Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOPEČENA OLIMPIJKA

Nikolina preduhitrila svog trenera, Luka najavljuje i olimpijsku medalju

Foto: Dražen Brajdić
1/6
09.06.2021.
u 19:00

- Plantić je bio europski juniorski prvak i svjetski doprvak, a Nikolina je bila druga na mlađeseniorskom Prvenstvu Europe a potom i svijeta.

Iz Pariza, preko Amsterdama, u Hrvatsku su u srijedu stigle dvije najnovije olimpijske vize. Zajedno sa svojim trenerima u Zagrebu su stigli olimpijci Nikolina Ćaćić i Luka Plantić, a s njima i Marija Malenica koja se nije izborila za pravo nastupa u Tokiju, ali je i ona zadovoljila.

Po kazivanju njena trenera Ante Matasa, ujedno i ženskog izbornika, Marija je bila sudionica jednog epskog meča u kojem su dvije žene, u samo tri runde, ispucale 450 udaraca. Splićankih peh je bio taj što je sa suprotne strane stajala svjetska profesionalna prvakinja Hamadouche koja se pokazala ipak prevelikom preprekom.

I Nikolina je imala jednu (ne)premostivu prepreku, Talijanku Irmu Teste, pa je njen trener Franjo Kristić mudro odlučio snagu čuvati za repasažnu borbu koja je također vodila na Olimpijske igre.

- Malo sam odvrtio film unazad i pronašao da se i prva Hrvatica s boksačkom medaljom s velikih natjecanja zvala Nikolina, a bila je to Nikolina Orlović koja je kasnije bila i prvakinja svijeta u četiri verzije. Ja se nadam da će ova Nikolina biti i prvak Hrvatica s olimpijskom medaljom - kazivao je Ante Matas koji se zahvaljivao Hrvatskom boksačkom savezu na logističkoj potpori.

Spominjao je to i Tomislav Bašić, trener Luke Plantića koji je pak od krovnih sportskih institucija zatražio pomoć:

- Zamolio bih Hrvatski boksački savez ali i Hrvatski olimpijski odbor za pomoć u pronalaženju sponzora. Sada mi je najvažnije što bolje se pripremiti za Olimpijske igre, imati što bolje sparing-partnere.

Luka se kući vratio i s medaljom jer je, na ovom kvalifikacijskom turniru, osvojio broncu a najavio je da će se i iz Tokija vratiti s odličjem za što će morati prionuti poslu i sa svojim kondicijskim trenerom Antom Bonačićem.

- Nakon što sam lani eliminirao četvrtog nositelja, ovdje sam prekidom u prvoj rundi pobijedio odličnog mladog Armenca a potom i čvrstog Irca od kojeg sam ja očito bio čvšći. Na koncu su me, u polufinalu, pokrali protiv Britanca, borca koji iza sebe ima moćan lobi.

Foto: Dražen Brajdić

I dok će Plantić imati prostora i za kraći odmor, takav luksuz si Nikolina neće moći priuštiti jer će se već za par dana zaputiti u Italiju, na Prvenstvo Europe do 22 godine.

- Želim imati što više mečeva, steći što više iskustva, a ondje ću ostati i da bi sparirala.

Na to natjecanje na isti način gleda i njen trener Franjo Kristić:

- U ovoj fazi karijere za nju je bolje da ima što više mečeva, a nama će ovo Prvenstvo Europe biti priprema za Olimpijske igre.

Priznat će "coach" Franjo da je 20-godišnja Nikolina i njega iznenadila ovim plasmanom na Olimpijske igre.

- Nikolina je mene preduhitrila jer ja sam nastup na Olimpijskim igrama planirao 2024. Očito se razvija brže nego što ja planiram.

Opći je dojam, ne samo u boksu, nego i u ostalim borilačkim sportovima, da naši sportaši više slave sam čin stjecanja olimpijske vize većim dometom no što bi to bile seniorske medalje na velikih natjecanja. Zašto je tome tako pojasnio je glavni tajnik HBS-a Marko Marović.

- Tome je tako zato što je ovo puno duži proces, olimpijska viza je zbir svega što se događalo u nekoliko posljednjih godina. Osim toga, Olimpijske igre su svake četiri godine, a svjetska i europska prvenstva svake dvije godine. No, nije slučajno što su se za olimpijske vize izborili baš oni koji su bili najupješniji u mlađim uzrastima. Plantić je bio europski juniorski prvak i svjetski doprvak, a Nikolina je bila druga na mlađeseniorskom Prvenstvu Europe a potom i svijeta.

Novopečene olimpijce su u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali i predsjednik HBS-a Bono Bošnjak i dopredsjednik Saveza general Mladen Mikolčević. I obojica nisu mogla suspregnuti vlastiti ushit koji je također bio veći no što bi bio da su se Nikolina i Luka vratili s nekom, recimo, europskom seniorskom broncom ili srebrom.

- Amaterski boks je sport kojeg čine krv, znoj i suze. U njemu nema novaca ni velikih ugovora i zato smo sretni što ovaj uspjeh dijelimo s cijelom nacijom - govorio je general Mikolčević dok je predsjednik Bošnjak naglasio sljedeće:

- U Tokiju ćemo imati dvoje, a možda i troje olimpijaca. Naime, naš superteškaš Marko Milun, bez obzira na poraz od Britanca Clarkea, još uvijek ima izgleda da se nađe među putnicima na Igre preko svjetskih rang-lista.

A Milun se ovom prilikom nije vratio u Zagreb nego je iz Pariza, zajedno sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem otišao za London. Jer, ondje će u subotu njegov klupski kolega i prijatelj Alen Babić imati sedmi profesionalni meč, prvi nakon stanke izazvane ozljedom i operacijom ramena. A testirat će ga Britanac Damian Chambers.

Komentara 2

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
21:50 09.06.2021.

Dobar grb! Veoma kreativno.. Nije bilo boljih rešenja i hrvatskoj historiji..

Avatar Bani
Bani
02:36 10.06.2021.

Zasto neki ljudi mrze hrvatsku zastavu pa donose ovu laznu? Zasto mrze hrvatsku???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije