Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Otišao je kralj zelenog stola, kojem su se i Kinezi klanjali

Dragutin Šurbek, pogreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
20.07.2018.
u 11:22

– Otišao si na dan najvećeg uspjeha hrvatskog sporta. Kao da se jedna svijeća morala ugasiti, da bi nova počela gorjeti

Uputiti sućut ožalošćenoj obitelji stigli su i brojni Šurbini prijatelji iz inozemstva, pa tako i njegov veliki rival i prijatelj Istvan Jonyer.

A čovjek koji je bio svjetski prvak – nakon što je u finalu SP-a 1975. pobijedio Antuna Stipančića – došao je u Zagreb iako ga to nitko nije tražio. Osjetio je potrebu oprostiti se s velikanom i rivalom:

Dragutin Šurbek, pogreb
1/15

– Bez obzira na to što smo bili vršnjaci, ja sam od Šurbe puno naučio, posebice po pitanju usredotočenosti na treningu i kondicijske pripreme – kazao je Jonyer i drhtavim glasom dodao: – Uskoro ćemo svi mi iz njegova naraštaja igrati u istoj momčadi.

Od sportskih djelatnika iz Srbije govorio je i negdašnji atletičar Dane Korica.

– Došao sam izraziti zahvalnost ne samo najboljem sportašu nego i najboljem čovjeku kojeg sam u životu sreo. Bili smo zajedno godinu dana u vojsci, u sportskoj četi, u kojoj mi je bio nadređeni kao desetar. Stalno je tada pokušavao, mene dugoprugaša, nadmašiti u trčanju – kazao je čovjek koji je bio sedmi na 10.000 metara na OI u Münchenu (1972.).

Od Šurbe se oprostio i njegov veliki prijatelj karataš Vjeko Šafranić:

– Otišao si na dan najvećeg uspjeha hrvatskog sporta. Kao da se jedna svijeća morala ugasiti, da bi nova počela gorjeti.

O Šurbinoj kompetitivnoj prirodi svjedočio je i Zoran Primorac, Šurbin partner na OI 1992.:

– Šurba je u svemu htio biti najbolji, bilo da igramo fliper ili se natječemo tko će više pročitati.

Na Mirogoju, od prijatelja Šurbe, prigodnim govorom oprostio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a opet je govorio i Zoran Primorac. No nama su nekako najupečatljivije ostale misli Veselka Tenžere koje nam je prenio moderator komemoracije Božo Sušec.

A Tenžera je u svom današnjem tekstu naslovljenom s “Kralj zelenog stola” napisao da u Šurbekovoj igri nema vica i šarma, ali ima mnogo rada i znoja.

“On je teški radnik, gotovo teniski buldožer, često gola sila koja lomi protivnike... On je čovjek čiji fanatizam u treningu i igri kraljevi tog sporta Kinezi uzimlju za uzor...”

Ključne riječi

Komentara 4

NO
Nolte
12:06 20.07.2018.

Dragutine, hvala ti za sve ... sto si cinio i sto ostavljas uklesano u nasu sportsku povijest. Pocivao u miru.

DH
dalibor.hren
12:19 20.07.2018.

Legendo, počivaj u miru Božjem!

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
12:04 20.07.2018.

Poznavao sam ga, bio je simpatičan i otvoren lik. RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije