Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGULJ NA METI

Od 'predatora' se teško obraniti, Pjaca ostaje samo ako Dinamo uđe u Ligu prvaka

Marko Pjaca
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
20.06.2015.
u 20:00

Igrači prerano odlaze van, ali klubovi ih teško mogu zaustaviti

Još je jedan Dinamov dragulj na meti pola Europe. Marko Pjaca (20), silno nadareni napadač, već je jedan od stožernih igrača plavih i izazvao je zanimanje velikih i bogatih klubova. Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić podignuo je rampu, no Pjaca će ostati u Dinamu barem do kraja kvalifikacija za Ligu prvaka, što kolidira sa završetkom prijelaznog roka.

Liga prvaka kao izlog

Scenarij je, po svemu sudeći, poznat: uđe li Dinamo u Ligu prvaka, Pjaca će ostati u Maksimiru, budući da će Uefinih 14 milijuna eura nagrade za plasman u elitno natjecanje osigurati zagrebačkom klubu mirnu budućnost. A Pjaci bi igranje u Ligi prvaka svakako još više povisilo cijenu.

No, promaše li plavi i treću uzastopnu sezonu Ligu prvaka, tada bi mogli nastati financijski problemi u klupskom poslovanju i bit će odlazaka. Ali, Pjaca sigurno neće otići za "sitniš", neće biti rasprodaje, nego bi Dinamo mogao dogovoriti još jedan bogati transfer.

Iako je jasno da cijena ovisi o ponudi i potražnji, poznavajući Zdravka Mamića, ne vjerujemo da će uopće sjesti s nekim za pregovarački stol bude li ponuda manja od 12 milijuna eura! To je velik novac, ali i Pjaca je već sad veliki igrač, pred kojim je sjajna budućnost i to bi netko trebao došapnuti i izborniku Niki Kovaču...

Odlaze li naši igrači prerano u inozemstvo? Naravno da odlaze, ali klubovi ne mogu ništa napraviti da to spriječe, osim postići što višu odštetnu cijenu. Hrvatska je oduvijek, a pogotovo nakon ulaska u EU, vrlo zanimljiva velikim ribama, koje ne biraju način da progutaju sve što naš nogometni bazen nudi.

Smiješni Fifin pravilnik

Kako se zaštititi od tih predatora? Teško. Naime, prema Fifinu pravilniku o naknadi za razvoj igrača, za svaku godinu koju igrač odigra u omladinskom pogonu od 12. do 15. godine klub dobije po 30.000 eura odštete, a za svaku godinu od 15. do 18. godine po 90.000 eura. Odigra li mladac svih šest godina, a klub ne potpiše s njim profesionalni ugovor kad navrši 18 godina, dobit će 360.000 eura! Smiješan novac...

Otprilike toliko platio je Ajax Dinamu za već zaboravljenog Roberta Murića. Ta "medalja", eto, nema samo lice nego i – naličje! Mladi igrači odlaze neafirmirani i neiskusni u bijeli svijet misleći da ih tamo čeka med i mlijeko. A baš je suprotno, nitko ih nigdje neće maziti, niti im dati priliku, kao što, primjerice, Dinamo "mazi" svoje klince. Uostalom, forsiranjem Kovačića, žrtvovan je i rezultat u Ligi prvaka, ali Kova je postao igrač! Kao i niz talenata plavih. A o takvome tretmanu Murić u Ajaxu može samo sanjati – sezonu je, naime, završio igrajući za drugu momčad.

>> Milan za 12 milijuna eura iz Dinama želi dovesti "novog Bobana"?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije