Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvijek imali heroja

Od pet 'biti ili ne biti' utakmica u Maksimiru, Hrvatska je četiri dobila sa 1:0

Hrvatska Island
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.11.2013.
u 12:44

Ako nismo u stanju pobijediti Island kod kuće, onda, izborniče Niko – raspustite to društvo!

Nekada bismo ovakav tekst počinjali s “vatreni, došao je trenutak istine”, ali budući da smo se s istinom o njima suočili protiv Škota još u lipnju, pa protiv Belgijaca, pa opet protiv Škota, preostaje nam samo kleknuti i zapaliti svijeću na Kamenitim vratima.

I u molitvi biti skromni i ponizni: “Bože, udijeli nam bar 1:0...”

Da, vremena su teška, olovna, opasna, pa smo dočekali i to da nekada moćna svjetska reprezentacija strepi čak i od Islanđana, s kojima smo nekada brisali pod zabivši im sedam komada u dvije utakmice. Ah, gdje su ta zlatna vremena, gdje su sada Cicin zarazni osmijeh i neponovljivi Pršin repić...

Pripremajući se za novu rundu meča s Islanđanima, s nostalgijom se prisjećamo kako smo nekada bili specijalisti za ovakve utakmice i u njima, osim protiv Srba 1999., nismo napravili pogrešan korak.

Uvijek smo imali heroja

Kad god je bilo “biti ili ne biti”, uvijek smo proizveli nekoga novoga heroja. I čak četiri puta u susretima u kojima nije bilo popravka slavili smo s tih čarobnih 1:0.

Joe i Plete još su tu, svjedoci one bajke protiv Belgije iz 2001. godine kada naš nastup nije poremetio ni promašaj Prosinečkog s bijele točke.

Isti dvojac, zajedno sa Srnom i Olićem, slavio je s punim Maksimirom i prije deset godina kada smo isprašili bugarske turiste i otvorili vrata doigravanja za EP. Pa opet dvije godine poslije hladnokrvni egzekutor Darijo Srna pogotkom iz jedanaesterca odveo nas je na SP u Njemačku.

Uvijek je to bilo minimalno, naoko teško, kroz ušicu igle, ali nikada, baš nikada nismo sumnjali u prolaz. Bila su to vremena u kojima smo bili toliko moćni i samouvjereni da se ne bismo bojali ni Brazila.

A danas? Tko se uopće usudi staviti pjenušac na hlađenje kad smo se već toliko puta opekli, kada su nam se Maksimirom šetali čak i kilavi Škoti s drugom momčadi. Da, unatoč Srni, Rakitiću, Oliću i Mandžukiću, koji je tada, usput rečeno, u Zagreb došao ovjenčan naslovom europskog prvaka...

Za publiku ste svetinja

I zato, ako im je doista toliko stalo, neka barem protiv islandskih ribara pokažu da u njima još ima žara. Ako su se već u Glasgowu odrekli Štimca, neka danas stisnu šake i zaigraju za novoga šefa Niku, za spas vlastitoga obraza nakon pet utakmica bez pobjede, na kraju i za navijače koji još uvijek reprezentacijom smatraju svetinjom.

Ovo je apel i publici, koja u ovim kvalifikacijama i nije bila pretjerano sklona reprezentaciji, ali je uvijek bila tu kad je bilo najpotrebnije. Maksimir je bio pun i protiv Srba, gotovo i protiv Škota, ali i u svim utakmicama u kojima su vatreni visjeli kao lusteri.

Dva je puta Hrvatska plasman na SP osigurala pobjedama u Maksimiru i oba je puta slavila sa 35.000 ljudi. Ne zaslužuju li Luka, Ola, Mandžo i društvo isti takav ispraćaj u Rio?

Ovo nije samo utakmica od 20 milijuna dolara i natjecanje za plasman u Brazil nego i za “spas vojnika Dudua”, heroja brojnih bitaka i ljubimca navijača koji nikada nije bio na SP-u. Eduardo je u 32. godini zaslužio da na kraju vatrenoga puta istrči u kockastom dresu u rodnome Riju.

Što uopće reći o Islanđanima? Najslikovitije, ovo je sraz “Dinama” i “Slavena Belupa” u hrvatskoj ligi, u kojoj koeficijenti na pobjedu domaćina rijetko idu preko 1,20.

I premda bi možda na oprez tjerao skor Islanđana na gostovanjima u ovome ciklusu, on istodobno otkriva i da je Larsova momčad pala na – Cipru.

Doista, ako nismo u stanju pobijediti Island kod kuće, onda, izborniče Niko, raspustite to društvo!

>> Kranjčar: Imamo veliki problem u glavama ako Islanđani više žele prolazak

Komentara 11

Avatar babas
babas
13:10 19.11.2013.

I ako prodemo,ovoj reprezentaciji treba remont i svjeza krv prije Brazila. Ovakvi bi se dobro obrukali na SPu,ali ima dovoljno vremena za uigravanje i osvjezivanje momcadi do iduceg ljeta.

SY
system
13:08 19.11.2013.

neznam za vas al ja još sat vremena na poslu pa pakiranje i lagano iz istre za maksimir ! hrvatskaaa

DU
Deleted user
14:42 19.11.2013.

Spali smo niske grane jer kako igramo moramo strahovati od jedne ispodprosječne ekipe kakva je Island , takve smo uvijek jeli za doručak a sad zbog naših bahatih manekena stvar malo drugačija . Nedaj bože , kažem još jednom nedaj bože da se ne uspijemo večeras plasirati na SP preko Islanda , bila bi to najveća blamaža i sramota od samostalnosti ali ako se to stvarno nedaj bože dogodi onda svi kompletno momentalna ostavka , Šuker , Mamić , Vrbanović i ostali u HNS-u van jer ovo je njihov projekt od početka i izbora onog diletanta Štimca a druga garnitura unutra . Onda pola sadašnjih igrača van i mladi unutra dakle smjena generacija sad i odmah jer neplasmanom na SP ne čekati ni sekunde sa pomlađivanjem ekipe . Najmanje kriv bi bio Niko Kovač jer je nasljedio ekipu u rasulu i bez trunke momčadskog duha i nacionalnog naboja koji je uvijek krasio vatrene ali to su bila neka druga vremena i drugi igrači , ovi nemaju veze s tim jer gledaju samo lovu i čuvaju noge za svoje bogate klubove . Dakle ne uspijete li večeras ne želimo slušati isprike kako nismo imali sreće nego hoću ćuti od Šukera pa naniže odmah poslije utakmice da napuštaju HNS , točka .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije