Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIPE PRIZNAO

Pletikosa: Neugodno mi je što me Bilić zove, jer to sada ne zaslužujem

\'06.09.2010., Brezice, Slovenija - U Brezicama hrvatska nogometna reprezentacija odradila je posljednji trening uoci sutrasnje kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2012. protiv Grcke.Stipe
Igor Kralj/PIXSELL
20.02.2011.
u 08:04

- Otišao sam rano iz Hajduka. Dok sam bio ondje, morao sam dići kredit za stan.

Bilo je to na Stipanovo 2002. godine. Sikiričin "Pobjednik" u rukama, Večernjakov nogometaš godine, a tek su mu 23 godine. Vidjeli smo ga u Barceloni, Manchesteru, Milanu. Što se dogodilo?

- Bio sam tvrdoglav, imao nesreću s ozljedama, nisam imao pravog menadžera - nabrajao je razloge Stipe Pletikosa, koji je unatoč skromnoj klupskoj karijeri skupio osamdeset i jedan nastup za Hrvatsku.

Danas je treći vratar Tottenhama, kao posuđeni igrač iz moskovskog Spartaka.

- Do ljeta bih trebao znati hoću li ostati. Ako trener Redknapp procijeni da neću braniti, tada ću napustiti Spurse, iako ovdje uživam.

Nekada ste imali puno više strpljenja?

Dosta je bilo klupe

- Ušao sam u 32 godinu. Sada se osjećam najbolje, najzreliji sam, ne želim još tih nekoliko godina biti na klupi i tribini. I žao mi je što prije nisam počeo surađivati s Markom Naletilićem. Siguran sam da bi napravio puno veću karijeru.

Iako sve ove godine niste branili, izbornici su vam vjerovali.

- Često sam u posljednje vrijeme čitao i slušao komentare da mi nije mjesto u reprezentaciji. I neugodno mi je kada dobijem poziv, jer ne branim. No, uvijek ću biti zahvalan izborniku Biliću što mi vjeruje, što cijeni moje golmanske vrline.

Ali Bilić vas zove i zato što nemate pravog nasljednika?

- Ne bih volio o kolegama. Kada je riječ o tehnici, naša je škola odlična, ali zaostajemo u drugim stvarima. Naime, slabo igramo nogom, nismo dovoljno eksplozivni, agresivni.

Reprezentacija je ipak veliki motiv, drži li vas to još prilično jako?

- Sigurno, jer imamo jednu generaciju igrača koji uz malo sreće može čak i nešto osvojiti.

Prije tjedan dana proslavljen je 100. rođendan vašeg matičnog kluba. Ali vaša čestitka nije pročitana.

- To mi je jako žao, jer svi znaju što meni i mojoj obitelji znači Hajduk.

U Splitu opet vrije, navijači su protiv ljudi koji vode klub.

- Narod je nemoguće prevariti, oni vide i osjećaju da nije dobro. Želio sam sinu kupiti majicu Hajduka za 100. rođendan, ali u klubu nisu napravili niti jedan suvenir, a svu organizaciju velike fešte na sebe je preuzela Torcida. To nije dobro, kao i to da se 5 milijuna eura potroši na braću Sharbini, protiv kojih nemam ništa. Ali ne ulaže se u školu dovoljno. Jednostavno, Hajduku nedostaje više nogometnih ljudi.

HNS se mora mijenjati

Kako gledate na borbu za vlast u Hrvatskom nogometnom savezu?

- Mislim da je to sve jako loše za naš nogomet. Stalne dvorske borbe, kriza, loš sustav natjecanja, klubovi su nam daleko od prave europske pozornice.

Vidite li se i nakon karijere u nogometu?

- Da, želim to. Ima nas mlađih, Šimić, Tudor, Stanić, Vlaović, pa naravno i neki drugi iz generacije vatrenih. Trebamo raditi u nogometu, jer nam je nogomet sve dao. U sve strukture trebaju ući moralniji, pošteniji ljudi.

Stipe Pletikosa u reprezentativnom dresu posebno pamti dva detalja: poraz od Turaka i SP 2006. godine.

Cico Kranjčar vratio mi vjeru u nogomet

- Cijela je javnost bila za Butinu, koji tada nije branio, a ja sam baš bio psihološki slab. Tada je izbornik Zlatko Kranjčar došao prije SP-a i rekao: "Stipe, ti si moj izbor". Osjećam da sam tom čovjeku vječni dužnik.

Ključne riječi

Komentara 12

BU
bura2
23:19 20.02.2011.

Torcida je uvik s tobom Stipe!

OB
-obrisani-
08:30 20.02.2011.

POZIVAMO VAS NA VELIKI PROSVJEDNI SKUP POVODOM UHIĆENJA, ZADRŽAVANJA I ODLUKE O IZRUČENJU TIHOMIRA PURDE U SUBOTU, 26. VELJAČE 2011. GODINE NA TRGU BANA JELAČIĆA U ZAGREBU S POČETKOM U 13:00 SATI UZ NASTUP MARKA PERKOVIĆA THOMPSONA

VL
vladek
09:15 20.02.2011.

Pa on te zove zato jer si Hajdukovac,a ne zato jer si dobar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije