Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Ovo su najveći hrvatski nogometni gubitnici i dobitnici u 2014. godini

Trio
Foto: Večernji list
1/9
25.12.2014.
u 22:30

Modrić, Mandžukić, Rakitić, Jedvaj, Kramarić i Brozović sigurno će pamtiti ovu godinu do kraja života, a brzo će je željeti zaboraviti Kranjčar, Sammir, Eduardo...

Nogometnu 2014. pamtit ćemo po Svjetskom prvenstvu u Brazilu na kojem se nismo proveli kako smo očekivali, pogotovu s obzirom na sve naše nogometne zvijezde. A kakva je svakom od njih bila ta 2014.? Unatoč neuspjehu u Brazilu, velikoj većini naših reprezentativaca ili onih koji su barem sporadično bili s njom, bila je to godina dobre "berbe" i mnogi od njih rado će je se sjećati.

Pa i izbornik Niko Kovač. Iako je nakon Brazila dobio niz kritika zbog neuspjeha i podbačaja, savez ga je ostavio u sedlu i Niko, a i brat Robert također, dalje jašu zajedno. I dobili su satisfakciju, kroz dosadašnje kvalifikacije za Euro protutnjali su, drže vrh zajedno s Talijanima i samo korak-dva dijele ih odlaska u Francusku. Dobivaju pohvale za igru vatrenih, posložili su kockice kako su mislili da treba, nešto naučili i putom, popravili pogreške i, kad otkuca, zadnja sekunda 2014. poželjet će uz zdravicu da im i u 2015. ide jednako dobro.

Šteta što se na kraju godine ozlijedio Luka Modrić jer bila je to njegova godina. Upisan je već sad zlatnim slovima u Realove anale kao igrač s kojim je Real osvojio Decimu, postao europski prvak. I k tome je Luka proglašen najboljim defenzivnim veznim igračem španjolske lige, veliki Zidane uvrstio ga je u najjačih europskih 11 igrača, Ancelotti ga obožava, kao i navijači Reala. Iako kraljevski klub i dalje pobjeđuje, svi čekaju Lukin povratak jer dirigentska palica upravo je u Modrićevim nogama, on je spiritus movens igre. Mario Mandžukić oprostio se s Bayernom nakon što je osvojio još jedan naslov njemačkog prvaka i otišao u klub koji je osvojio španjolsko prvenstvo ispred moćnog Modrićevog Reala. Atlético je u njemu prepoznao nasljednika Diega Coste i to mora biti veliki kompliment, a komplimente kao bombone sipa na račun Marijeve igre i njegov trener Simeone.

Što pak reći za Ivana Rakitića, kapetan Seville odveo je klub do osvajanja Europske lige pa prešao u Barcelonu gdje stalno igra. Bolje si za 2014. nije mogao poželjeti.

Baš kao i Andrej Kramarić. Dečko koji nije uspio u Dinamu u Rijeci bi nakon kratkog vremena mogao dobiti ulicu sa svojim imenom. U prošlom prvenstvu bio je drugi strijelac lige, sad je vodeći, Rijeka je u obje sezone igrala Europsku ligu, ušao je u A reprezentaciju i čeka bogati transfer. Neka mu se dogodi, zaslužio je, pa neka nastavi igrati kao i u Rijeci. Iz HNL-a se probio i Marcelo Brozović. Niko Kovač ga je volio u mladoj reprezentaciji gdje je igrao sjajno, postao je standardni A reprezentativac, glavni je motor u igri Dinama i eto i njega pred velikim transferom.

Ivan Perišić bio je najbolji naš igrač u Brazilu, iako je bilo oko njega stalno nekakve sumnje, pokazao je kakav je igrač i zajedno s Ivicom Olićem vuče Wolfsburg u borbu s Bayernom za naslov prvaka. Tako je i taj dobri Olić iza sebe ostavio još jednu uspješnu godinu.

Bayer Leverkusen napravio je sjajan potez kad je iz Rome na posudbu doveo Tina Jedvaja, nakon godine stanke u Rimu, ovaj klinac se odmah u gradu aspirina izborio za svoje mjesto i sad ga Bayer želi trajno otkupiti. Drugi klinac napravio je transfer snova, Alen Halilović potpisao je za Barcelonu. Istina, za B momčad, ali doći će on i do Messija, Rakitića, Neymara i Suáreza. Jedan drugi klinac je iz anonimnosti došao do reprezentacije, za Marka Roga nitko nije čuo dok se nije pojavio u Splitu i zaludio javnost.

Dobra je godina i iza Šime Vrsaljka. Iz Genoe prešao je u manje poznati Sassuolo, ali je i na meti velikana kao što je Juventus. Mateo Kovačić je promijenio trenera u Interu, ali je i dalje standardan, plemeniti igrač od kojeg Inter očekuje još veće stvari jer vidi da "mali" ima sve potrebno da postane vođa. Panathinaikosov dvojac Pranjić – Schildenfeld vratio se u reprezentaciju i to je, uz standardno igranje u Grčkoj, dovoljno da godina koja izmiče bude itekako pozitivna, oni su također dobitnici. Danijel Subašić ugrabio je reprezentativnu jedinicu, a i najbolji je golman dosadašnje Lige prvaka.

Dosta je dvojbi u raspravama oko Dejana Lovrena. Istina, dobio je dosta kritika zbog posljednjih igara u Liverpoolu. Ali, dečko iza sebe ima odličnu sezonu u Southamptonu zbog koje je prodan na Anfield za ogroman novac. I uglavnom igra, a nije baš on kriv za sve golove koje Liverpool ove sezone prima. Nikako ne može biti gubitnik u ovoj godini, iako bi njezinu završnicu ipak malo drukčije skrojio da je mogao. Da se u HNL može dobro napredovati, ne svjedoče samo Kramarić, Rog i Brozović, kroz tu, nekima smiješnu, ligu probili su se Domagoj Antolić, novi kapetan Dinama, pa Duje Čop, Ivan Tomečak, Anas Sharbini, Marin Leovac...

Dobitnika u 2014. je mnogo, no ima i onih koji će u 2015. poželjeti da im se 2014. ne ponovi. Niko Kranjčar zbog ozljede je izgubio SP, potom ga više Niko Kovač i ne zove. Ante Rebić nije se snašao ni probio ni u Njemačkoj, a ima potencijal da "boli glava". Morat će opet pokušati u nekoj drugoj sredini. Naši Brazilci nisu se previše usrećili, u Brazilu se ni Eduardo ni Sammir nisu naigrali. Sammir u Getafeu ne igra mnogo, još nije spreman za više od sat vremena, Kovač ga je zaboravio. Eduardo je razočaran napustio reprezentaciju i iz Europe otišao u rodni Brazil gdje je odlično krenuo, ali nema mnogo veću minutažu negoli je imao u Šahtaru. Njegov kum Ognjen Vukojević vratio se u iz kijevskog u zagrebački Dinamo i gotovo da uopće ne igra, katkad je i na tribini. Dojučerašnji kapetan Dinama Josip Šimunić zbog povika "Za dom" ostao je bez SP-a i reprezentacije, a onda su loše partije i godine ubrzale odluku o odlasku. Sa svih je "ekrana" Nike Kovača nestao Ivo Iličević, Nikica Jelavić igra nešto u Hullu, ali jako malo zabija i sam je odlučio otići iz reprezentacije. A veliki je pehist Ivan Močinić, riječki "wunderkind" koji je bio na popisu za Brazil, ali se vratio kući zbog ozljede. I tek se sada oporavio.

Onima kojima 2014. nije bila baš dobra, želimo bolju 2015., a dečkima koji će se sa sjetom sjećati 2014. poželimo da u novoj godini budu još bolji.

>> Modrić, Rakitić i Mandžukić izabrani među najbolje nogometaše na svijetu!

>> 'S Modrićem se još nisam našao, a natjerat ću Kovača da me opet pozove'

>> Josip Šimunić je otišao iz nogometa i samo mu možemo reći 'Hvala, Hrvatino!'

Komentara 1

DU
Deleted user
10:01 26.12.2014.

"...kroz tu, nekima smiješnu, ligu probili su se..." - da, to je smešna liga, za one koji region zazivaju! ali, za nas ostale i nije smiješna, samo da se još neki dosjete da se trebaju sami pobrinuti da im bude bolje (najbolji primjer je Rijeka), a ne da su im uvik krivi neki drugi. A za sve ostalo treba država stvoriti uvjete (lova za karte, red na stadionima, financijska disciplina klubova itd.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije