Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Od malih nogu: Najškola Ponikve

nk Ponikve (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/8
26.10.2013.
u 16:04

– Planiramo graditi i dvoranu koju bismo mogli koristiti i zimi i ljeti. Cijeli projekt je gotov, sad čekamo gradske oce da nam pomognu u realizaciji tog projekta

Nogomet je odavno prerastao definiciju koja ga opisuje kao najvažniju sporednu stvar na svijetu. Svjedoče tome ne samo milijunski iznosi koji se vrte oko najvećih zvijezda ovog sporta i zainteresiranost sponzora nego i globalna zaluđenost ovim sportom, uglavnom muške populacije, i to od najmanjih nogu.

Da, bubamara je i limačima od pet, šest godina puno više od igre... To dobro znaju u NK Ponikve iz Gajnica, gdje već godinama drže poziciju jedne od vodećih škola nogometa u Zagrebu.

Vrtić za klince od 4 do 6 godina

– Svi treneri koji rade u školi imaju visok stupanj naobrazbe, a zavidne rezultate, osim seniora koji su trenutačno prvi na prvenstvenoj ljestvici, imaju i ekipe zagića i limača koje, poslije Dinama, imaju najbolje rezultate u gradu Zagrebu – ističe voditelj škole prof. Željko Bogadi dodajući da škola ima 300 djece u 14 kategorija (mali zeleni, mala škola zagići, mala škola limači, zagići 3, zagići 2, zagići 1, limači 2, limači 1, mlađi pioniri 1, mlađi pioniri 2, pioniri 1, pioniri 2, kadeti i juniori).

Zanimljivo je da u sklopu kluba, odnosno škole nogometa, djeluje i vrtić mali zeleni koji okuplja predškolsku djecu od 4 do 6 godina.

– Maksimalno smo posvećeni sportskom životu i odgoju te djece. Cilj nam je odvući ih s ulice, usaditi im neke vrijednosti i naučiti ih da sport izgrađuje duh i tijelo. S tom smo premisom i krenuli kada samo počeli uređivati klub koji je, kada smo ga preuzeli, bio oronuo. Štoviše, zapuštene prostorije, u kojima je danas restoran, bile su narkomansko okupljalište. Sve smo to preuredili, izgradili teren s umjetnom travom 55x35 metara kojim se koristi nogometna škola te mini pitch igralište s mantinelom i rasvjetom kako bi djeca mogla trenirati i u kasnijim satima, posebice zimi kada noć pada već u pet sati – ističe prof. Bogadi.

Dobrodošle su i djevojčice

Međutim, iako ulažu silne napore u klubu, zbog velikog zanimanja djece trebaju pomoć grada kako bi izgradili teren s umjetnom travom na glavnom ili pomoćnom igralištu. Na taj način posao u školi obavljao bi se još kvalitetnije, a treninge bi u isto vrijeme moglo imati više generacija.

– Planiramo graditi i dvoranu koju bismo mogli koristiti i zimi i ljeti. Cijeli projekt je gotov, sad čekamo gradske oce da nam pomognu u realizaciji tog projekta – naglašava Bogadi objašnjavajući kako bi na taj način izbjegli zimsko seljenje u balon i dodatne troškove.

U svim ovim nastojanjima za poboljšanjem glavni je pak pokretač predsjednik kluba Damir Kajba, inače fizioterapeut Hrvatske rukometne reprezentacije i rukometnog kluba Croatia osiguranje, koji je ponosan ne samo na rezultate nogometne škole već i seniora u kojima uglavnom igraju domaći dečki. Inače, uz terene Ponikvi, često ćete susresti i neke od velikih nogometnih zvijezda. Primjerice, trener seniora bivši je prvoligaški igrač Hrvoje Pipinić, dok su svoje prve nogometne korake u Ponikvama napravili i Milan Badelj, Domagoj Antolić, Hrvoje Štrok...

Treneri sve svoje klince, unatoč velikom broju malih igrača, znaju poimence, a djeca s veseljem idu na treninge, sklapaju prijateljstva... Mnogi od njih zahvaljujući sportu imaju prilike obići cijeli svijet jer škola nogometa svake godine sudjeluje na inozemnim turnirima. Kada su pak u pitanju rezultati, prof. Bogadi ne može skriti zadovoljstvo dosad postignutim.

– Škola nogometa osvajala je prvenstva Zagreba u raznim kategorijama i mnogo domaćih i stranih turnira (Rim, Klagenfurt, Makarska, Oluja Dubrava, Kustošija...). Više puta osvojili smo i prvenstvo Zagreba u malom nogometu Jelenovac te Malu Kutiju šibica, prvenstvo u malom nogometu za pionire – zaključuje voditelj škole.

Međutim, susreću se također svake godine i s činjenicom da im najbolje igrače iz omladinske škole uzimaju Dinamo, Zagreb i Lokomotiva koji nude bolje uvjete. U NK Ponikve uvjereni su da bi se taj odljev smanjio kada bi uspjeli realizirati zamišljene planove. Inače, u sklopu škole nogometa radi čak sedam trenera: male zelene vodi Damir Škarić, zagiće trenira Marijan Čaić, za limače i vratare zadužen je Hrvoje Hrkač, mlađe pionire nogometno odgaja Mladen Mlinarić, pionire prof. Željko Bogadi, kadete Krešimir Novak, a juniore Marin Rakuljić. Svi oni, zajedno s 300 malih nogometaša, pozivaju sve zainteresirane klince, ali i klinceze da im se pridruže u pisanju povijesti ovog slavnog zagrebačkog kluba.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije