Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVIS CUP Nakon pobjede Ljubičića i Ančića u paru, Hrvatska povela s 2:1 u dvoboju s Rusijom

Par najljepših snova

ljubo.jpg
import
24.09.2005.
u 19:00

Brončani iz Atene, Ivan Ljubičić i Mario Ančić, kao da sve moraju odlučiti u pet setova. U subotu su u dvoboju parova pobijedili rusku kombinaciju Igor Andrejev - Dmitrij Tursunov sa 6:2, 4:6, 7:6 (5), 3:6, 6:4 i nakon gotovo četiri sata igre donijeli Hrvatskoj vrlo važan drugi bod u splitskom polufinalnom dvoboju Davisova kupa s Rusijom.
Bila je to četvrta pobjeda zaredom našeg para u tom natjecanju, Ljubičiću čak deseta (6 pojedinačno i 4 u paru), što je veliko ohrabrenje uoči odlučujućih pojedinačnih dvoboja u nedjelju.

Sjajna publika
Ruski izbornik Šamil Tarpišev odustao je od najavljene kombinacije i umjesto Južnjog u vatru ubacio Igora Andrejeva. Svojim prvim “reketima” Davidenku i Južnjom odlučio je dati dan odmora, a od teniskih maratona od dan prije umornima Ančiću i Ljubičiću suprotstaviti odmorne igrače. Kad su Andrejev i Tursunov u drugom setu uhvatili ritam postali su prilično neugodni našim mušketirima. Osvojili su drugi set sa 6:4, a u trećem došli do tie-breaka, u kojem su vodili s 5:2. No, Tursunov je bio nesiguran pri servisu, naši su napravili preokret, pa je pri omjeru 6:5 Mario iskoristio set-loptu. Od 15 prilika za oduzimanje servisa suparnika, naš je par iskoristio četiri. Tri su puta servis naši oduzeli nešto nesigurnijem Tursunovu i jednom, za konačnu pobjedu, Andrejevu. Na drugoj meč-lopti (naši su imali 40:15) Ljubičić je odlično reternirao i natjerao Tursunova da pogriješi.

Splitska je publika još jednom pokazala svoje najljepše lice, fantastično je bodrila Marija i Ivana i dizala ih kad im nije išlo. Predsjednika Stipu Mesića, koji je pratio prvi dan natjecanja, drugi dan zamijenio je premijer dr. Ivo Sanader. Sa suprugom Mirjanom sjedio je u društvu splitskog gradonačelnika Zvonimira Puljića.

Neposredno prije početka susreta u dvoranu je ušao i mr. Zlatko Mateša. Potaknut izjavom predsjednika HTS-a Radimira Čačića da će se finale, bude li Hrvatska domaćin, igrati u Zagrebu, Mateša je rekao:
- Pričekajmo kraj polufinala, pa ćemo vidjeti. Svi bi veliki gradovi trebali ravnopravno konkurirati za domaćinstvo finala, a Split se pokazao dobrim izborom u dosadašnjim mečevima.

Brine statistika
Među ostalim poznatim osobama, zatekli smo i Nenada Bacha, hrvatskog glazbenika s prebivalištem u SAD-u.
- Sport me uvijek zanima. Ovi momci igraju za sebe, ali i za sve Hrvate diljem svijeta. Nakon neuspjeha košarkaša, ovo nam je sad najvažniji meč - ustvrdio je Bach.
Uoči  današnjih pojedinačnih dvoboja statistika nije na strani naših tenisača, no to ne mora puno značiti. Ljubičić se s Davidenkom dosad sastajao dva puta i oba je puta izgubio: 2003. na turniru u Adelaideu na betonu i lani u Monte Carlu na zemlji.

No, dosad se nisu sastajali u dvorani, a tu je Ljubičić ipak doma, u svakom pogledu.  Njihov susret počinje u 13 sati, a nakon toga rekete bi trebali ukrstiti Mario Ančić i Mihail Južnji. Dosad se nisu sastajali, pa će to biti njihov prvi dvoboj.


Šesta Ljubina pobjeda u nizu

Uspjeh nad Mihailom Južnjim peta je pojedinačna pobjeda Ivana Ljubičića ove godine u Davisovu kupu, šesta u nizu. Zapravo, Ivan je posljednji put izgubio od Francuza Armaunda Clementa u Metzu, početkom prošle godine. Nakon toga su slijedile pobjede hrvatske reprezentacije i Ljubičića: nad Belgijom (jedna), SAD-om (dvije), Rumunjskom (dvije) i Rusijom (zasad jedna). Ukupno je Ljubičić u Davisovu kupu postigao 27 pobjeda, uz 14 poraza. Najviše pobjeda za Hrvatsku postigao je Goran Ivanišević - 33. (af)


Čačić: Finale u Zagrebu?

Pobijedi li Hrvatska Rusiju i uđe u finale s Argentinom, taj će se susret igrati u Zagrebu. Radimir Čačić, predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, koji u Splitu bodri naše tenisače, odlučno je najavio: - Uđe li Hrvatska u finale, igrat će se u Zagrebu, u Ledenoj dvorani Sportskog doma. To više nije dvojbeno. Samo da se s time slože Rusi i - Slovaci. (af)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije