, evo i ovog... nadam se da iduće neće biti Povijesno korištenje Toi-Toi toileta na poluvremenu.

DU
Deleted user
07:45 22.11.2021.

Korteo? Postoji li hrvatska riječ za opis navedenog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije