Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Copa Libertadores

Onaj tko izgubi neće se oporaviti dvadeset godina

Boca Juniors River Plate
Foto: Reuters/Pixsell
18.11.2018.
u 23:43

U prvoj finalnoj utakmici koja je odigrasna na Bomboneri završilo je bez pobjednika 2:2, a uzvrat se igra 24. studenog na Monumentalu

Ekonomska kriza, inflacija i devalvacija pesana jedno vrijeme prestat će biti glavna tema razgovora Argentinaca u korist superclásica kakav još nije održan. River Plate i Boca Juniors odigrat će dvije najvažnije klupske utakmice u Americi svih vremena. Nikad se dosad dva tako žestoka suparnika nisu susrela u dvoboju za naslov prvaka kontinenta. A malo se koje sportsko rivalstvo na planetu može usporediti s onim dvaju čelnih klubova Buenos Airesa.

U prvoj finalnoj utakmici koja je odigrasna na Bomboneri završilo je bez pobjednika 2:2, a uzvrat se igra 24. studenog na Monumentalu, River će se nadmetati za četvrtu Copu Libertadores, a Boca za sedmu. Uspije li, poravnala bi se s rekorderom, također argentinskim Independienteom. U polufinalu su vječni suparnici preskočili brazilske velikane. River je izveo senzaciju preokrenuvši domaćih 0:1 protiv prošlogodišnjeg američkog prvaka Grêmija s 2:1 u finišu uzvrata u Porto Alegreu. Boca se otresla vjerojatnog novog brazilskog prvaka Palmeirasa s 2:0 i 2:2.

Boca ima više navijača

Nijedno izdanje Cope Libertadores nije odlučeno velikim nacionalnim derbijem. Samo su se dvaput u finalu susrela dva kluba iz iste države – 2005. São Paulo i Atlético Paranaense i 2006. Internacional i São Paulo, ali te momčadi nisu povijesni suparnici. Europska Liga prvaka svjedočila je dvama finalima između gradskih suparnika madridskih Reala i Atlética, no to nije najžešće suparništvo ni unutar Španjolske. Najjači je tradicionalni klupski derbi na europskom vrhu bio onaj održan 2003. na Old Traffordu između Milana i Juventusa, samo što “vragovi” i “zebre” nisu gradski suparnici.

Istraživanja govore da 73 posto argentinskih ljubitelja nogometa osobno zainteresirano za ishod superclásica: za Bocu navija 40 posto, a za River 33 posto svih fanova. To znači da svim ostalim argentinskim klubovima zajedno, uključujući velikane kao što su Independiente, Racing, San Lorenzo, Estudiantes, Vélez Sarsfield, Newell’s Old Boys i Rosario Central, ostaje samo 27 posto!

Boca i River su se mnogo puta sučeljavali u južnoameričkim kupovima, ali nikad dalje od polufinala 2000. i 2004., koja su pripala plavo-žutima. Još prije nego što su odigrana polufinala, argentinski je predsjednik Mauricio Macri, Bocin predsjednik između 1995. i 2007., priznao da ne želi finale vječnih rivala.

– Jeste li svjesni kakav bi to bio pritisak? Onaj tko izgubi ne bi se oporavio 20 godina. Bolje je da bar jedan finalist bude brazilski, samo da ne dođe do susreta Boce i Rivera.

Rivalstvo bijelo-crvenih i plavo-žutih izvire iz zemljopisne bliskosti i klasne razdvojenosti: River je srednja i viša klasa, Boca proletarijat. Oba su kluba osnovana početkom prošlog stoljeća u La Boci (Ušću), staroj luci Buenos Airesa na ušću Srebrne rijeke u Atlantik. Budući da su tamo živjeli mnogi talijanski useljenici, Talijani iz Ligurije imali su prste u utemeljenju obaju klubova.

Jedan je od Bocinih nadimaka Xeneizes, što je varijanta od Xeneizi – Đenovljani na ligurskom dijalektu (od starog Xena – Genova). I River ima ligurske korijene jer je rođen u fuziji dvaju klubova, od kojih su jedan osnovali Đenovljani. Bijelo i crveno na Riverovoj majici skinuto je s ligurske zastave, dok su Bocini utemeljitelji odabrali plavo i žuto po zastavi na švedskom brodu koji je prvi uplovio u luku dok je trajala rasprava o bojama na dresu.

Odigrana 247 derbija

Dok je Boca ostala vjerna svom istoimenom kvartu, River se odvojio od korijena 1923. kad se preselio u elitnije naselje Núñez.

Tridesetih prošlog stoljeća stekao je nadimak millonario (milijunaš) i status bogataškog kluba kad su ga sponzori učinili najbogatijim u državi. Drugi slavan nadimak Rivera glasi gallinas (kokoši), koje su za Argentince sinonim za kukavičluk. Taj su mu nadimak prikvačili Bocini pristaše 1966. kad je u završnih pola sata izgubio dva gola prednosti protiv Penarola – navodno zbog manjka borbenosti, koja Boci nikad ne nedostaje. Susjedi su se odužili Boci nadimkom bosteros (smetlari) zbog prljavštine i nereda koji vladaju u lučkom naselju.

Od 23. kolovoza 1913. i prvog superclásica najdraži neprijatelji susreli su se 247 puta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije