Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE SLIJEDE

Paraolimpijci aktivno sudjeluju u izgradnji novog Zakona o sportu u RH

Tomislav Družak
Borna Filić/PIXSELL
24.04.2021.
u 15:22

"Hrvatski paraolimpijci u 2020. godini nastupili su na 18 međunarodnih natjecanja u 11 sportova osvojivši 65 medalja od toga 25 zlatnih, 18 srebrnih i 22 brončane", rekao je Kovačić, osvrnuvši se na planove u 2021.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) održao je u subotu u Splitu redovnu sjednicu Skupštine HPO-a kojoj su nazočila 36 zastupnika i na kojoj je najviše riječi bilo o izradi Nacrta prijedloga Zakona o sportu.

"Kao voditelj radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o sportu koji bi se trebao donijeti u Hrvatskom Saboru u zadnjem kvartalu ove godine ima za cilj rješavanja brojnih problema i pitanja koja nisu dovoljno razrađena aktualnim zakonom. Ono što mogu reći je da se HPO aktivno uključio sa svojim prijedlozima u kreiranju novog zakona. Mogu istaknuti da su gotovo svi prijedlozi u ovoj prvoj fazi uvaženi, ali sve vas pozivam da se aktivno uključite u javnu raspravu da zajedno iznjedrimo jedan zakon koji neće biti politički, već da taj zakon u Hrvatskom Saboru prođe u suglasju sa svim opcijama kako bi on na kraju bio za dulje vrijeme s ciljem sustavnog rješavanja sporta u svim njegovim segmentima, u svoj ljepoti i punini", obratio se nazočnima državni tajnik u Ministarstvu turizma sporta Tomislav Družak.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik HPO-a Ratko Kovačić podsjetio na ostvarene rezultate hrvatskih paraolimpijaca u 2020 godini. 

"Hrvatski paraolimpijci u 2020. godini nastupili su na 18 međunarodnih natjecanja u 11 sportova osvojivši 65 medalja od toga 25 zlatnih, 18 srebrnih i 22 brončane", rekao je Kovačić, osvrnuvši se na planove u 2021. 

"Prioritetno je da svi započeti redovni programi nastave funkcionirati te da na odgovarajući način definiramo i realiziramo posebne sportske projekte: Paraolimpijski program Tokio 2020., Paraolimpijski program Peking 2022., programe kvalitetnih sportaša, individualne programe posebne skrbi, razvojne programe, projekte jačanja kapaciteta i stručnog rada članica“.

Sukladno Planu zakonodavnih aktivnosti 2021. Vlade RH, Ministrica turizma i sporta osnovala je Radnu skupinu za izradu Nacrta Zakona o sportu u kojoj je član Kovačić. 

"Član sam Radne skupine i zastupam HPO i HSSG. Prilikom izrade novog Zakona o sportu zalažem se i predlažem rješenja koja su usmjerena u što bolju mogućnost provedbe ciljeva postavljenih Nacionalnim programom športa 2019. – 2026.  Nadalje zalažem se za potpuno izjednačavanje prava Paraolimpijaca i sportaša s invaliditetom s pravima Olimpijaca i sportaša bez invaliditeta", rekao je Kovačić, dodajući što bi novi zakon trebao riješiti.

"Osnovni problem koji bi Zakon trebao riješiti je financiranje, i to kontinuirana odgovarajuća razina financiranja javnih potreba u sportu. Prema sadašnjem stanju teško je planirati dugoročne projekte.  Uvijek treba promicati korisnost sporta za osobe s invaliditetom, jačanje zdravlja i ukupnih radnih i ljudskih potencijala“, zaključio je Kovačić napomenuvši da se krajem kolovoza u Tokiju održavaju 16. ljetne paraolimpijske igre na kojima se očekuje nastup 20-tak hrvatskih paraolimpijaca u sedam ili osam. 

Za najuspješniju udrugu u obitelji HPO-a za 2020. godinu proglašen je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom.

Hrvoje Kujundžić predstavio je projekte koje provodi ili je proveo Sportski savez invalida grada Splita, domaćina ovogodišnje Skupštine, istaknuvši da su u posljednje četiri godine uključili preko 200 mladih osoba s invaliditetom od 6 do 29 godina starosti, da su prilagodili mnoga sportska borilišta i da je Split spreman da bude organizator mnogih domaćih i međunarodnih sportskih natjecanja, a da će mnogi od mladih sportaša, koji su se uključili u ove programe, jednog dana biti okosnica hrvatskog paraolimpijskog pokreta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije