Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOMIR PETKOVIĆ:

Parlov je bio pojam, a Ljubek je kopirao mene s brkovima

Momir Petković
Foto: VL
22.02.2015.
u 09:18

- U hrvanju se nije mogao zaraditi novac, ali sam proputovao cijeli svijet - rekao je Momir Petković.

Momir Petković bio je jedan od najboljih hrvača i sportaša u bivšoj Jugoslaviji osamdesetih godina. Bio je olimpijski pobjednik (1976.), triput svjetski doprvak (1978., 1979. i 1981.), jednom treći na SP-u (1977.), a blistavu karijeru na velikim natjecanjima okončao je 1984. kada je na Igrama u Los Angelesu bio četvrti.

– Htio sam se oprostiti medaljom, a onda ni sam ne znam kako sam izgubio meč za broncu od Rumunja kojega sam prije toga sedam puta zaredom pobjeđivao – rekao je Momir koji ovih dana boravi u Zagrebu kao trener američke reprezentacije.

Hrvanjem se počeo baviti u rodnoj Subotici, na nagovor ujaka Stevana Gijona.

– Jedno jutro, bilo je to šezdesetih godina, ujak me uhvatio za ruku i odveo u dvoranu gdje je bilo puno djece i svi su se mjerili na vagi pa tako i ja. Gledao sam te klince kako se hrvaju, a ja nisam imao pojma o tom sportu. Znao sam se ja potući, ali o hrvanju nisam znao ništa. I kada se bližio moj red, uhvatila me panika pa sam se skrio ispod stola za suce. Ipak su me našli, izašao sam na strunjaču i odmah izgubio. Dugi dan sam nazvao ujaka i pitao ga kada počinju treninzi – otkrio je Momir.

Hrvanje je u Subotici bilo popularno.

– Mi smo, primjerice, na Svjetskom prvenstvu 1981. imali tri medaljaša iz Subotice – istaknuo je Momir.

U Montrealu ste otišli u olimpijsku vječnost osvojivši zlato.

– Bio sam tada u sjajnoj formi i smatrali su me glavnim favoritom. Opravdao sam to.

Sjećate li se tko je nosio jugoslavensku zastavu na otvaranju?

– Uh, znam da je na zatvaranju nosio Matija Ljubek. Na otvaranju... Da nije Parlov?

Nije Mate Parlov, već Hvoje Horvat – malo smo pomogli.

– Parlov je bio pojam. A rukometaš bjelovarskog Partizana... S rukometašima smo se najviše družili u Montrealu. Bio sam dobar sa Zvonimirom Serdarušićem. Znali smo s njima igrati mali nogomet – sjetio se Momir.

U Montrealu je gledao i neke druge sportove.

– Bio sam na finalu boksa i muške košarke. Uživao sam gledati američke boksače – Raya Sugara, Leona Spinksa, Michaela Spinksa, Howarda Davisa Juniora...

U Moskvi 1980. godine niste bili?

– Nisam bio politički podoban – istaknuo je.

U hrvanju nikad nije zaradio velik novac.

– Meni novac nije bio najvažniji. Dobio sam tisuće prijateljstava, vidio sam puno gradova. To je bogatstvo koje ne bih nikad mijenjao – rekao je.

Jesu li brkovi uvijek bili vaš zaštitni znak?

– Jednom me je unuka pitala jesam li se rodio s brkovima. Ne, kad je riječ o brkovima, nisam kopirao Matiju Ljubeka kako mnogi misle. Možda je on mene, ha ha – zaključio je Momir Petković.

>> "Hrvanje je nekad imalo dušu, danas svi taktiziraju"

Komentara 2

AN
Andreeejjj
18:21 24.02.2015.

Legendaaaaa !!!

DU
Deleted user
17:17 26.02.2015.

Imao sam čast da sa Petkom i pokojnim Braletom večeram u Subotici. To su za mene sportisti a ne ovi nogometaščići koji se neznaju ni potpisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije