Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Englezi oduševljeni mladim Hrvatom: Impresivno, zasjenio je skupa pojačanja!

Nikola Vlašić
Foto: Reuters
30.09.2017.
u 09:06

Dok Everton posrće, Nikola Vlašić dobiva sjajne kritike za svoje izvedbe.

U tmurnoj ili, kako Englezi kažu, prestrašenoj, dosadnoj i sporoj momčadi Evertona, poput svjetionika strši mladi Hrvat, 19-godišnji Nikola Vlašić. Poražavajuća činjenica za navijače Toffeesa je njihov bodovni učinak nakon dva kola Europske lige, samo jedan bod ili bod manje od ciparskog Apolona.

Natruhe Evertonovih slabosti bile su vidljive još u kolovozu, kada im je čak i Hajduk bio ravnopravan suparnik, a sada je Europska liga do kraja ogoljela svu bijedu nekada velikoga kluba. Everton je, uz to, i tek 14. u Premijernoj ligi...

Golemi utjecaj na igru

No, vratimo se junaku ove priče, najmlađemu Hrvatu u engleskoj ligi dosad. Liverpoolski list “Echo” proglasio je Vlašića najboljim igračem utakmice protiv Apolona (2:2) dodijelivši mu ocjenu 8.

Nikola Vlašić
1/7

“Imao je golemi utjecaj na igru i rezultat. Istaknuo se snagom i nezaustavljivim probojima, odlično je zabio gol i sjajno centrirao za Calvert-Lewina, čiji je pogodak spasila čudesna obrana vratara gostiju. Dao je veliki doprinos Evertonu, koji smo očekivali od niza ostalih, puno skupljih ljetnih pojačanja”, piše “Echo” i dodaje:

“Kada ga je Koeman opisao kao jednog od najuzbudljivijih mladih igrača Europe, zvučalo je to kao pretjerivanje. Ali sada se čini da je bio brutalno iskren.”

Vlašić je pokazao i odliku pravih velikih igrača da suigrače čine boljima jer, primjerice, Francuz Schneiderlin “naglo je počeo bolje igrati ulaskom Vlašića i njegova proigravanja time su dobila puno više smisla”.

“Daily Mail” je Vlašiću jedinome na utakmici dao osmicu.

“Njegov ulazak u igru promijenio je stvari nabolje za Everton. Bio je impresivan u prvom nastupu za prvu momčad protiv Sunderlanda u Liga-kupu, a još bolje igrao je jedno poluvrijeme protiv Apolona, koje je okrunio elegantnom, rutinskom realizacijom”, napisao je “Mailov” izvjestitelj.

Donio brzinu i kreativnost

ESPN je Vlašiću dao sedmicu i također ga zasuo komplimentima.

“Bio je impresivan protiv Sunderlanda, a na ovoj utakmici nastavio je trend mladog i nepoznatog igrača koji pokazuje da je više vrijedan mjesta u prvoj momčadi od brojnih skupih i slavnih pojačanja Evertona. Ulaskom u igru donio je brzinu i kreativnost dotad šetačkoj igri njegove momčadi, dok je svoj prvi gol za Everton postigao sa samopouzdanjem koje nedostaje ostalima u njegovoj momčadi”.

I dok Vlašiću ide sjajno, na udaru je njegov trener Ronald Koeman, menadžer koji je ljetos potrošio čak 158 milijuna eura na pojačanja, a krahirao je s njima na ciparskim anonimcima, klubu koji je u 22 europska gostovanja 19 puta poražen primivši čak 78 pogodaka.

- Ne mogu reći da igrači nisu trčali ili borili se, ali su se bojali igrati. To je njihov problem. Kao trener možete pomoći momčadi i izabrati one koji će igrati, ali kada sudac označi početak utakmice, nisam ja taj koji igra. Moji igrači nisu bili na razini koja se od njih očekuje. Pozitivna strana su individualne predstave kao što je Vlašićeva, no njemu je tek 19 godina. Donio je energiju, počeli smo napokon igrati. Za razliku od ostalih, nije tražio samo sigurnu opciju - naglasio je Koeman, suočen s golemim pritiskom navijača i vlasnika kluba jer Everton zasad igra ispod svih očekivanja.

Ne bi bilo uopće čudno da nakon prolaznika u Crystal Palaceu Ronalda de Boera i sljedeća trenerska žrtva engleske lige bude još jedan - Nizozemac.

Nikola Vlašić pak postaje jedno od najvećih otkrića Engleza ove sezone, dečko koji na Otok otišao sa samo 19 godina i uza samo jedan jedini nastup za reprezentaciju, protiv Meksika. Je li sazrelo vrijeme da Vlašić za stalno iz Gračanove momčadi prijeđe u Čačićevu?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije