Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikaela Shiffrin

Njihovi komentari bole i diraju u srce, ali naučila sam ih ignorirati

Mikaela Shiffrin - Snježna kraljica 2019.
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/6
04.01.2020.
u 07:07

Do sljemenske utrke, Mikaela Shiffrin je ove sezone nastupila u 11 utrka, u kojima je čak osam puta bila na postolju i četiri puta pobijedila, a kiksala je jedino u veleslalomu u Courchevelu gdje je bila 17

Najbolja skijašica današnjice, a za koju godinu možda i najbolja svih vremena, u Zagreb je stigla kao uvjerljivo vodeća u slalomu i ukupnom poretku Svjetskog kupa te druga u veleslalomu.

Do sljemenske utrke, Mikaela Shiffrin je ove sezone nastupila u 11 utrka, u kojima je čak osam puta bila na postolju i četiri puta pobijedila, a kiksala je jedino u veleslalomu u Courchevelu gdje je bila 17.

Mikaela Shiffrin - Snježna kraljica 2019.
1/13

U sva tri ovosezonska slaloma (Levi, Killington, Lienz), Mikaela je pobijedila što samo potvrđuje njezin status favoritkinje na brdu ponad Zagreba gdje će pokušati osvojiti i petu krunu Snježne kraljice čime bi se izjednačila sa sljemenskim “imperatorom”, nedavno umirovljenim Marcelom Hirscherom.

A sve je to 24-godišnja Amerikanka izborila u odsutnosti svoje dosad vjerne pratiteljice, majke Eileen. Osim što joj je roditelj, na svim dosadašnjim putovanjima mama Shiffrin cijelo to vrijeme bila je i njezina glavna trenerica. No, od ove sezone to više nije tako.

Trenirala je od treće godine

Na utrkama Svjetskog kupa u posljednjih sedam godina rijetkost je bila vidjeti Mikaelu bez majke, bio je to pobjednički dvojac, no jesenas je Eileen odlučila je ostati kod kuće. Na to ju je potaknula smrt majke Pauline.

– Sjele smo i popričale o obitelji i obiteljskom domu. Premda to nije bila laka odluka, složile smo se da je važno da se mama vrati svom životu – kazala je Mikaela.

Takva odluka čini se logičnom ne samo zato što se Mikaela osamostalila nego i zato što ima starijeg oca pa je i logično da je roditeljima bilo dosta odvojenosti.

– Postoje i drugi članovi obitelji kojima se želim posvetiti, a to su suprug Jeff i sin Taylor. Ljudi ne žive vječno, a za Mikaelu će biti dobro da se prilagodi životu bez mene u blizini. Uostalom, uz nju je i dalje cijeli njezin tim – kaže mama Eileen koja je Mikaelu trenirala od treće godine.

A od tada su se mama i kći rijetko razdvajale, posebice ne u posljednjih sedam godina otkako je Mikaela, sa 16 godina, počela sudjelovati i pobjeđivati u utrkama Svjetskog kupa. A upravo sa 16 godina Mikaela je izborila prvu od dosadašnje 64 pobjede u Svjetskom kupu.

Mama i tata upoznali su se kao zaposlenici jedne bostonske bolnice. Mama je bila medicinska sestra, a otac anesteziolog, a prvi spoj imali su na skijalištu u Vermontu, u Killingtonu gdje je nedavno Mikaela pobijedila u slalomskoj utrci. A tu je pobjedu posvetila preminuloj baki Paulini koja ju je prvi put uživo gledala upravo na tom skijalištu na kojem je Mikaela ove sezone pobijedila četvrti put zaredom.

Inače, kada su je nedavno pitali koja je tajna njezina uspjeha, kazala je:

– Zar to nije očito? To je moja majka. Ona je bila prednost kakvu nitko drugi nije imao, ona mi je omogućila da budem ispred svih ostalih, no osjetila sam da više ne mogu od nje to tražiti.

U kontekstu razdvajanja od majke, pobjeda u Leviju bila je posebna.

– Bilo je to za mene veliko olakšanje jer je to bila moja prva pobjeda, u bilo kojem natjecanju, da mama nije bila uz mene. To je bio dobar test i uspjela sam ostati usredotočena. No, mi se svake večeri obvezno čujemo i razgovaramo o skijanju.

Kao pripadnica novih naraštaja i sudionica informatičke revolucije, komunikativna Mikaela prilično je prisutna i na društvenim mrežama, no to je čini i ranjivom jer su kojekakvi hejteri i trolovi posvuda pa tako i među njezinih 800.000 pratitelja na Instagramu.

Na Sljemenu 46.000 USD

– Cijenim slobodu mišljenja i izražavanja, no učim se ignorirati svoje mrzitelje jer me njihovi komentari bole, pogađaju u srce, no istodobno si kažem da oni i na to imaju pravo i da moram ići dalje.

Čini se da joj to ide od ruke jer je nedavno po broju pobjeda u Svjetskom kupu pretekla i legendarnu Annemarie Moser-Proll (62) i sada su ispred nje još jedino njezina sunarodnjakinja Lindsey Vonn s 82 i legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark s 86 pobjeda.

A iza Mikaele je već niz rekorda pa tako i onaj s 43 slalomske pobjede koliko ih nemaju ni Stenmark (40), Tomba (35) i Hirscher (32). Shiffrin je rekorderka i po broju pojedinačnih pobjeda u jednoj sezoni (17 prošle sezone), tri više od Vreni Schneider iz sezone 1988./1989. A uza sve to, prošle sezone dosegnut je i financijski rekord jer je Amerikanka postala prva u skijanju koja je u jednoj sezoni od nagrada na utrkama osvojila milijun USD.

A danas u Zagrebu simpatična Amerikanka ima priliku osvojiti još 46.000 USD koliko će pripasti pobjednici sljemenske utrke.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

 

Komentara 1

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
11:12 04.01.2020.

Bravo Mikaela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije