Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEKINŠKA PATKA

Nogometašica rekorderka na 400 metara

Kabange Mupopo
Foto: Reuters/PIXSELL
28.08.2015.
u 16:40

Svjetski prvak u bacanju koplja Julius Yego tehniku je učio gledajući YouTube.

Ona možda nije vrhunska svjetska atletičarka i nije bila ni blizu plasmana u finale SP-a na 400 metara, ali je zato uspješna u jednom drugom sportu. Kabange Mupopo je rekorderka Zambije na 400 metara, a istodobno i kapetanica ženske nogometne reprezentacije koja je trenutačno 120. na listi Fife (Hrvatska je na 60. mjestu).

Nogomet je počela igrati s 11 godina, zajedno s bratom. Za samo 11 godina postala je kapetanica nacionalne vrste s kojom je igrala na prvenstvu Afrike 2014. Zanimljivo je da atletiku trenira tek godinu dana i njezin najbolji rezultat je 50.86 sekundi, što je samo osam stotinki sekunde slabije od hrvatskog rekorda koji drži Danijela Grgić, postignutog baš na ovom stadionu u Pekingu. Shvativši da je Kabange veliki potencijal, država joj je osigurala 18-mjesečnu stipendiju kako bi se što bolje pripremila za OI u Riju. Zbog njezina fizičkog izgleda, još dok je igrala samo nogomet, govorili su da je zapravo muškarac, no to su ostale samo glasine.

Kabange nije jedina atletičarka koja je uspješna u drugom sportu. Marion Jones osvojila je 12 medalja na velikim svjetskim atletskim natjecanjima. Zbog dopinga oduzeto joj je svih pet medalja iz Sydneya 2000. te još tri sa SP-a u Edmontonu 2001. Nakon suspenzije igrala je košarku za Tulsu, za 35.000 dolara po sezoni, s prosjekom od 2,6 koševa i 1,3 skokova po utakmici. Igrala je Marion košarku i prije nego što se počela baviti atletikom, još 1994. za sveučilište North Carolina.

A jedna od najčudnijih priča dolazi iz Kenije. Julius Yego, svjetski prvak u bacanju koplja, koji je pobijedio s trećim hicem svih vremena (92,72), učio je tehniku bacanja gledajući YouTube.

>>Andrea Ivančević u suzama: Pala i ostala bez finala na 100 metara s preponama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije