Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKI TRENING

Od asfalta do planinskih prečaca: Isprobali smo najnovije Under Armour tenisice za trčanje

Isprobali smo najnovije Under Armour tenisice za trčanje
Foto: Native tim VL
1/5
05.01.2023.
u 10:39

Ružno vrijeme ne znači prestanak aktivnosti na otvorenom, dapače, to je poticaj za još bolje rezultate kada dođe lijepo vrijeme

Tom Brady, jedan od najboljih sportaša današnjice, jednom prilikom je rekao da se stvari ne ispravljaju same od sebe, moraš naporno raditi da ih ispraviš. Ova rečenica ne može bolje pogoditi bit trkačkih treninga po zimi i ružnom vremenu, jer upravo je to ključ bolje pripreme za nadolazeću sezonu. Nažalost, ne postoji univerzalni trening izvan sezone i može ovisiti o puno stvari. No to ne treba uzimati kao lošu stvar, jer zima može biti vrijeme za uvođenje novih treninga, ne nužno trkačkih, a može služiti i kao poticaj za pripremu za određenu utrku. A upravo su Bradyevi “off season” treninzi postali legendarna inspiracija za sve nas kojima se ne da ići van na hladno i mokro odraditi kružni trening.

Najčešći savjet, i možda najsigurniji za početnike, je da jednostavno smanjite tjednu kilometražu i lagano trčite nekoliko tjedana. Ovo dobro funkcionira za one koji misle dizati postepeno kilometražu i trčati bez ozljeda ili problema s iscrpljenošću. Oni s “više kilometara u nogama” mogu više koristi imati od cross treninga, poput biciklizma ili treninga u teretani.

Idealan trening u zimsko doba trebao bi uključivati nekoliko dana tjedno laganog trčanja, cross trening uz duže trčanje jednom tjedno. Na primjer, ako inače trčite 5 dana tjedno tijekom "sezone", smanjite treninge trčanja na 3-4 dana tjedno i krenite sa sprint treninzima i jednim trčanjem od 50-75 minuta. Ako trčite manje tijekom "sezone", smanjite minutažu i tempo trčanja i uvedite jedno duže trčanje od 45-60 minuta. Imajte na umu da će izvan sezone trening izgledati drugačije za svakog trkača i ključ je smanjiti intenzitet i kilometražu kako biste svom tijelu, ali i umu omogućili odmor. Sada nije vrijeme za osobne rekorde, trčite lagano jer teške stvari dolaze s ljepšim vremenom.

Po zimi radije uzmite pauzu između kružnih treninga ili sprinteva i uživajte u zalascima sunca nego da forsirate i riskirate ozljedu
Foto: Native tim VL

A cross treninzi mogu biti idealni za sve one sportove koje nemate vremena uključiti uz redovno trčanje, bilo zbog vremena ili umora. Osim uživanja u tim aktivnostima, tijelo koristi druge mišićne skupine u raznim pokretima što je dobar način da izgradite jače tijelo koje će lakše izdržati zahtjeve težih treninga za utrke i dizanje tempa.

I ono najvažnije, nemojte se bojati paze. Potpuni dani odmora daju vašem tijelu dodatno vrijeme za oporavak, dok održavanje intenziteta u dane kada vježbate održava vaše mišiće jakima i izbjegava gubitak kondicije.

Nakon kombiniranih 200 km tjedno bicikla i trčanja ljeti, kraći sprint treninzi idealan su trening za zimsko trčanje
Foto: Native tim VL

Dakle, zima nije vrijeme za “junačenje” nego za pametno trčanje koje će nas održati zdravima i u formi do toplijeg vremena kada kreću ozbiljniji treninzi. Osim treninga, važno je prilagoditi i opremu za trčanje. Odjenite se slojevito i kao da je nešto toplije nego što jest jer ćete se kretati i podizati toplinu tijela. Izbjegavajte pamuk jer upija vlagu i drži je uz tijelo, što će vas nepotrebno hladiti čime riskirate prehladu. Umjesto toga, sintetička vlakna koja odvode znoj i griju tijelo. Slojeve prilagodite temperaturi, uključujući osnovni sloj sa srednje teškim ili teškim dugim rukavima ili prslukom preko njega, ovisno o tome koliko je hladno.

Također obucite tajice za trčanje, dodatne kratke hlače ako je potrebno, rukavice za trčanje, jaknu otpornu na vjetar/kišu i kapu ako pada kiša ili je zbilja hladno vani.

S tenisicama je nešto drugačija situacija, jer želite udobne tenisice koje ne trebaju izdržati ogromnu kilometražu već trebaju biti udobne i dobro prianjati uz klizave podloge. Osim što su podloge po kojima trčite po “defaultu” skliske u ovo doba godine, bilo da se radi o snijegu, kiši ili vlazi, niske temperature mogu utjecati i na “držanje ceste” tenisica koje ste nosili cijelo ljeto, baš kao i zimske i ljetne gume na autu. Uz to, želite i tenisice s kojima možete prakticirati i neki cross trening. No, iako negdje možete uštedjeti kada je u pitanju oprema za vježbanje – jeftinije majice, tanja jakna, na tenisicama nikada nemojte štedjeti.

Iako se radi o gumenom potplatu, Under Armour HOVR Phantom 3 tenisice normalno drže mokru cestu čak i pri jačim nagibima
Foto: Native tim VL

Postoji razlog zašto sve više proizvođača nudi specijalizirane tenisice za trčanje, pogotovo za trčanje u izvanrednim uvjetima kao što je zima. A upravo takve tenisice smo testirali zadnjih dana. Under Armour HOVR Phantom 3 nastavak je popularne linije tenisica za trčanje za manje kilometraže gdje je fokus na udobnosti, a ne maratonskim udaljenostima, poput Machina 3 ili HOVR Infinite 4 tenisica.

Tenisice izgledaju fantastično, futuristički, elegantno i brzo. Unatoč mekanom osjećaju, prednji dio potplata izuzetno je tanak, što daje dodatnu sigurnost kod sprinteva i u zavojima jer možete osjetiti kada ste na rubu “gripa” i hoće li tenisica proklizati. Potpetica je deblja, ali nije mekana kao kod prethodnih generacija. Tenisice izgledaju poput čarapa s futurističkim potplatom, a osjećaj na stopalu je kao da grle gležanj. Osjećaju se sigurno i prozračno, više poput udobnih papuča nego tenisice za zimu. O ukusima se ne raspravlja i naravno da je bitnija udobnost tenisice, ali HOVR Phantom 3 zbilja dobro izgledaju.

Još jedan problem kod mnogih tenisica je trčanje uzbrdo ili nizbrdo (pogotovo kod jačih nagiba) zbog pomicanja stopala unutar tenisice, no to ovdje nije slučaj zbog materijala i rastezanja, tako da nema osjećaja nestabilnosti. Tenisicu smo isprobali na raznim podlogama, od mokrih betonskih uspona do travnatih livada, tenisice dobro drže podlogu bilo da se radilo o jačim sprintevima ili oštrim zavojima. Naravno, u sklislim uvjetima nikada nemojte pretjerivati, ali dobro je znati da imate tenisicu koja će vam držati nogu stabilnom u takvim uvjetima.

Rijetki su idealni zimski dani za trčanje, zato je bitno uživati u njima
Foto: Native tim VL

Ovo nisu tenisice u kojima ćete istrčati polumaraton ili maraton, ali su tenisice koje će vam pomoći da se pripremite za maratonski trening. UA HOVR Phantom 3 se savršeno mogu nositi tijekom trčanja u zatvorenom i na kraćim dionicama na otvorenom, tijekom cross treninga, ali izgledaju tako dobro da mogu biti poslužiti i za ležerne prilike. Prednost ovih tenisica najbolje se vidi na putovanjima jer se mogu koristiti u svim situacijama i vježbama, od teretane do brzinskog trčanja prije večere, a pritom će izgledati odlično i u šetnji. Mi smo naše tenisice isprobali i uzeli u Sport Vision trgovini u Arena Centru, a možete ih naći i u Sport Vision trgovinama City Center West i Tower Centru u Rijeci ili na web shopu!

Under Armour HOVR Phantom 3 nastavlja s tradicijom prethodnika i predstavljaju jednu od najboljih tenisica dizajniranih za brzinu i udobnost, idealnu za zimske treninge.

Sadržaj nastao u suradnji sa Sport Vision.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije