Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u čast doajenu

Počinje prvi izbor "Darko Draženović"

06.05.2002., Zagreb - Darko Drazenovic i Ana Srsen na dodjeli priznanja sportskim novinarima.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
26.09.2015.
u 11:20

Draženović je s velikom ljubavlju govorio o izboru najboljeg nogometaša, stvarao ga, koristeći iskustva koja je stjecao kroz desetljeća, te ga nadograđivao prvih trideset ljeta.

Prvi put u 44-godišnjoj povijesti Darko Draženović neće vidjeti tko je nogometaš godine. Otac ove akcije iz prosinca 1972. godine preminuo je u travnju ovu godine, a Večernji list u dogovoru s njegovom suprugom Dragicom odlučio je da će se u budućnosti izbor najboljeg nogometaša u anketi našeg lista zvati po Darku Draženoviću. Najbolji pisac, po mom skromnom mišljenju, u povijesti sportske rubrike, što je ponajprije pokazivao u svojoj tjednoj kolumni "Nogometni vikend", gotovo je vizionarski stvorio jedan izbor koji je oduvijek bio posebno cijenjen.

Sama ideja da ga biraju bivši nogometni reprezentativci (pobjednik dobiva 10 bodova, pa po jedan manje svaki sljedeći), odreda veličanstveni nogometaši, ovoj je akciji dala dimenziju koju nikada nijedan nogometni izbor na ovim prostorima nije imao. Niti je mogao.

Popis pobjednika u dosadašnje 43 godine skriva neke od velikih asova svjetskog nogometa. O nogometnim ukusima, naravno, teško se može raspravljati, ali Sikiričin "Pobjednik", kako se zove statua namijenjena najboljem među uzvišenima jest dokaz da si u nogometu uspio.

Dario Šimić, prvi hrvatski reprezentativac koji je skupio 100 nastupa, na kraju svoje karijere je rekao:

– Sve sam osvojio. Ali "Pobjednika" nikada neću prežaliti.

Draženović je s velikom ljubavlju govorio o izboru najboljeg nogometaša, stvarao ga, koristeći iskustva koja je stjecao kroz desetljeća, te ga nadograđivao prvih trideset ljeta. Nogomet mu je bio sve, na svjetska prvenstva dječački zaneseno odlazio je od 1974. do 2002. bez prekida. Neki novi klinci nastavili su put slijedeći sve zakonitosti koje smo naučili od Darka.

I zato ove subote idemo dalje, putem koji je on započeo.

>>Modrić u bolnici primio nagradu VL-a: Nadam se da sam razveselio djecu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije