Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UEFA SUMNJIČI JEDNU UTAKMICU

Odahnuli! Ali ipak se mulja

Marković Platini
Marko Prpić/Pixsell
25.11.2009.
u 15:48

Nakon trosatne sjednice održane u sjedištu Uefe u vezi aktualnog skandala o namještanju utakmica i prevarama u klađenju s ciljem razmjene informacija, Uefa i devet saveza koji su spomenuti u slučaju Bochum izdali su priopćenje.

Dok se prije sjednice čelnih ljudi Uefe s predstavnicima devet zemalja za koje se vjeruje da su uključene u namještanja spominjalo sedam utakmica HNL-a koje su pod povećalom zbog mogućeg namještanja, nakon sjednice ostala je upitna - jedna utakmica.

Uefa je prst sumnje uperila u pet konkretnih klubova, a radi se o albanskim klubovima Tirana i Vllaznia, slovenskoj Ljubljani, latvijskom Dinaburgu i mađarskom Honvedu.

Spominju se i tri neimenovana suca, a sve to za kvalifikacijske susrete Lige prvaka i Europske lige, u razdoblju od 16. srpnja do 6. kolovoza.

Zadovoljni Brleković

– Ne smijem vam reći na koji se dvoboj sumnja – rekao nam je dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, koji je s glavnim tajnikom HNS-a Zorislavom Srebrićem bio u Nyonu.

– Nemojte me pogrešno shvatiti, ali osjećam određeno zadovoljstvo! Došli smo ovdje s nelagodom i strahom, spominjano je, naime, čak 14 utakmica, a na kraju nam je Uefa potvrdila da se sumnja svela samo na jednu! To ne znači da neće biti novih slučajeva, ali opet smo se uvjerili da ipak nije sve tako crno – kaže Brleković.

Tresla se, dakle, brda... Barem je tako zasad, a Srebrić je rekao:

– Sljedeći tjedan održat će se sjednica Izvršnog odbora HNS-a, ali neće biti tako hitna kao što smo mislili jer smo načelno zadovoljni nyonskim zaključcima, najvažnije je da nijedan naš klub nije bio uključen u namještaljke u međunarodnim natjecanjima – rekao je Srebrić, koji čak nije želio potvrditi ni jednu sumnjivu utakmicu u Prvoj HNL!

Obrađeno 65 utakmica

– O tome se uopće nije govorilo – rekao je Srebrić, kolidirajući tako s Brlekovićevim riječima.

Dodajmo da je prema zadnjim informacijama javni tužitelj u Bochumu procesuirao i analizirao 65 od spominjanih 200 utakmica.

– Nije isključeno da u daljnjim obradama neće biti još utakmica – rekao je glavni tajnik NS-a BiH Munib Ušanović koji broji posljednje dane uoči odlaska u zatvor.

Utakmice za koje se sumnja da su namještene:

drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka (21. 7. 2009.): Stabæk IF - KF Tirana
drugo kolo kvalifikacija za Europsku ligu (16. 7. 2009.): Bnei Yehuda Tel-Aviv FC - FC Dinaburg
drugo kolo kvalifikacija za Europsku ligu (23. 7. 2009.): FC Dinaburg - Bnei Yehuda Tel-Aviv FC
drugo kolo kvalifikacija za Europsku ligu (23. 7. 2009.): KS Vllaznia - SK Rapid Wien
drugo kolo kvalifikacija za Europsku ligu (16. 7. 2009.): SK Rapid Wien - KS Vllaznia
treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu (6. 8. 2009.): NK IB Ljubljana - FC Metalurh Donetsk
treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu (30. 7. 2009.): Fenerbahçe SK - Budapest Honvéd FC.

Od 200 "upitnih" utakmica u nacionalnim prvenstvima, pod povećalom istražitelja ostalo je njih još 65 i to jedna iz HNL-a, jedna utakmica kluba iz BiH te dvije utakmice slovenskog prvenstva.

U potpunosti prenosimo izjavu danu nakon sastanka, a koju je objavio i HNS:

"1. Uefa i nacionalni savezi suočavaju se sa slučajem organiziranog kriminala koji premašuje istražne nadležnosti sportskog pravosuđa. Zahvalni su državnim tijelima na njihovoj odlučnoj akciji, koja je također u interesu sporta.

2. Uefa i nacionalni savezi stupit će u kontakt s nadležnim tijelima u svakoj od zemalja kako bi dobili pristup relevantnim informacijama koje uključuju klubove i pojedince iz njihove nadležnosti.

3. U ime devet nazočnih nogometnih saveza Uefa će službeno od ureda javnog tužiteljstva Bochuma zahtijevati potpuni pristup cjelokupnom dosjeu slučaja. Prema izjavama nadležnih tijela, ovaj postupak može potrajati i nekoliko tjedana.

4. Dok ovaj dosje ne bude dostupan, sve što je objavljeno u medijima u vezi slučaja namještanja utakmica u Bochumu je čista spekulacija i nije zaključno. Nikakvi komentari u vezi pojedinaca ili klubova ne mogu se davati na osnovu ove spekulacije i u ovoj fazi postupaka.

5. Uefa i devet saveza pozivaju sve igrače ili službene osobe koji žele prijaviti incidente koji se mogu povezati s bilo kojom vrstom korupcije, prevare ili namještanja utakmica da ih prijave nacionalnim nogometnim tijelima ili Uefi.

6. Uefa i nacionalni savezi neće se suzdržavati od poduzimanja najstrožih mjera iz okvira svoje nadležnosti i Uefa će u svim postupcima, gdje god to bude potrebno pružiti pomoć i koordinirati ova pitanja.

7. Uefa i devet saveza spremni su odlučno iskorijeniti ove zloporabe koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju igri. Pri tome neće praviti nikakvu razliku u tome jesu li ove zloporabe potekle od igrača, službene osobe ili nekoga drugog pojedinca."

Komentara 3

DA
davormr
18:20 25.11.2009.

Vratimo pobjednički mentalitet, dostojanstvo i poštenje hrvatskome športu! E moj narode, uzmimo u ruke sudbinu i sreću, budimo opet jedinstveni kao i 1990. i riješimo to već u prvom krugu. Birajmo svi dr. MIROSLAVA TUĐMANA!

MI
milton
19:34 25.11.2009.

Jebo te on i ti njega,

LU
luena
17:13 07.02.2010.

davormr... hajde otprasi,ovdje nije mjesto politici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije