Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojne ozljede u Sočiju

Olimpijsko je geslo: Važno je sudjelovati, ali i preživjeti...

Maria Komisarova
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.02.2014.
u 22:41

– Air-D prsluk reagira nakon samo 100 milisekundi od nesreće i smanjuje mogućnost ozljede za čak 61 posto

“Važno je sudjelovati, a ne pobijediti”, geslo je Olimpijskih igara. No moglo bi biti i “važno je preživjeti”. Nažalost, na svojoj je to koži osjetio gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritashvili, koji je smrtno stradao na OI u Vancouveru 2010. godine.

Brončani Hudec bio kunić

Trend strašnih ozljeda nažalost nastavio se i u Sočiju. Skijašici slobodnim stilom Mariji Komisarovoj ove su Igre potpuno promijenile život jer nakon jednog pada tijekom treninga uoči utrke puknuo joj je kralježak i vjerojatno će ostatak života provesti u kolicima. Nisu joj pomogle ni dvije dugosatne operacije (u Moskvi i Münchenu), a sigurno je nije oraspoložilo ni to što ju je u bolnici posjetio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zanimljivo, na istoj stazi kao Komisarova ozlijedila se i njezina američka kolegica Jacqueline Hernandez te još dvije snowboardašice.

Zbog svega toga iz Međunarodnog olimpijskog odbora potvrdili su da ozbiljno razmišljaju o uvođenju zaštitnih prsluka za sve sportaše koji se natječu u rizičnim disciplinama poput skijanja, slobodnog skijanja, sanjkanja, snowboardanja, boba...

Dapače, već su daleko odmakli u razvoju tog prsluka.

Air-D prsluk reagira nakon samo 100 milisekundi od nesreće i smanjuje mogućnost ozljede za čak 61 posto – rekli su stručnjaci koji su posljednje tri godine sudjelovali u razvoju.

Zanimljivo, ove su ga sezone testirali i najbolji svjetski skijaši na utrkama Svjetskoga kupa. Tu čast imali su Kanađani Jan Hudec, Manuel Osborne-Paradis i Erik Guay.

– U početku je bilo čudno nositi prsluk i imati grbu na leđima, no brzo sam se priviknuo. Nedvojbeno je da prsluk nama skijašima može spasiti život – rekao je “pokusni kunić” Hudec, koji je u Sočiju osvojio broncu u superveleslalomu, što je prva kanadska olimpijska medalja u skijanju nakon 20 godina.

O prsluku se pozitivno izrazio i stari poznanik sa Sljemena, šef svih utrka u FIS-u Gunther Hujara.

– Još uvijek nije sve spremno da se prsluk odmah počne upotrebljavati na utrkama Svjetskog kupa, no na dobrom smo putu. Možda će ga skijaši nositi već od sljedeće sezone – poručio je Hujara.

Nosit će ga i Kostelić

Plan je da ga prvo počnu nositi vozači brzih skijaških disciplina, što bi značilo da će se na njega morati priviknuti i naš Ivica Kostelić.

– Prsluk ni najmanje neće utjecati na brzinu i aerodinamiku skijaša – poručili su iz razvojnog tima.

Vrlo slični prsluci u upotrebi su već nekoliko godina u Moto GP-u te u motokrosu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije