Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Pasivni napad – nakon ‘ruke’ još šest dodavanja, suci dobivaju i plave kartone!

Veselin Vujović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
04.03.2016.
u 12:50

Pet novih pravila počet će se primjenjivati na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru, a testirana su na juniorskom i kadetskom SP-u.

Željko Babić, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije trenutačno razmišlja kako što bolje pripremiti taktiku za kvalifikacijski turnir u danskom Herningu za odlazak na Olimpijske igre u Rio. O novim pravilima, koja će se primjenjivati na olimpijskom turniru, vjerojatno će razmišljati ako se plasira u Rio.

Pravila su bila testirana na Svjetskom prvenstvu za juniore u Brazilu, odnosno Svjetskom prvenstvu kadeta u Rusiji.

Jedno je od pravila da će vratar moći sudjelovati u igri kao sedmi igrač. Sedmi igrač može biti i bilo tko s klupe ako vratar izađe. Ne mora se više igrati s markerom. Jasno, malo je vrhunskih vratara koji mogu kvalitetno igrati rukomet, a kamoli uputiti kakav skok šut. Po novom pravilu bit će sigurno manje onih koji glume da su ozlijeđeni kako bi njihova momčad dobila na vremenu i malo se odmorila.

Naime, ozlijeđeni igrač morat će napustiti parket i može se vratiti u igru tek nakon trećeg napada svoje momčadi.

Što se tiče pasivne igre, nakon što suci dignu ruku u zrak, momčad će moći imati najviše šest dodavanja prije šuta. Sedmo dodavanje automatski znači oduzimanje lopte. Termin “igra se posljednja minuta” mijenja se u termin “igra se posljednjih 30 sekundi”.

Suci će uz žuti (opomena) i crveni (isključenje) dobiti u džep još i plavi karton. Što znači plavi karton?

Ako sudac nekom igraču dodijeli plavi karton, to znači da se za taj prekršaj ili isključenje očekuje dodatni pisani izvještaj po kojem će Disciplinska komisija određivati kaznu za tog igrača.

>>Duvnjak: Ovaj Zagreb može u četvrtfinale Lige prvaka

Komentara 2

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
13:43 04.03.2016.

Nije loše što su konačno ograničili broj dodavanja nakon podignute ruke za pasivan napad ali opet ostaju veliki upitnici kada je točno napad pasivan,opet sudac može podići ruku kad mu se hoće. Kad su već išli u izmjenu pravila trebali su uvesti vremensko ograničenje napada,odnosno da se točno zna koliko napad traje.Recimo 40 sekundi napad,to je dovoljno vremena a opet bi se još više ubrzala igra i samim time postala i atraktivnija.

KR
kruti4
14:29 04.03.2016.

a kad se diže ruka za pasivan napad?kad se hoće!!!tak da ništa nisu riješili tim pravilom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije