Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov izbor košarkaša godine

Nova uloga Air Emilija: prati igrače do najmanjih potankosti

'za SPORT/ IGOR CAPAN   25.09.2003.  emilio kovacic  snimio: Ante Pavlinovic'
'Dino Stanin'
18.01.2012.
u 10:35

– Žoriću je Eurobasket srušio vrijednost, kao i ostalima koji su nastupili u Litvi. Smetalo mi je što stariji igrači nisu uspjeli ništa promijeniti. Nedostajao nam je vođa – rekao je bivši reprezentativac.

Emilio Kovačić, igrač koji je oduševljavao odrazom, danas je glavni menadžer Sinergy Sports Technology, tvrtke koja se bavi statističkim i videopraćenjem košarkaša i košarkaških sastava. Tog posla Air Emilio (43) primio se 2007. i doveo ga do te razine da mu više ne treba reklama.

– Tvrtku je 2004. osnovao Garrick Barr, bivši videotrener Phoenix Sunsa. Iste godine naš program preuzeo je Miami, koji je postao NBA prvak, pa se poslovanje širilo vrlo brzo. Danas pokrivamo sve klubove u NBA ligi, više od 200 koledža i stotinjak klubova u Europi. Počeli smo skromno, trebalo je probdjeti mnoge noći. Prvih nekoliko godina bilo je borbeno, no isplatilo se.

Bivšem hrvatskom reprezentativcu posao se sviđa.

– U Hrvatskoj živjeti od košarke nije lako. Biti u košarci, a ne ovisiti o klubu i njegovu proračunu dobra je stvar. Ne zove te nitko u ponoć da te pita gdje je novac! Na putu sam šest mjeseci godišnje i to me izvlači iz sivila naše košarke.

Njihovim programom treneri se koriste za pripremu utakmica, ali i zbog povoljnije kupnje. Recimo, možete provjeriti kako pojedini igrač reagira u neizvjesnim završnicama, odakle je najprecizniji, kojom stranom češće prodire, kako izvodi slobodna bacanja u posljednjoj minuti...

– Zanimljivo je da nas u Europi koriste momčadi srednje razine, poput Cedevite. Popularni smo u klubovima koji imaju ograničene proračune i paze da igrače ne preplate. Štitimo klubove od agenata i brzoplete kupnje.

U izboru košarkaša godine Kovačić je glas dao Marku Baniću, centru Bilbaa.

– Dobro igra u najjačoj ligi u Europi. Nije kreator svog šuta, no s tri-četiri metra šutira nepogrešivo i odličan je u obrani. Borben je i fenomenalnih ruku, hvata sve što mu dođe.

 

Kovačićevih pet najboljih:

1. Marko Banić (Bilbao) 10

2. Krešo Lončar (Himki) 7

3. Luka Žorić (Zagreb, Unicaja) 5

4. Marko Popović (Unics, Žalgiris) 3

5. Roko Ukić (Fenerbahce) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije