Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izrađuju lopte za Euro

Pakistanac za napravljenu loptu zaradi kao Bale u 2 sekunde

Lopte
Foto: Reuters/PIXSELL
23.05.2016.
u 20:45

– Naša je tajna u tome što svaku loptu napravimo ručno – kaže Khwaja Akhtar, vlasnik pakistanske tvornice koja je osim za Euro, ove sezone proizvela i lopte za Bundesligu, francusku Ligue 1, ali i Ligu prvaka.

Svog predstavnika na predstojećem nogometnom Euru imat će i Pakistan. I to mnogo njih jer službena lopta prvenstva “Beau Jeu” (u prijevodu prekrasna igra) proizvodi se u Pakistanu. Tvornica Forward sports iz pakistanskog grada Sialkota nakon lopte “Brazuce” za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, dobila je čast proizvesti loptu i za Euro u Francuskoj. Na razvoju lopte radili su 18 mjeseci, a rezultat je, barem tako kažu, najbolja nogometna lopta ikada napravljena.

Kinezi im priprijetili

– Naša je tajna u tome što svaku loptu napravimo ručno – kaže Khwaja Akhtar, vlasnik pakistanske tvornice koja je osim za Euro, ove sezone proizvela i lopte za Bundesligu, francusku Ligue 1, ali i Ligu prvaka.

Zanimljiv je podatak da Pakistanci proizvode gotovo 80 posto nogometnih lopti u svijetu, a čak 48 posto nogometnih lopti u svijetu dolazi iz samo jednog grada, pakistanskog Sialkota. Godišnje u Sialkotu proizvedu čak 40 milijuna lopti!

– Povijest pravljenja lopti kod nas seže još od kraja 19. stoljeća kada smo bili britanska kolonija. Britanski vodnik davne 1889. zamolio je jednog stanovnika Sialkota da mu pokrpa probušenu nogometnu loptu. Zadovoljan rezultatima, uskoro je naručio da mu naprave nekoliko nogometnih lopti. I tako je sve počelo – otkrivaju Pakistanci koji neprekidno od Svjetskog prvenstva 1982. proizvode lopte za najveća nogometna natjecanja.

– Prije desetak godina Kinezi su nas počeli sustizati, proizvodili su sve više lopti. No, tada smo napravili veliki iskorak, modernizirali smo tvornice, i sada smo opet najbolji na svijetu – kaže Khawaja Akhtar, vlasnik najveće tvornice lopti u Pakistanu.

Da su s Beau Jeu, službenom loptom Eura 2016., napravili sjajan posao, potvrdili su i poznati nogometaši koji su loptu isprobavali.

– Isprobao sam Beau Jeu na treningu dalekometnih šutova i dodavanja te u brzom trčanju, a performanse su sjajne. Nikad nisam radio s boljom loptom. Jedva čekam da Euro počne – rekao je zvijezda Reala i kapetan Walesa Gareth Bale.

Na usavršavanju lopte radio je i bivši veznjak Barcelone Xavi.

– Ova je lopta najbolja zato što je sto posto rađena po željama nas nogometaša – otkrio je Xavi.

No, proizvodnja lopti ima i onu drugu, manje ljepšu priču.

– Ovisno o modelu, za svaku napravljenu loptu dobijem između 0,8 i 1,1 dolar. Dnevno ih uspijem napraviti šest, što znači da zaradim oko pet-šest dolara – otkrio je za Independent 20-godišnji Pakistanac Shaukat.

Sretni jer zarađuju najviše

Zanimljivo, jedna originalna lopta za Euro stoji 120 dolara, a to je 20-dnevna Shaukatova plaća. Ili da to opišemo još bolje, glavni maneken lopte Gareth Bale dnevno zaradi 9000 puta više, to jest za samo 12 sekundi zaradi kao spomenuti Shaukat cijeli dan. Ili još gore, za jednu loptu Pakistanac zaradi kao Bale za dvije sekunde!

No, Shaukat je svejedno sretan.

– S tih šest dolara dnevno zaradim 50 posto više nego moji prijatelji u drugim tvornicama. U gradu Sialkotu prosjek plaća najveći je u Pakistanu. A možda će loptom koju sam baš ja radio netko zabiti odlučujući gol na Euru.

Komentara 3

AN
ANTIkomunist55
00:52 24.05.2016.

kapitalizam, sve pojedincu.... mislim da nece jos dugo ovako, kako god komunizam nije valjao nevelja ni ovo.....

KA
kajinx
16:33 24.05.2016.

Hrvatska zaradi u godinu dana koliko Zuckerberg u jedan dan. Šta sada?

Avatar dzambo
dzambo
00:04 24.05.2016.

Ma ‘’steta’’ sto se te lopte ne prave kod nas jer mislim radna snaga ne bi bila nista puno skuplja….mislim kad se usporedi sa standardom kod nas….sta je ta globalizacija uradila to je nevjerovatno…I kako se uopste neko moze nadati boljem zivotu za vecinu u Kapitalizmu…..i na kraju jos prije u Yugi su se izradjivale lopte za Nogomet i koliko se sjecam nijedan igrac nije zaradjivao toliko ''brzo'' usporedjujuci sa radnikom tada koji je izradjivao te lopte....to vise nije ''normalno'' da Bog kaze....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije