Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto Rummeniggea

Oka(h)nite se kritika: Legendarna 'galamdžija' podržala Kovača

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
08.06.2019.
u 10:25

Iako nije posve službeno, i Kahn sam priznaje da će 2021. naslijediti Karl-Heinza Rummeniggea na mjestu izvršnog direktora Bayerna.

Mladi hrvatski vratari koji su prisustvovali obuci na 4. izdanju Konferencije nogometnih vratara i trenera nikad neće zaboraviti jučerašnji dan. Na stadion Sveti Josip u Sesvetama te kasnije preko puta u Nogometnu akademiju HNS-a je u sklopu programa konferencije pristigao jedan od najboljih nogometnih vratara svih vremena, 49-godišnji Oliver Kahn.

Poput Georgea Clooneya

Kako se moglo čuti da je Pierluigi Collina na kraju prošlog te na početku ovog stoljeća uspio biti jedina zvijezda među sucima, isto je u tom periodu uspio napraviti i Kahn među vratarima.

Bio je prepoznatljiv po svojem agresivnom stilu te po odličnom komuniciranju sa svojim suigračima, a kad se dotaknemo trofeja, jedan je od najuspješnijih nogometaša u njemačkoj povijesti. Osvojio je čak 22 trofeja u svojih 14 godina u Bayernu iz Münchena, s reprezentacijom Njemačke okrunio se europskim naslovom 1996., no pravu sliku njegove važnosti u tadašnjem periodu najbolje će dočarati njegove individualne nagrade.

Prvi je i jedini vratar u povijesti svjetskih prvenstava s nagradom za najboljeg igrača turnira, sedam puta bio je proglašen najboljim vratarem Bundeslige, a dva puta proglašen je njemačkim nogometašem godine.

Odmah pri slijetanju u Zagreb bivši vratar elfa zaputio se prema sesvetskom stadionu, izašao iz crnog Mercedesa terenca u maniri Georgea Clooneyja te prvo održao govor u kojem se svima zahvalio na gostoprimstvu.

Nakon toga odgledao je jednu trening-utakmicu polaznika naslonjen na vratnicu, a poslije je pronašao koju minutu i za razgovor s novinarima na suncem obasjanom travnjaku.

– Ne postoji nekakav glavni savjet koji bih mogao dati vratarima jer je vratarski uspon jako duga priča. Najvažnije je raditi naporno kao vratar, to je ključ. Ne samo na treningu ili na utakmici nego u svojoj glavi u svakom trenutku. Razlika između dobrih i odličnih vratara je u glavi. Sigurno da postoji puno potencijala za trenere i mentalne trenere da pomognu vrataru kako bi si sve mogao posložiti, i u fizičkom i u psihičkom smislu.

Od jedne takve vratarske veličine uvijek valja čuti mišljenje o domaćoj vratarskoj sceni. Bilo je zanimljivo pitati tko ga se najviše dojmio ili pak tko mu je najviše ostao u sjećanju.

– Prvi koji mi pada na pamet je onaj koji je branio lani za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji... joj, ima teško ime za izgovoriti – kroza smijeh je kazao Kahn, a kad smo ga podsjetili o kome je imenu riječ, savršeno je izgovorio “Subašić”, te pohvalio prvi izbor među vratnicama vatrenih na Mundijalu:

– Igrao je odličan turnir, što nije lako jer je potrebno imati iskustvo igranja takvih velikih utakmica. Kao što ste tada mogli vidjeti, vratar itekako može činiti razliku.

Kad se već dotaknuo lanjskog SP-a, prokomentirao je i povijesni uspjeh Hrvatske u Rusiji, ali i kazao u čemu bi reprezentacija trebala nastojati ako želi ponoviti srebro.

– Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu imala odlične igrače koji su doživjeli svoj vrhunac. Pitanje je hoće li ti igrači moći opet tako igrati na sljedećim turnirima. Važno je razviti mlade igrače ako ozbiljno misle ponoviti taj uspjeh jer u momčadi treba postojati ravnoteža između starijih i mlađih igrača.

Izvrsno odrađen posao

Naravno, kao legenda Bayerna, Kahn i dalje aktivno prati sve što se događa u klubu iako trenutačno nije ni na jednoj poziciji. Tako je budno pratio i debitantsku trenersku bavarsku sezonu našeg Nike Kovača, s kojim je dijelio svlačionicu od 2001. do 2003. godine te ga jako dobro poznaje.

– Sezona je za Bayern bila iznimno zahtjevna, pogotovo se to može reći za Niku kao novog trenera. Recimo, ako se sjećate, njemački nogometaši su došli razočarani sa SP-a, trebalo ih je motivirati. Zatim, dogodilo se previše ozljeda, a i igrači su se trebali priviknuti na novu trenersku filozofiju. Kad sve te teške okolnosti uzmete u obzir, Niko je u prvoj sezoni uzeo dva trofeja. To je izvrsno odrađen posao.

Iako nije posve službeno, i Kahn sam priznaje da će 2021. naslijediti Karl-Heinza Rummeniggea na mjestu izvršnog direktora Bayerna. Zanimljivo bi bilo kad bi Niko Kovač uspio ostati strateg i tada, pa da vidimo kako bi dva bivša suigrača surađivala.

– Volio bih da me Niko dočeka na trenerskoj poziciji kada se vratim u Bayern – zaključio je Kahn.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije