Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo Jovanovićev plan

Olimpijski će pobjednici imati 8500 kuna mirovine!

janica kostelić
27.03.2012.
u 07:00

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta napravilo je prijedlog naknada za sportsku izvrsnost, koju ekskluzivno donosimo

Ako je suditi po vibracijama iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zaslužni hrvatski sportaši ipak će imati pravo na naknade za izvrsnost nakon završetka karijere. Na saborskom čitanju 3. svibnja trebao bi se naći prijedlog novog Zakona o sportu u kojem se predlažu i kriteriji prema kojima će naši vrhunski sportaši moći ostvariti pravo na mjesečnu naknadu za ono što su postigli u svojim sportskim karijerama.

Za razliku od vlade Jadranke Kosor koja je predlagala da se pravo na naknade može ostvariti tek nakon 55. i 60. godine, i to po imovinskom cenzusu, ovo je prijedlog koji će zadovoljiti naše sportske legende. O njemu nam je pričao Petar Skansi, pomoćnik ministra sporta, inače svjetski košarkaški prvak iz 1970. godine:

– Trofejni sportaši stjecat će pravo na naknade s napunjenom 45. godinom. Preduvjet je da su hrvatski državljani i da su prijavljeni u Hrvatskoj. Na naknade imat će pravo svi oni koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima, no dotični će morati sami podnijeti zahtjev.

Očekuje se da neki sportaši koji su se potkožili tijekom karijere neće ni aplicirati ili će svoju “mirovinu” usmjeriti u humane svrhe. No, s druge strane su oni bivši sportaši kojima će ovakva mirovina znatno olakšati svakodnevni život. Prije svega starijih naraštaja (medaljaši iz 60-ih, 70-ih pa i 80-ih), ali i oni iz takozvanih malih sportova.

– Oni koji su prijavljeni u inozemstvu, recimo u Monte Carlu, na to neće imati pravo – ističe Skansi.

Ministar Željko Jovanović spomenuo je 338 sportaša koji ispunjavaju kriterije, a njegov pomoćnik je pojasnio da je riječ o zbiru s paraolimpijcima.

– Izračunali smo da bismo godišnje, po sadašnjem stanju, trebali izdvojiti 11,5 milijuna kuna. Dakako, i ta će se svota mijenjati ovisno o tome koliko će svake godine biti novih 45-godišnjaka s olimpijskom ili svjetskom medaljom.

U najvišoj su kategoriji osvajači olimpijskog zlata, koji bi trebali nakon 45. godine mjesečno dobivati jednu i pol prosječnu plaću, što danas iznosi 8550 kuna. Nova Vlada intervenirala je i u pravilnik o jednokratnim nagradama, koje se smanjuju. Vladi su manji trošak pojedinačne medalje.

– Svejedno se nadamo barem dvjema medaljama u ekipnim sportovima u Londonu. Ovo su neusporedivo manje nagrade nego u drugim zemljama (u Srbiji olimpijski pobjednici imaju mirovinu u visini tri prosječne plaće, nap. a.), no trudili smo se zato da socijalni status sportaša riješimo s naknadama. Vrhunski sportaš treba biti pokriven stipendijom, zaposlenjem nakon aktivnog bavljenja sportom i naknadom za izvrsnost – kaže Skansi.

Komentara 82

DA
dadekzg
07:43 27.03.2012.

kaj se toga tiče,više su zaslužili imati privilegirane mirovine od naših dičnih političara

SO
soso
07:35 27.03.2012.

ma svaka cast na medalji ,ti koji su osvojili zlato na oi u svojim karijerama zaradili su i silne pare pa neka i oni kao i stoka sitnoga zuba koja crnči za crkavicu čekaju 60 godina. jer vjerovatno če tu dob njima biti lakše dočekati sa milionima nego radnicima sa grbavim leđima i dugovanjima

Avatar žič
žič
08:26 27.03.2012.

opet megalomanski potez naše vrle vlade,nitko ne tvrdi da ti ljudi nisu zaslužni za promociju hrvatske,ali znamo da su oni u svojoj karijeri zaslužili novac,sport je njihovo životno opredjeljenje,uredu da nakon izvjesnog broja godina dobivaju nekakvu mirovinu ali 8500 kn,mislimm da je ipak previše,malo je intelektualaca i stručnjaka koji za 40 god.radnoga staža imaju takovu mirovinu,tu ne računam one,,narodne,,zastupnike koji su mlatili praznu slamu u saboru,manje više ti naši olimpijci se danas bave nekakvim,,biznisom,,pa prema tome imaju sigurno dobre prihode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije