Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstariji zimski sportaš

Ole Einar Bjørndalen - Jordan s puškom tek je počeo lov...

Ole Einar Bjørndalen
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
10.02.2014.
u 09:30

– Mladi će te pregaziti, vrijeme ti je da odeš, dao si svoje – glasila je poruka Bjørndalenu prije osam godina, nakon Torina...

Pravu olimpijsku priču ispričao je Norvežanin Ole Einar Bjørndalen, pokazao pravu čar Igara te zbog njega uz slogan “brže, više, jače” možemo dodati i “starije”. Iako 40-godišnjak, posramio je konkurenciju pobjedom u sprintu za svoje sedmo olimpijsko zlato, rekordnu 12. medalju s Igara (poravnao se sa sunarodnjakom Bjornom Dæhlieom)! Pazite, radi se o biatlonu, jednom od najnapornijih sportova, a dovoljno govori slika biatlonaca u cilju koji padaju kao da su pokošeni...

– Mladi će te pregaziti, vrijeme ti je da odeš, dao si svoje – glasila je poruka Bjørndalenu prije osam godina, nakon Torina... U to je doba bio poznat iz Salt Lake Cityja, gdje je naša Janica Kostelić uzela tri zlata, a on – četiri! Nije poslušao savjete “stručnjaka” te je u Sočiju dogurao do titule najuspješnijeg zimskog sportaša ikad!

Svima nam je primjer

– Znate zašto smo mi biatlonci skromni? Gledamo u Bjørndalena koji je izuzetno jednostavan i skroman čovjek, a apsolutna je legenda. Pokraj takvog mi smo svi sitni, a naše medalje male. Usto, gledajući njega, svima nam je primjer kako nam karijere mogu trajati godinama – kaže Jakov Fak (26) koji ga je pobijedio u Vancouveru za jedinu hrvatsku zimsku medalju uz one obitelji Kostelić.

– Bjørndalen je perfekcionist, i to u svemu. Doveo je izvedbu do savršenstva, što u trkačkom, što u streljačkom smislu. Nije najprecizniji (imao je i promašaj za zlato, nap. a.), ali svaki metak ide u istom vremenskom intervalu, u manje od dvije sekunde. Osobenjak je kojem se cijeli život svodi na treninge i natjecanja, a sve mu je ostalo sporedno. Čak je i kupio kuću Južnom Tirolu kraj biatlonskog stadiona. Takav je u ovom sportu ipak samo jedan – kaže Marijan Petrović, prvi trener Jakova Faka iz BK Bjelolasice. Na natjecanjima je od velikana i učio.

Upijali smo kao spužve

Upijali smo kao spužve svaki njegov pokret, svaki mig. I onda smo ga kopirali drugo jutro na treninzima. U biatlonu je štos da u luđačkom tempu juriš 10 ili 20 kilometara, a onda moraš stati i u 30 sekundi ispucati pet metaka u metu promjera četiri centimetra. No nije sve samo snaga. Važno je biti i jak u glavi. Tu je Bjørndalen odličan, a ista je priča i s našim Jakovom Fakom – dodaje Petrović.

Snježni Michael Jordan nije još rekao zadnju riječ. Danas vozi dohvatnu utrku od 16 sati, a kako je u Naganu, Torinu, u Salt Lakeu, Torinu i Vancouveru uzeo barem dvije medalje, zašto bi u Sočiju ostao na jednoj? Njemu je sagnuti glavu po zlato postalo kao – dobar dan.

>> Oni će obilježiti Igre u Sočiju

Komentara 1

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
22:12 10.02.2014.

A gdje je Janez Fak!?Nije valjda zaluto na putu do cilja!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije