Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADEN PETRIĆ

Petrić: Ne spavam kada promašim gol

10.01.2009.
u 11:15

Hamburški dnevni list Abendblatt objavio je veliki intervju s hrvatskim nogometnim reprezentativcem i najefikasnijim napadačem HSV-a, Mladenom Petrićem...

Tvrdi se da je Petrić prije utakmica imao uobičajene rituale uz koje je vjerovao da mu donose sreću. Primjerice, rezao je nokte dan prije utakmice. Takvim se stvarima više ne bavi, dodaje se, prije pitanja je li oduvijek mislio da će igrati u vršku napada.

- Još od djetinjstva. Golovi su važan dio igre.

* Možete li se istinski radovati pobjedi HSV-a u utakmici u kojoj ste zapucali izglednu priliku?
- Naravno, no ujedno sam i ljut. Nakon toga slijedi besana noć u kojom mi mnogo toga prolazi glavom, budući da od sebe očekujem dobru izvedbu u utakmici. Napadači su ti koji su u centru pažnje, jer oni odlučuju susrete.

* Postoji li strah od zavisti?
- Mislim da ne. Svi smo usmjereni prema istom cilju, trudimo se pomoći jedni drugima i ostvariti zacrtano.

* Ali, napadači zarađuju više novca.
- To ne znam.

* Ne želite razgovarati o novcu?
- Nemam uvid u ugovore drugih igrača, možda je istina da su napadači bolje plaćeni. S druge strane, obrambeni igrač Chelseaja John Terry jedan je od najplaćenijih nogometaša.

* Je li napadačima najvažnija koncentracija za vrijeme utakmice?
- Ne može se to samo tako pojednostaviti. Neki su potpuno koncentrirani tijekom utakmice, drugi igraju opuštenije, praznije glave.

* Imate li neku rutinu kojom se pripremate za susrete?
- Baš nikakvu, prije sam upražnjavao praznovjerne rituale. Dobre utakmice vodile su me prema novim ritualima, sve dok nisam odlučio prestati s tim glupostima.

* Primjerice?
- Dan prije utakmice običavao sam rezati nokte, a na dan susreta brijati glavu. Zatim, prvo sam uvijek oblačio lijevu, pa potom desnu čarapu. Ista je stvar bila i s kopačkama, no to više ne radim.

* Kada ste došli u HSV nije vam bilo potrebno vrijeme prilagodbe, odmah ste počeli postizati pogotke. Opet, ima i utakmica kada ništa ne ulazi u gol.
- Naravno.

* Kako se napadač othrva tomu i ponovno podigne na željeni nivo?
- Ne postoji recept za takvo što. Imao sam trenera koji mi je znao reći da nakon takvih susrete u kojima vas ništa ne ide treba preuzeti odgovornost izvođenja jedanaesterca. Onda se stvari ponovno poslože na svoje mjesto.

* To često nije moguće.
- Istina. Najvažnije je vjerovati u sebe i nastaviti raditi sve onako kako ste radili i do sada. Ne treba misliti da je potrebno izmisliti nešto novoga zato što trenutno stvari ne funkcioniraju na željeni način. Ja radim mnogo toga vodeći se instinktom, odluka mora biti donesena u djeliću sekunde. Posljednje sam pogotke postigao iz situacija u kojima je reakcija morala biti brza. Nema puno vremena za razmišljanje, treba biti koncentriran.

* Imate li kolekciju svojih pogodaka?
- Samo neke čuvam. Prošlosezonski volej protiv Bayera dok sam igrao za Borussiju Dortmund, ili pogodak koji sam postigao u Berlinu. Treba nešto i djeci pokazati (smijeh).

* Je li danas napadačima teže postizati pogotke?
- Nogomet nije postao teži samo napadačima, sada se igra brže, agresivnije, s više kontakta, braniči su taktički uigraniji. Zbog toga više cijenim Ronaldinha od Pelea ili Maradone.






Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije