Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABA LIGA

Očevi u Sloveniji sve manje vjeruju u tamošnje klubove

Cibona
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.11.2015.
u 14:13

'Šiško ima sjajna rješenja u pick and roll igri, i u reketu i izvan njega. Svjesni smo da je njegovo stasavanje proces koji će trajati, no uopće nema sumnje da se radi o razigravaču s pregledom igre kakav je već zaboravljen.'

U Ciboni su zadovoljni onim što je pokazao Žan Mark Šiško u debiju u ABA ligi. U pobjedi nad Igokeom (86:72) ovaj je slovenski 18-godišnjak upisao 11 koševa, tri asistencije i dvije osvojene lopte.

– Šiško ima sjajna rješenja u pick and roll igri, i u reketu i izvan njega. Svjesni smo da je njegovo stasavanje proces koji će trajati, no uopće nema sumnje da se radi o razigravaču s pregledom igre kakav je već zaboravljen. On je iskonski razigravač, a današnji bekovi su kombinacije jedinice i dvojke – ističe izvršni dopredsjednik kluba Aco Petrović i dodaje:

U Ciboni ću se bolje razviti

– Sa Šiškom smo potpisali četverogodišnji ugovor, no naša je želja da već nakon sezonu-dvije s njim potpišemo produžetak ugovora tako da na njega možemo računati na šest godina. U prvo vrijeme on će biti pričuva Florenceu, no u njega smo odlučili investirati baš kao i u našeg 17-godišnjeg Karla Uljarevića.

Prije dogovora sa Šiškom (190 cm) Cibona se zanimala za jednog drugog slovenskog razigravača, dvije godine starijeg Matica Rebeca (180 cm), no on se teško ozlijedio pa je ta opcija otpala. Zbog otpora njegova matičnog kluba Šiškov prelazak u zagrebački klub morala je “amenovati” Fiba koja je na koncu Ciboni odrezala odštetu od samo 15.000 eura, što je višestruko manje od traženih 80.000 eura.

U Olimpiji, dakako, s tim nisu bili sretni, baš kao i s činjenicom da im nadareni igrač odlazi u Zagreb. No za takvo što su i sami krivi, dobrim dijelom i njihov sadašnji seniorski trener Gašper Potočnik koji je prednost dao njegovim vršnjacima, šuteru Blažu Mesičeku (197 cm) i krilu Vlatku Čančaru (201 cm). Kada je to osjetio, Šiško je odlučio potražiti sreću negdje drugdje pa je neko vrijeme trenirao u jednom košarkaškom kampu u Srbiji.

– U Cibonu sam došao jer sam čuo da dobro rade s mladima, a i svi dobro znamo tko je sve nosio ovaj dres – objasnio je svoje motive ovaj mladac.

Dakako, takvu odluku ovaj golobradi mladić sigurno nije sam donio. Bjelodano je da je u tome sudjelovao i njegov otac Alojzij Šiško, svojedobno i sam perspektivan košarkaš. Naime, tata Šiško bio je najbolji igrač kadetskog prvenstva SFRJ održanog 1988. u Zagrebu, igrao je i za juniorsku reprezentaciju bivše države, ali nikad nije napravio očekivanu karijeru. Možda je zbog toga, u strahu da sin nema najbolje uvjete za razvoj, i odlučio sina dati u Cibonine ruke.

Macura kod Perasa

Dosad su hrvatski košarkaši puno više odlazili u Sloveniju nego što su slovenski igrači dolazili u hrvatske klubove. Štoviše, niz je Hrvata zaigrao i za slovensku reprezentaciju (Golemac, Kraljević, Paravinja, Modrić, Jurković) pri čemu su najzapaženije karijere ostvarili J. Golemac i M. Kraljević.

A ovaj posljednji je i otac nadarenog 18-godišnjaka Luke Kraljevića koji je također napustio svoj slovenski klub i otišao u Hrvatsku, točnije u šibenski Jolly. Najpoznatiji slovenski klinac koji je napustio Deželu je wunderkind Luka Dončić, 16-godišnji prvotimac Reala, kojem je otac također bivši košarkaš. U Perasov Laboral preselio se pak golobradi Jurij Macura (16), sin liječnika reprezentacije Slovenije Marka Macure.

>>Cibona uči na pogreškama i dovodi prava pojačanja

Komentara 2

SV
svitilnik
22:16 03.11.2015.

Poštivamo športske uspjehe svih država i nemamo niš protiv toga , ali nas najviše zanimaju uspjesi hrvatskih športaša. Hrvatski građani to i plaćaju. To se mora također poštivat . Možda neke hrvatske medije financiraju neki koji imaju nešto protiv interesa hrvatskih građana

ZE
zeczec
23:12 03.11.2015.

Nemojte pisati o zadovoljstvu Slovenaca stanjem u slovenskoj kosarci i razvoju. Imate dosta materijala o razvoju u svom dvoristu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije