Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolazi i prvi junior svijeta

Počinje tenisko proljeće u Hrvatskoj, organizirat će se 12 profi-turnira

10.03.2021.
u 08:58

Na svim tim turnirima okupit će se više od 1500 tenisača i tenisačica iz cijelog svijeta koji će ostvariti oko 15.000 noćenja, što će biti i odlična promidžba hrvatskog turizma

Turnirom u Poreču u utorak je započela 49. teniska Istarska rivijera. Ta se priredba počela održavati 1972. godine kao ciklus satelitskih turnira, poslije je sustav malo promijenjen, ali povezani turniri u istarskim gradovima opstali su do danas. Istarska će rivijera sljedeće godine proslaviti mali jubilej – 50. obljetnicu – i najstarije je natjecanje te vrste u svijetu.

Također i najstarije tenisko natjecanje u Hrvatskoj koje je još na životu. Nakon Poreča, ove će godine domaćini biti Rovinj (14. do 21. ožujka) i Opatija (21. do 28. ožujka).

Dolazi i prvi junior svijeta

– S obzirom na okolnosti u kojima živimo, sretni smo i zadovoljni što turnir ide dalje. U stalnom smo kontaktu s nacionalnim i županijskim stožerom, ali i s ITF-om, pridržavamo se svih mjera i pravila. A nije jednostavno, svaki dan vodimo evidenciju i mjerimo temperaturu svim sudionicima. Teško je ovih dana i putovati, tako da nas je ugodno iznenadila brojka od više od 150 natjecatelja.

Igraju se pretkvalifikacije, kvalifikacije i glavni turnir, put do uspjeha je težak, ali mnogim je igračima najbitnije da uopće mogu igrati mečeve, natjecati se, a u Teniskom centru Pical idealni su i uvjeti za trening – kaže direktor Istarske rivijere Branimir Horvat informiravši nas da na turnirima nastupaju tenisači od 280. mjesta naniže.

– Ali zato imamo puno mladih dobrih tenisača među kojima je i treći junior svijeta Amerikanac Martin Damm, 17-godišnji sin bivšeg češkog tenisača Martina Damma starijeg. Njegov otac i sam je nastupao na Istarskoj rivijeri, zna da su ovdje odlični uvjeti pa je na njegovu preporuku američki savez poslao u Istru nekoliko mladih igrača – napominje Horvat..

Na Rivijeri će nastupiti i prvi junior svijeta Danac Holger Rune, a od naših igrača tu su Dino Prižmić, Luka Mikrut, Admir Kalender, Mile Matić... Nastupio bi i Mili Poljičak, ali nakon povratka iz Brazila morao je u dvotjednu karantenu.

No, Istarska rivijera tek je početak, otvaranje istinskog teniskog proljeća koje nas ove godine očekuje.

U Hrvatskoj će se od ožujka do lipnja organizirati čak 12 profesionalnih turnira ukupnog nagradnog fonda od 313.320 USD. Među njima je i turnir tenisačica u Bolu (WTA 125) koji je kao i obično na rasporedu u drugom tjednu Roland Garrosa (od 31. svibnja do 6. lipnja), a igrat će se i u Zadru, Šibeniku, Tučepima, Splitu i Zagrebu.

Na svim tim turnirima okupit će se više od 1500 tenisača i tenisačica iz cijelog svijeta koji će ostvariti oko 15.000 noćenja, što će biti i odlična promidžba hrvatskog turizma.

– Čitav život sam u tenisu i mogu reći da je Hrvatski teniski savez iznimno angažiran po ovom pitanju, od njega dolaze i inicijative i podrška. To je pozitivno za hrvatski tenis – ističe Horvat.

Cilj - popularizacija tenisa u Hrvatskoj

A direktor HTS-a Vladimir Jovanovski objašnjava:

– HTS kontinuirano ulaže napore u razvoj naših tenisačica i tenisača, a napredak nije moguć bez sudjelovanja na profesionalnim turnirima. Ovo ćemo ih proljeće imati 12, nikad prije nije bilo toliko turnira u prvoj polovici godine. To je izvrsno za hrvatski tenis, pogotovo u uvjetima pandemije koronavirusa koja je onemogućila normalno održavanje natjecanja u cijelom svijetu. Naši će tenisači tako moći brusiti formu i stjecati nužno iskustvo, i to sve u svojoj zemlji, na domaćem terenu. Cilj ovih turnira je i popularizacija tenisa u Hrvatskoj, vjerujem da ćemo preko njih bijelom sportu privući nove generacije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije