Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARATE

Pehar: Svojim zlatom ocu sam čestitala 50. rođendan

Jelena Pehar
Foto: Brotnjo.info
1/2
12.02.2020.
u 00:17

Iz moje su župe tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, košarkaši Zoran Planinić i Ivica Zubac, rukometni vratar Marin Šego...

Darko Šimunec, glavni tajnik Hrvatskog karate saveza, ne putuje na velika natjecanja. On logistički sve pripremi, a onda doma u Samoboru osluškuje vijesti s borilišta. Tako je bilo i u slučaju Europskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore:

– Uh, prva dva dana bilo je “frkovito”. Prolaze kadetski i juniorski nastupi, a mi bez medalje. A baš sam razmišljao hoće li se ikada dogoditi da se s nekog velikog natjecanja mlađih uzrasta vratimo bez medalje. Načas sam se pobojao da je došao i taj dan. A onda su stvar spasile karatašice koje su u kadetsko-juniorskoj kombinaciji osvojile broncu.

Potom se posljednji dan prvenstva dogodilo hrvatsko čudo u Budimpešti. Naši mlađi seniori u jednom su danu osvojili čak pet medalja. Taj dan pozlatila se 19-godišnja Jelena Pehar (50 kg), a bronce su još osvojili Laura Fučik (61 kg), Lea Vukoja (68 kg), Lucija Lesjak (+ 68 kg) i Renato Rešetar (84 kg).

Mentalni trening joj pomaže

– Mi smo taj dan bili toliko uspješni da treneri koji su vodili natjecatelje kroz borbe sve do navečer nisu stigli ništa jesti jer je stalno netko bio u borilištu – istaknuo je direktor reprezentacije Ante Čutura.

Sveukupno, naši su karataši osvojili još pet petih i dva sedma mjesta, a ukupnim dometom najviše se diči mlađeseniorski izbornik Goran Romić, negdašnji svjetski doprvak:

– Nakon prva dva dana i samo jedne medalje, bila nam je knedla u grlu, no mlađi su seniori, srećom, svi briljirali, a moram istaknuti i ostale u reprezentaciji koji su sjajno navijali i tako podizali one koji bi zapali u krizu.

Premda kadeti, kojima je izbornik, nisu osvojili ništa, bivši svjetski prvak Danil Domdjoni na kraju je ipak slavio jer su dvije djevojke koje on klupski trenira – Pehar i Lesjak – osvojile medalje.

– Svjetska doprvakinja Lucija Lesjak potvrdila je medaljaški kontinuitet, a glede Jelene sam privilegiran da mogu trenirati tako psihički stabilnu i potentnu sportašicu. No, nemamo vremena ni nazdraviti čašom vina jer za dan-dva već putujemo u Dubai na Premier ligu.

A na put će i toliko hvaljena Jelena, predvodnica novog naraštaja hrvatskog karatea. Stasala u Karate klubu Brotnjo, Jelena je stigla u Zagreb na studij iz sportski itekako rodnog područja koje je Hrvatskoj podarilo brojne sportaše za velike domete:

– Iz moje su župe tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, košarkaši Zoran Planinić i Ivica Zubac, rukometni vratar Marin Šego...

Ovo zlato, a ima i svjetsko kadetsko iz 2015., posvetila je svojim roditeljima koji su je u Budimpešti prvi put gledali na velikom natjecanju.

– Moji roditelji su obični ljudi. Mama je frizerka, a tata je radnik u tvornici i njemu je u nedjelju bio 50. rođendan pa mu je to zlato bilo moj dar. Puno mi je značilo što su se oni taj dan mogli toliko ponositi zbog mene.

Njome se ponosi i njezin trener Danil Domdjoni, za kojeg je rekla:

– On karate gleda na poseban način, a mi se u tim pogledima slažemo. No, zahvaliti moram i kondicijskom treneru Dariju Maraviću i mentalnom treneru Omeru Ćoriću s kojim razgovaram o svim situacijama o kojima razmišljam uoči nastupa.

Djevojka čije prezime (Pehar) sugerira da bi mogla postati velika kolekcionarka pehara, redovita je studentica druge godine Fakulteta prometnih znanosti.

S obzirom na to da u karateu nema novca od egzistencijalnog značaja, što namjerava raditi poslije sportske karijere?

– Nemam viziju tako daleke budućnosti. Predaleko mi je trošiti vrijeme na to, usredotočena sam na sadašnjost.

Odupire se euforiji

A ona joj pak donosi i nastup na svibanjskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

– S obzirom na iskustvo, dosta sam daleko od Tokija, no ipak je sve moguće.

I na tom turniru cimerica bi joj mogla biti teškašica Lucija Lesjak.

– Dok sam čekala svoj finale, gledala sam Lucijinu borbu za broncu i ta njezina medalja dala je i meni više motiva i snage. A kada sam osvojila zlato, zahvalila sam svojim reprezentativnim kolegama koji su na tribinama napravili čudesan navijački ugođaj, no ovaj put kod mene nije bilo eksplozije emocija. A i sad sam smirena, odupirem se bilo kakvoj euforiji. 

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kajinx
14:40 12.02.2020.

Hvala svima, trenerima i sportašima s kojima uzdižemo Hrvatsku i hrvatski ponos! Ah, ti Hercegovci !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije