Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO OSTAJE?

Odljev maloljetnih igrača iz Hrvatske: Talenti odlaze kao na 'traci'

Alen Halilović
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
25.08.2014.
u 11:30

O Robertu Muriću i njegovu odlasku u Ajax ispisane su priče. Napadač iz Zagorja otišao je u Amsterdam i krenuo svojim putem.

Nije to bilo tako davno, u proljeće prošle godine uživali smo u onom što je pokazivala reprezentacija do 17 godina pod vodstvom Ivana Gudelja. U kvalifikacijama za europsko prvenstvo to je društvo srušilo Španjolsku i Francusku.

– Oni su dragulji hrvatskog nogometa, nema reprezentacije koju ne možemo pobijediti. Budućnost hrvatskog nogometa s njima je zagarantirana – tepao im je tadašnji izbornik Ivan Gudelj.

Gužve na tribinama

Odlično ukomponirana momčad, poticajno ozračje... Skauti svih boljih svjetskih klubova pohodili su njihove utakmice. U Imotskom i Sinju tribine su bile pretijesne da prime gledatelje, a u ložama su se kočoperili izaslanici Manchester Uniteda, Cityja, Arsenala, Liverpoola, Reala, Barcelone, Milana, Juventusa, Bayerna... Više od pedeset, neki kažu i sto, skauta stranih klubova pratilo je hrvatske dragulje.

Kasniji rezultati na velikim natjecanjima te generacije koju su predvodili Alen Halilović, Josip Bašić, Ante Roguljić, Robert Murić i Fran Brodić nisu opravdali glagole kojima su uzdizani u nebo, ali poslovi koje su odradili ti klinci rođeni 1996. i 1997. godine potvrdili su sve priče o njihovu talentu. Tada su “stranci” bili samo Marko Marić iz Rapida i Lukas Čuljak iz Bayerna, u Austriji i Njemačkoj su i odrasli. Svi ostali bili su iz naših klubova.

Danas je priča bitno drugačija, od tih glavnih vedeta u Hrvatskoj je ostao samo Josip Bašić, za kojeg je Liverpool u to vrijeme bio spreman odmah platiti dva milijuna eura. Međutim, malo ozljede, malo Hajdukovo lutanje i kapetan te vrste još je u Poljudu. Ali, zato je Alen Halilović otišao u Barcelonu, ondje ga obasipaju komplimentima, a Igor Štimac i Niko Kovač vidjeli su u njemu mladića koji može nositi igru A-reprezentacije.

O Robertu Muriću i njegovu odlasku u Ajax ispisane su priče, napadač iz Zagorja otišao je u Amsterdam i krenuo svojim putem. Ante Roguljić, najzanimljiviji slučaj te generacije, koji se reprezentacije domogao iz županijskog ligaša Adriatica, praktički je stasao u privatnoj školi Franka Bogdana, sada je u Lieferingu, austrijskom drugoligašu.

Ondje ga je poslao Red Bull Salzburg s kojim je Roguljić potpisao ugovor. Suigrač mu je stoper te briljantne generacije Duje Ćaleta-Car iz Šibenika koji je otišao u Pasching, a ovog ljeta prešao je u Liefering.

Iz Bayerna u Borussiju (D)

Fran Brodić, koji je već zabijao za prvu momčad Dinama, otišao je u Club Brugge, Čuljak je iz Bayerna otišao u Borussiju iz Dortmunda, Ante Blažević je iz Hajduka prešao u belgijski Oostende, a posljednji u nizu tih darovitih klinaca koji su napustili Hrvatsku je Franjo Prce. Potpisao je ugovor za Lazio. U toj selekciji bio je i Marko Dabro iz Cibalije, dečko koji je sa 16 godina i dva dana debitirao u hrvatskoj ligi kao najmlađi svih vremena. Sada je u Fiorentini, otišao je za milijun eura.

>> Mladi igrači misle da mogu igrati s najboljima, a onda tresnu na zemlju

Komentara 7

Avatar franioprvi
franioprvi
13:16 25.08.2014.

Pa tako je svugdje u svijetu. Kupis malo tele jer je jeftino i prodas ga kao bika za milijune. Kad ne znamo mi , znaju oni. ( upravo citam da zbog ovoga , belgijska liga svake godine gubi 10-15% na kvaliteti )

MA
majeltomoguce
12:47 25.08.2014.

Svatko tko želi igrati u klubu treba potpisati da će klubu isplatiti milijun eura ako ode iz kluba prije 20 godine. Može i ranije ali odšteta onda mora biti veća od 5 milijuna eura. Jel to tako teško uglaviti u bilo koji ugovor, makar to bilo sa 10godišnjakom??? Ja ne vidim da je to nelegalno. Pa tko neće potpisati neka igra drugdje. Ovako svi su naši klubovi osuđeni na 300000 eura odštete samo što bogatim klubovima daje mogućnost da kupe cijeli tim kadeta Dinama ili Hajduka za oko 3 milijuna eura!!!

NS
Nuclear_Strike
12:22 25.08.2014.

Ostati će Mamići ali bez novaca jer i njihov novac je otišao preko granice na sigurno mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije