Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED

Nogometni SP u Brazilu vrhunac sportske 2014.

Mario Mandžukić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
01.01.2014.
u 11:27

Središnji događaj sportske 2014. Svjetsko je nogometno prvenstvo u Brazilu. Čast da otvori prvenstvo s domaćinom Brazilom imat će Hrvatska, a predviđa se da će tu utakmicu u Sao Paulu gledati 1,5 milijardi ljudi.

1. Rukomet (M) – EP u Danskoj - 12. – 26. siječnja 2014.

Domagoj Duvnjak, Igor Vori i društvo u Danskoj brane broncu sa zadnjeg EP-a u Beogradu (2012.), a u Danskoj će igrati u skupini sa Švedskom, Crnom Gorom i Bjelorusijom. Naslov prvaka brane Danci, a Slavko Goluža želi konačno s Hrvatskom osvojiti medalju koja je sjajnija od bronce. Naime, treće mjesto na izborničkom mjestu hrvatske reprezentacije osvajao je na EP-u 2012., OI 2012., te SP-u 2013. Najveća uzdanica bit će nam Domagoj Duvnjak, koji je nedavno proglašen najboljim rukometašem svijeta.

2. Tenis - Australian Open - 13. – 26. siječnja 2014.

Hrvatska će na prvom Grand Slamu sezone imati dva jaka aduta. Prvi je Marin Čilić, koji se vraća nakon suspenzije ATP-a, a drugi Ivan Dodig, koji je prošlu godinu završio na 33. mjestu. Otvori li mu se ždrijeb, iznenaditi može i Ivo Karlović. Ipak, najviše se očekuje od Marina Čilića, kojemu je novi trener Goran Ivanišević. Podsjetimo, Marin je na Australian Openu prije četiri godine postigao najveći uspjeh u karijeri, igrao je u polufinalu. Naslov u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, koji je u finalu pobijedio Andyja Murraya, dok je braniteljica naslova Viktorija Azarjenka.

3. Super Bowl - 2. veljače 2014.

S 500 milijuna gledatelja širom svijeta veliki finale američkog nogometa Super Bowl najgledaniji je jednodnevni sportski događaj u svijetu. Prošle godine srušio je rekord gledanosti u SAD-u, koji je dotad držala posljednja epizoda serije MASH (bila je najgledanija 30 godina sa 106 milijuna gledatelja). Ove godine domaćin Super Bowla je New Jersey 2. veljače. Cijena 30 sekundi reklama koštat će pomalo nestvarnih 4,5 milijuna dolara, a ukupno će tvrtke za reklame potrošiti 300 milijuna dolara.

4. PBZ Zagreb Indoors - 3. – 9. veljače 2014.

Ovogodišnji ATP teniski turnir u Zagrebu bit će jedan od najjačih dosad. Nastup su već potvrdila trojica najboljih hrvatskih tenisača – Marin Čilić, Ivan Dodig i Ivo Karlović, a prvi nositelj bit će 11. tenisač svijeta, Kanađanin crnogorskog podrijetla Miloš Raonić, čiji je trener proslavljeni hrvatski tenisač Ivan Ljubičić. U ždrijebu će biti i Tommy Haas, Mihail Južnji, Philipp Kohlschreiber...

5. Zimske olimpijske igre, Soči - 7. – 23. veljače 2014.

Na 22. zimskim olimpijskim igrama koje će se održati u ruskom gradu Sočiju nastupit će 2600 sportaša i sportašica iz 98 zemalja. Natjecat će se u 15 sportova, a najveći hrvatski adut bit će Ivica Kostelić, koji želi zlatnu medalju u kombinaciji, a do medalje može i u slalomu. Navijat ćemo i za biatlonca iz Mrkoplja Jakova Faka koji sada nastupa za Sloveniju. Već tradicionalno najzanimljiviji dio ZOI bit će hokejski turnir. Spektakl garantira činjenica da Rusija, SAD i Kanada dolaze s najboljim momčadima.

6. Atletika – dvoranski SP, Sopot - 7. – 9. ožujka 2014.

Na veliku scenu nakon propuštanja cijele prošle sezone zbog ozljede vraća se Blanka Vlašić, i to na dvoranskom SP-u u poljskom gradu Sopotu. Splićanka je izjavila da je više ne boli Ahilova tetiva, a to znači da će se boriti za medalju. Naravno, Sandre Perković neće biti u Sopotu jer se bacanje diska ne može održati u dvorani.

7. Borilački spektakl u Areni - 8. ožujka 2014.

Na dan žena u zagrebačkoj Areni održat će se još jedan veliki spektakl. Nakon prošlogodišnjeg finala u K-1 World Grand Prixu, ovaj put spektakl će prirediti najpopularnija kick-boks promocija Glory. Glavna zvijezda bit će naš Mirko Filipović, kojem će se u borbi večeri suprotstaviti legenda borilačkih vještina Remy Bonjasky. CroCop ima deset uzastopnih pobjeda u kick-boksu, a pred 15.000 navijača u Areni očekuje se i 11. Nastupit će još dva Hrvata, Igor Jurković i Mladen Brestovac.

8. Giro d’Italia - 9. svibnja – 1. lipnja 2014.

Najbolji hrvatski biciklist Robert Kišerlovski tempirat će formu za legendarnu Utrku kroz Italiju. Prošle godine bio je 15., i to uz virozu, a ove godine cilj mu je ulazak među 10., čime bi postigao najbolji rezultat u povijesti hrvatskog biciklizma. Favorit za pobjedu bit će prošlogodišnji pobjednik, Talijan Vicenzo Nibali, a prijetit će mu Australac Cadel Evans, Britanac Bradley Wiggins, Kolumbijac Rigoberto Uran... Ovogodišnji Giro bit će vrlo neobičan jer će početi u Sjevernoj Irskoj, u Belfastu!

9. Nogomet – Europska liga, finale, Torino - 14. svibnja 2014.

Na stadionu Delle Alpi u Torinu, inače domu Juventusa, saznat ćemo novog pobjednika Europske lige. Chelsea sigurno neće obraniti naslov jer je ove sezone ušao u osminu finala Lige prvaka. Jedan od glavnih favorita za naslov je ukrajinski klub Šahtar u kojemu je kapetan Darijo Srna, a u napadu igra Eduardo da Silva.

10. Nogomet – Liga prvaka, finale, Lisabon - 24. svibnja 2014.

Finale najcjenjenijeg klupskog sportskog natjecanja u svijetu igrat će se na Stadionu svjetlosti u Lisabonu, a za nastup u finalu još se bori 16 klubova. Naslov brani Bayern, a momčad koju vodi Pep Guardiola i ove je godine favorit. Hrvatska ima dvojicu igrača koji bi mogli igrati u finalu – Luku Modrića u dresu Reala, te Marija Mandžukića u Bayernovu dresu.

11. Nogometni SP u Brazilu - 12. lipnja – 13. srpnja 2014.

Središnji događaj sportske 2014. Svjetsko je nogometno prvenstvo u Brazilu. Čast da otvori prvenstvo s domaćinom Brazilom imat će Hrvatska, a predviđa se da će tu utakmicu u Sao Paulu gledati 1,5 milijardi ljudi. Naši će u skupini još igrati s Meksikom i Kamerunom, a izbore li drugi krug, križat će se s nogometnim divovima Španjolskom ili Nizozemskom. Favoriti za zlato su Brazil, Argentina, Španjolska i Njemačka. Podsjetimo, Hrvatska je SP izborila nakon doigravanja s Islandom, a na otvaranju bit će bez Marija Mandžukića (utakmica kazne zbog crvenog kartona) i Josipa Šimunića zbog incidenta i uzvikivanja “Za dom!”.

12. Wimbledon - 23. lipnja – 6. srpnja 2014.

Najprestižniji teniski turnir sezone igra se u Wimbledonu, na terenima All England Cluba. Hrvatska će imati dva jaka predstavnika – Marina Čilića kojemu je trener wimbledonski pobjednik iz 2001. godine Goran Ivanišević, te Ivana Dodiga koji je prošle sezone u Wimbledonu izgubio tek u finalu parova. Naslov brani Britanac Andy Murray.

13. Tour de France - 5. – 27. srpnja 2014.

Najprestižnija svjetska biciklistička utrka ove godine održava se 101. put, a startat će u engleskom gradu Leedsu. Prvi favorit je prošlogodišnji pobjednik, Britanac Chris Froome, a biciklisti će u 21 etapi morati prijeći čak 3656 kilometara, te potrošiti oko 100.000 kalorija.

14. Tenis – ATP u Umagu - 21. – 27. srpnja 2014.

Teniski turnir u Umagu ove godine slavi četvrt stoljeća održavanja, pa je zato organizator najavio da će dovesti sve najbolje hrvatske tenisače – Marina Čilića, Ivana Dodiga, Ivu Karlovića, Bornu Ćorića. Prošlogodišnji naslov brani Španjolac Robredo, a na turnir će vjerojatno doći i bivši pobjednici Dolgopolov, Verdasco, Davidenko...

15. Europsko atletsko prvenstvo, Zürich - 10. – 17. kolovoza 2014.

Sandra Perković imat će poseban motiv na Europskom prvenstvu koje će se održati u Zürichu. Naime, hrvatska diskašica može postati prva atletičarka u povijesti sa tri uzastopna europska zlata. Bude li zdrava, za medalju u skoku u vis konkurirat će Blanka Vlašić.

16. Plivanje – Europsko prvenstvo, Berlin - 13. – 24. kolovoza 2014.

U Berlinu će se održati 24. europsko plivačko prvenstvo, a Hrvatskoj bi medalju mogla donijeti Sanja Jovanović, ponajbolja leđna plivačica u Europi.

17. Svjetsko košarkaško prvenstvo (M), Španjolska - 30. kolovoza – 14. rujna

Među 24 momčadi koje će igrati na košarkaškom SP-u u Španjolskoj bit će i Hrvatska, kojoj je to tek treći nastup od samostalnosti. Favoriti su domaćin Španjolska, SAD (aktualni svjetski prvaci), te Francuska (europski prvaci). Hrvatska se pak nada prolasku skupine, no to će uvelike ovisiti o ždrijebu koji će biti u veljači.

18. Zagrebački atletski miting - 2. rujna 2014.

Tradicionalni Hanžekovićev memorijal održava se 64. put. U disciplini disk nastupit će najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković, a u disciplini ženskog visa Blanka Vlašić. Direktorica mitinga Ivana Brkljačić potvrdila je da pregovaraju o dolasku najveće atletske svjetske zvijezde Usaina Bolta. Jamajčanin je već jednom nastupio na Hanžeku, 2011. godine. Već tradicionalno najveća će konkurencija biti na memorijalnoj utrci 110 metara s preponama, a siguran je dolazak prošlogodišnjeg pobjednika Davida Olivera.

19. SP košarkašica, Turska - 27. rujna – 5. listopada

Među 16 reprezentacija koje su izborile nastup na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Turskoj, nažalost, neće biti Hrvatske. Velike favoritkinje za naslov su košarkašice SAD-a, koje su slavile na posljednjih pet od sedam SP-a.

20. EP rukometašica, Hrvatska i Mađarska - 7. – 21. prosinca 2014.

Domaćin Europskog prvenstva rukometašica bit će Hrvatska i Mađarska, a gradovi domaćini Zagreb, Varaždin i Poreč, te Budimpešta, Debrecen i Györ. Hrvatske izabranice pod vodstvom Vladimira Canjuge na krilima domaće publike žele ući u polufinale. Naslov brane rukometašice Crne Gore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije