Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJE PREPREKA

Pobjeda transrodnih atletičara, napokon se mogu natjecati bez osuda

'South Africa\'s Caster Semenya celebrates after finishing second in the Women\'s 800m Final during Day 15 of the London 2012 Olympics at the Olympic Stadium, London.Photo: Press Association/PIXSELL'
'Martin Rickett/Press Association/PIXSELL'
27.01.2016.
u 13:38

- Ovo je postao društveni problem jače nego u prošlosti - izjavio je Arne Ljundqvist, član tima koji je izradio preporuku.

Transrodni atletičari suočit će se s manjim preprekama za nastup na Olimpijskim igrama zahvaljujući novim smjernicama koje su procurile krajem prošlog tjedna na Outsportsu.

Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je informacije koje bi mogle unijeti revoluciju u atletski svijet. Natjecatelji koji su obavili prijelaz sa ženskog na muški spol moći će se natjecati "bez ograničenja", dok će nastup transrodnih atletičarki ovisiti o njihovoj razini testosterona. Kako navodi Outsports, atletičarke će morati dokazati da je njihov testosteron ispod 10 nanomola po litri najmanje godinu dana prije natjecanja.

Član medicinske službe MOO-a izjavio je da je promjena bila potaknuta društvenim i političkim zbivanjima.

- Ovo je postao društveni problem jače nego u prošlosti - izjavio je Arne Ljundqvist, član tima koji je izradio preporuku.

Chris Mosier, prvi transseksualni atletičar želi ući u nacionalni tim koji se kvalificirao na Svjetsko prvenstvo u duatlonu te je dobio zeleno svjetlo. Prijašnja odluka bila je nedostižna za žene s povećanom razinom testosterona, terminom zvanim hiperandrogenizam.

Ovo kliničko stanje ženskog tijela pojavilo se u medijima 2009. kada je južnoafrička srednjeprugašica Caster Semenya bila na udaru medija nakon osvojene svjetske zlatne medalje na u Berlinu. Pet godina kasnije, indijska sprinterica Dutee Chand diskvalificirana je prije starta Commonwealth Gamesa zbog povećane razine testosterona u krvi.

>> Testovi dokazali da je Semenya djevojka

Komentara 3

IH
iron.hide.54966
15:28 27.01.2016.

Ako imaš mušku stvar među nogama onda si muško, a ako je nekomu drago nek se osjeća kao žensko ali to ne mijenja činjenicu da je muško, ako imaš ženski spolni organ među nogama onda si žensko i osjećaj se kako god želiš jer sve ide prema tomu da se legaliziraju i stave u ustav i nečiji osjećaji, kako da ne!!!

MI
mirr
17:45 27.01.2016.

bozesacuvaj

Avatar Bakunin
Bakunin
20:58 30.01.2016.

Sad se Tina Maze može opet vratiti sportu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije