Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ograničenja postoje samo u ljudskom umu

TIM NOVO NORDISK
Foto: Tim Novo Nordisk
1/2
PR
Autor
PR članak
20.04.2015.
u 08:00

Triatlonac i trostruki Ironman Nenad Šimunko – dijabetičar i veliki sportaš

Da šećerna bolest ne mora značiti kraj bavljenja sportom ili izostanak vrhunskih rezultata pokazuje Tim Novo Nordisk, u kojem svaki sportaš boluje od dijabetesa tipa 1. U Triatlonskom timu Tima Novo Nordisk se natječe i Nenad Šimunko – prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman. Njegovi impresivni atletski uspjesi služe kao motivacija svim sportašima, a ne samo onima pogođenima šećernom bolešću.

- Tim Novo Nordisk čine biciklisti, trkači i triatlonci. Svakog dana svaki sportaš pokazuje što je moguće uz dijabetes. Dijagnoza šećerne bolesti ne mora značiti kraj vaših snova! Tim je predvođen prvim svjetskim prvoklasnim profesionalnim biciklističkim timom koji dolazi u Hrvatsku natjecati se u utrci “Tour of Croatia”. Bila bi prava šteta ne okupiti sve osobe pogođene dijabetesom u Hrvatskoj da ih bodre. Znam da mnogi ovdje nisu uopće upoznati s ovim timom sportaša dijabetičara, pogotovo ne timom koji se natječe na tako visokoj razini. Vjerujem da će svatko u Hrvatskoj, neovisno o tome boluje li od dijabetesa ili ne, biti zadivljen i motiviran ovim timom - priča Nenad Šimunko. A kada mu se nabrajaju sportski uspjesi dodaje:

- Svaka osoba ima neki san. Moj savjet je da ga treba slijediti. Možda je to trčanje, pet ili sto kilometara, svejedno je. Bitna je motivacija, volja da slijedite svoj san i dobro vodstvo. Ja imam još mnogo snova koje želim ostvariti, no strpljiv sam, kaže Nenad. Otkrio nam je da se ove godine ženi, i da mu je to prioritet, a zatim slijede velike utrke: Svjetsko prvenstvo i Svjetski kup u dvostrukom Ironmanu.

- Ove sam godine fokusiran na dobre rezultate u obje utrke, a sljedeće ću godine imati nove snove koje ću htjeti ostvariti - kaže Nenad i objašnjava svoje osobnu motivaciju za natjecanje:

- Sretan sam i vjerujem da je svaki sportaš sretan jer je treniranje dio naše svakodnevne rutine. Ne moram se posebno motivirati jer volim trenirati i želim to raditi svakog dana. Da mi netko kaže da se moram odmarati i izbjegavati treninge dva tjedna, to bi za mene bila najgora moguća kazna. Moramo ostati motivirani zbog mnogih osoba koje nas podupiru i vjeruju u nas, sportaše koji ostvarujemo rezultate unatoč bolesti. Na pitanje je li ikad pomislio smanjiti naporne treninge zbog zdravlja Nenad kaže:

- Nikad me nisu mučile ni sumnje ni misli da moram prestati. Tjelesna aktivnost je promijenila moj život, i to na bolje. Nakon postavljene dijagnoze dijabetesa imao sam potporu svog liječnika, roditelja, djevojke i prijatelja. Nikad nisam pomislio da sport nije dobar za mene. Svima oboljelima od dijabetesa koji tek kreću s tjelesnom aktivnošću savjetujem da prvo posjete liječnika i s njime surađuju na planu tjelovježbe. Važno je imati iskren odnos s doktorom. Ako se dijabetes dobro drži pod kontrolom, sve je moguće. I najvažnije, vjerujte u sebe. Za to vam je najbolji dokaz moja tetovaža. Na leđima mi piše: “Ograničenja postoje samo u ljudskom umu”.

Želite prijaviti greške?