Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uefina politika

Platini potvrdio: Isti ste mi kao Srbi!

Michel Platini, Davor Šuker (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
15.12.2012.
u 15:47

HNS je za baklje i transparent u Splitu platio jednaku kaznu kao Srbi za rasizam i tučnjavu

Smiješno mala Uefina kazna Srpskom nogometnom savezu zbog velikih nereda i rasističkih incidenata na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu još je jedna potvrda da je Uefin predsjednik Michel Platini zapravo veliki licemjer. Nakon bure koja se podigla, nakon golemog pritiska koji je na Uefu napravio i Engleski nogometni savez (FA), Disciplinska komisija Uefe kaznila je SFS s mizernih 80.000 eura i jednom utakmicom mlade reprezentacije (do 21 godine) bez gledatelja, a pojedinačne kazne igračima i trenerima toliko su beznačajne da im se valjda i Srbi smiju.

Ne vrijede ista mjerila

Kad pogledamo ove kazne kroz prizmu zločestog i nekulturnog Platinijeva istupa na proslavi 100. godišnjice Hrvatskog nogometnog saveza, postaje jasno da za sve ne vrijede ista mjerila. Odnosno, bili smo sasvim u pravu kad smo u Platinijevu neprimjerenom govoru \"pročitali\" težnju za izjednačavanjem svega negativnog što se događa u Hrvatskoj i Srbiji, iako je srpska huliganska scena, na našu sreću, znatno \"razvijenija\" od naše.

Dakako da su huligani naš veliki problem i državni se organi napokon moraju ozbiljno pozabaviti tim skupinama kojima je cilj isključivo izazivanje nereda, ali pokušajmo samo zamisliti kako bi drastično HNS bio kažnjen da su se rasistička vrijeđanja i teški neredi, slični onima u Kruševcu (masovna tučnjava na terenu), dogodili na nekom od naših stadiona.

Nije ovo teza \"ki bi da bi\", hipotetiku postavljamo na osnovi iskustva, odnosno kazni koje su naši klubovi i HNS godinama dobivali od Uefe. Jasno je da se huliganski izgredi moraju kazniti, ali ono što se događalo u Kruševcu deset je puta bilo gore od bilo kojeg prekršaja zbog kojeg je HNS bio gotovo identično kažnjen! Na Euru u Poljskoj zbog (jedva čujnog) hukanja šačice divljaka Balotelliju i ubačenih nekoliko baklji i jedne banane na teren tijekom utakmice Hrvatska – Italija HNS je kažnjen s jednakih 80.000 eura. I tu smo kaznu nazvali \"milošću Uefe\", iako se taj prekršaj ne može ni po čemu usporediti s teškim incidentima u Kruševcu. Nadalje, s 80.000 eura HNS je također kažnjen zbog loše organizacije utakmice Hrvatska – Gruzija u Splitu, za baklje, nekoliko topovskih udara i idiotski transparent (svastika). Te kazne od 80.000 eura bile su najviše što je dosad HNS platio, slijedi kazna za bakljadu na tribinama tijekom utakmice protiv Turske na Euru 2008. godine, kad je blagajna HNS-a bila osiromašena za 60.000 eura.

Zašto nitko nije odgovorio

Naravno da vam prijatelj, ako nešto zna, to i treba reći, ali postoji vrijeme i mjesto za takve rečenice, svakako ne za slavljeničkim stolom. Žao nam je samo što mu nitko iz vrha HNS-a nije adekvatno odgovorio, onako kako i priliči ponosnom domaćinu i \"gazdi kuće\".

Je li na (pre)blagu kaznu Uefe utjecala spoznaja da je za Srbe lobirao dopredsjednik njihova Saveza Ivan Ćurković, bivši suigrač i kapetan Platiniju u St. Etienneu? Svakako. I \"mon ami Michel\" odradio je posao kako je trebalo. Mjerila, eto, nisu ista za sve, veliki ih francuski licemjer mijenja prema potrebama...

 

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
17:38 15.12.2012.

pa jasno da smo isti........ . ko je uopče mislio drugačije...

KR
krle3
17:43 15.12.2012.

Pisao sam već o bezobraznom, bahatom, arogantnom i prije svega nekulturnom ponašanju čelnika UEFA-e, a ovaj skandal sa premalom kaznom srbima za rasističko ponašanje samo pokazuje i dokazuje kako će se i EU odnositi prema nama što je već i do sada prije prijema očito. Žao mi je samo da baš nitko od HNS-ovih "dostojanstvenika " nije tom istom platiniju nakon takvog govora uzvratio prispodobom o korupciji njega i UEFA-e ciji smo svjedoci na svakom UEFA-inom natjecanju. Ali, fotelje su ipak draže nego svoja država i njen sport.

GG
Gerard Gale
17:32 15.12.2012.

Koja slučajnost! I meni je Platini isti kao Srbin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije