Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIČNI SPORTOVI

Od borilačkih najopasniji je boks, od olimpijskih snowboard i sanjkanje

Snowboard
Reuters
23.01.2011.
u 12:18

Cro Cop je često znao reći da je on toliko istreniran da mu nije problem podnijeti teške udarce pa i nokaut. Drugi je par opanaka što se s borcima događa poslije u životu, kada svi ti primljeni udarci dolaze na naplatu.

Od 2005. u SAD-u je od 161 umrlog u borilačkim sportovima mlađim od 65 godina samo osam iz slobodne borbe, 72 boksača te čak 81 hrvač (kečer), koji su posebna priča jer plaćaju danak nekažnjavanju zbog uzimanja anabolika i prekomjernog drogiranja. Od ta 72 boksača 10 je umrlo izravno od posljedica borbe, 15 od posljedica oštećenja mozga, četiri od Alzheimerove i jedan od Parkinsonove bolesti.

Među olimpijskim sportovima opasniji su oni s predznakom zimski. Od ljetnih, najopasniji su boks, skok s motkom, dizanje utega i biciklizam (zbog padova). Po British Journal of Sports Medicine, na ZOI u Vancouveru najviše ozlijeđenih bilo je na natjecanjima u snowboardu (daskanju na snijegu). Ne po učestalosti, ali po ozbiljnosti ozljeda opasniji su sanjkanje, skeleton pa i bob jer su posrijedi velike brzine. Sve su to opasniji sportovi od skijaških skokova koji, na prvi pogled, izgledaju najstrašnije. Nisu bezopasni niti brzo klizanje i hokej, ponajprije zbog oštrih klizaljki.

Sportski svijet je 2010. pogodila smrt gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija na olimpijskom borilištu u Vancouveru pri brzini od 144 km na sat. Bila je to četvrta smrt na zimskim olimpijskim igrama u njihovoj povijesti.

Ključne riječi

Komentara 1

NI
nidjomidjo
13:36 23.01.2011.

opet vi s tim kvazi sportovima...gdje je skok u vis??!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije