Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikola jurčević:

Fatiha Terima dobro poznajemo, nije nam ostao u baš lijepom sjećanju

'Galatasaray\'s coach Fatih Terim and his players celebrate after winning their Turkish Super League, Super Final match against Fenerbahce at Sukru Saracoglu stadium in Istanbul May 12, 2012. Galatasa
Foto: 'UMIT BEKTAS'
14.12.2015.
u 00:20

'Loše su počeli kvalifikacije i sve je bilo crno, a onda su prošli i sad vlada euforija. Slično nama, očekivanja su velika.'

Kad smo nazvali Nikolu Jurčevića, danas trenera u West Hamu, od srca se nasmijao, znao je zašto zovemo.

- Pa jel' ovo moguće? Opet Turska, valjda smo osuđeni jedni na druge - kazao je Nikola Jurčević koji se dobro sjeća susreta s tom reprezentacijom i turskim izbornikom Fatihom Terimom. I onih ružnih i onih lijepih.

Dobro se poznajemo

- Dobro se poznajemo, nije nam baš ostao u lijepoj uspomeni 2008. godine kada smo ispali od njih na Euru u Austriji. Veliki trener, karizmatičan, izuzetno cijenjen i - veliki stručnjak. Pa klub Başakşehir svom je stadionu u Istanbulu dao njegovo ime, to dovoljno govori koliko je cijenjen. I s pravom je tako.

Terim je tako slavio te 2008. na Prateru, svi smo već slavili prolazak u polufinale kad je Ivan Klasnić zabio gol u 119. minuti. I dok smo mi slavili, Turci su nam uzeli loptu i u 120.+2 minute Semih Sentürk matirao je Pletikosu i otišlo se u jedanaesterce, u kojima su Turci slavili.

Možda je to bila njihova osveta za naš prvi susret na velikim natjecanjima. Turska će nam biti uvijek u sjećanju, oni su bili prvi suparnik Hrvatske na velikim natjecanjima, na Euru 1996. Pogodak Gorana Vlaovića u posljednjim trenucima susreta u Nottinghamu donio nam je pobjedu.

Ako je bečki Prater bio njihova osveta, onda su Slaven Bilić i Nikola Jurčević uzvratili Turskoj 2011. godine u dodatnim kvalifikacijama za EP. Hrvatska je Turskoj održala malu školu nogometa s 3:0 u Istanbulu, u uzvratu u Zagrebu bilo je 0:0 i naša reprezentacija je otišla na EP u Poljsku.

Nadamo se da sada, 12. lipnja sljedeće godine, nije opet red na Tursku, da novu pobjedu i osvetu nećemo morati tražiti tri mjeseca kasnije. Naime, s Turskom igramo i u kvalifikacijama za SP 2018., s njima otvaramo ciklus 5. rujna i to, zbog kazne, pred praznim tribinama u Zagrebu.

- Očito nam je suđeno. Možda zato što smo i slični po mnogo stvari. I u Turskoj i u Hrvatskoj postoji taj nacionalni naboj, stvara se euforija oko reprezentacije, očekivanja postaju jako velika - kaže Jurčević, koji je radeći dvije godine u turskom Bešiktašu njihovu reprezentaciju odlično upoznao.

- Užasno su krenuli u kvalifikacije, stradali na Islandu 0:3, pa kod kuće od Češke, dvaput remizirali s Letonijom i sve je bilo crno, bilo je pitanje hoće li Fatih Terim preživjeti na klupi reprezentacije. No, onda su krenuli, dobili su Nizozemsku doma 3:0, Češku u gostima i onda sretno u gotovo zadnjoj minuti Island 1:0 i kao najbolji treći otišli na Euro. I sad se tamo vratila euforija - kaže Jurčević koji drži da je naša reprezentacija ipak bolja.

- Rekao bih da smo lagani favoriti, držim da imamo bolje igrače, ali ne treba ni govoriti da će biti teško i s njima i s ostalima. Teška je ova skupina, jedna od dvije najteže na Euru. Turci su dobri, imaju mnogo kvalitetnih igrača, pogotovu u igri pema naprijed, a svi znaju za Çalhanoğlua, Ardu Turana, Yilmaza, Inana... Ta prva utakmica može odlučiti puno toga, tako je odlučila i 1996. u Engleskoj, lako usmjeri razvoj u skupini - zaključio je Nikola Jurčević.

Kako bilo, Ante Čačić ima dovoljno vremena spremiti sebe i našu reprezentaciju do 12. lipnja. U Slavenu Biliću i Nikoli Jurčeviću može imati najbolje savjetnike. Kao sjajni 'skauti' pokazali su se i kad ih je Zoran Mamić pitao o Arsenalu, a još više od toga, sami su se spremali za Tursku, za tri utakmice s njima. I u sve tri je Hrvatska bila bolja, tek je nesrećom i nesmotrenošću u Beču izgubila.

Turan: Mi imamo zadnju riječ

A Turci? Neki suzdržani, neki euforični.

- Svi se stručnjaci slažili da je naša skupina na papiru najjača. Posljednja utakmica sa Česima nam je velika prilika, Španjolska je velika momčad, a Hrvatska je poput nas. Bit će nam suparnik i u kvalifikacijama za SP - kazao je izbornik Turske Fatih Terim, dok Arda Turan, čini se, drži da je Turska kao Njemačka:

- Težak ždrijeb. Jake momčadi, ali nogomet je igra u kojoj 22 igrača ganja loptu 90 minuta, a Turska ima završnu riječ!

>> Hrvatska osmi favorit za osvajanje Europskog prvenstva!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije