Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŽIVOT NIKE KRANJČARA

Kranjčar: Svašta sam doživio kad sam prešao iz Dinama u Hajduk pa me atmosfera na Old Firmu neće iznenaditi

Niko Kranjčar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
29.07.2016.
u 09:45

– Kad sam bio klinac, čuo sam da postoje dva najveća derbija. Jedan je bio Old Firm, a drugi onaj između River Platea i Boca Juniorsa – govori Kranjčar

Sportski tjednik MAX donosi priču o povratku Nike Kranjčara u europski nogomet. Kad je sa 16 godina debitirao za zagrebački Dinamo, za Niku Kranjčara mnogi su govorili da će “taj mali” napraviti svjetsku karijeru. Uspoređivalo ga se sa Zinédineom Zidaneom, veliki Tomislav Ivić divio se njegovu pregledu igre i govorio da će postati svjetska klasa, a Miroslav Ćiro Blažević s 18 godina dao mu je kapetansku traku i učinio ga najmlađim kapetanom u povijesti maksimirskog kluba. Sada, kad mu je karijera na zalazu, mnogi će se zapitati je li mogao napraviti više.

Navijači jači do Saveza

Iako je igrao u jednoj od najjačih liga svijeta, u engleskoj ligi, dojam je da je taj talentirani nogometaš morao učiniti više. Sanjao je o tome da zaigra za Barcelonu, ali vrhunac mu je bilo igranje za Tottenham u kojem je bio rezerva Garethu Baleu. Sada, s 31 godinom, Niko je odlučio dokazati da još uvijek nije za staro željezo i vratio se ozbiljnom nogometu. Nakon što je proveo tri mjeseca u SAD-u u drugoligašu Cosmosu, gdje mu je prijetio odlazak u potpunu nogometnu anonimnost, Kranjčar se odlučio za dokazivanje u slavnom Glasgow Rangersu.

– Vjerujem u sebe, mislim da nisam rekao svoju zadnju riječ – uvjerava sve Kranjčar.

Klub koji je osvojio ukupno 116 trofeja, od čega 54 naslova prvaka što je više od bilo kojeg kluba na svijetu, nakon četiri sezone također se vraća ozbiljnom nogometu. Rangersi su, naime, 2012. godine izbačeni u četvrtu ligu zbog nagomilanog duga koji je iznosio više od 100 milijuna funti, a od ove sezone ponovno nastupaju u najvišem rangu škotskog nogometa gdje zapravo i pripadaju.

– Trener Mark Warburton je došao u New York, dugo smo i konstruktivno razgovarali. Zanimala me njegova vizija, morao sam znati vjeruje li da se možemo boriti za naslov, a kad sam dobio potvrdu, znao sam da je Glasgow Rangers moj novi klub – rekao je Niko.

Povratak ovog trofejnog kluba u prvu ligu puno znači i za škotski nogomet općenito jer je od 2012. godine doživio drastičan pad. Celtic je izgubio najvećeg rivala pa je i on postajao slabiji. Iako to nikad neće priznati, navijači Celtica navijali su za povratak najljućeg rivala i svjetski poznatog derbija Old Firm. Iako su od 2012. odigrali u kupovima nekoliko susreta (posljednji je dobio Rangers na jedanaesterce u travnju ove godine), svi će s nestrpljenjem čekati 10. rujna i njihov prvi “pravi derbi” u novoj eri.

– Kad sam bio klinac, čuo sam da postoje dva najveća derbija. Jedan je bio Old Firm, a drugi onaj između River Platea i Boca Juniorsa – govori Kranjčar.

Ovaj poznati svjetski derbi prvi put je odigran 1888. godine, a slavio je Celtic, koji je tada tek osnovan. Iako su rivali, prvi dvoboj bio je prijateljski i Rangersi su došli na otvorenje Celticova stadiona. I 1909. ti su klubovi pokazali zajedništvo. Naime, u finalu kupa u kojem su igrali međusobno prva utakmica završila je 2:2, a u ponovljenoj je rezultat bio 1:1. I dok su svi očekivali produžetke, Savez je odlučio da se igra još jedna utakmica. Tada su se prvo ujedinili navijači koji su smatrali da je Savezu bitna samo zarada, a onda i klubovi pa su odbili igrati još jednom.

Dinamo i Hajduk veliki derbi

Na kraju nitko nije dobio trofej. Danas su, pak, neka druga vremena, rivalstvo Celtica i Rangersa toliko je izraženo da se ne gleda samo sportski već i politički te vjerski pa ga se često gleda kao dvoboj katolika i protestanata, a navijački sukobi sve su češći.

– Znam da je atmosfera na Old Firmu “nabrijana”, ali to mi je poznato s hrvatskog derbija između Dinama i Hajduka. Prvo sam igrao za Dinamo pa prešao u Hajduk, a na sljedećem derbiju doživio sam svašta – od uvreda do toga da me se gađalo bakljama. Tako da me atmosfera neće iznenaditi, iako se veselim tom iskustvu – zaključio je Kranjčar.

>> Čitavi tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max! kojega možete pratiti i na Facebooku

Komentara 6

Avatar comandante
comandante
10:47 29.07.2016.

vrhunski nogometaš, kulturan, obrazovan i pametan dečko, atipičan nogometaš... sretno i neka te zaobidju ozljede, samo te one mogu omesti...

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:36 29.07.2016.

Kranjčar: Svašta sam doživio kad sam prešao iz Dinama u Hajduk pa me atmosfera na Old Firmu neće iznenaditi... -Svakom prema zasluzi, moj Kranjčaru...

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
22:28 29.07.2016.

smanji kremšnite obvavezno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije