Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOV

Niko Kovač prije dolaska u Frankfurt učio od Pepa Guardiole

Niko Kovač
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
09.03.2016.
u 10:00

'Znam da je situacija teška, ali nema kod mene straha.'

Braća su opet “unutra”, Niko i Robert Kovač preuzeli su njemački Eintracht iz Frankfurta. Niko i brat Robert također trebali bi biti šok terapija za posrnuli klub iz grada na Majni. Eintracht vodi grčevitu borbu za ostanak u Bundesligi, trenutačno je na 16. mjestu, a to je pozicija s koje se igra doigravanje. Prva prijetnja Kovačima je Hoffenheim s našim Andrejom Kramarićem, koji ima tri boda manje i želi se spasiti od ispadanja, a Niko stremi prema preskakanju Darmstadta i Augsburga, koji mu bježe dva boda.

Mi smo temperamentni

Kovače čeka težak posao, Eintracht u posljednjih 17 utakmica ima samo dvije pobjede, to je momčad koja je trenutačno u najslabijoj formi u Bundesligi.

– Znam da je situacija teška, ali nema kod mene straha – rekao je Kovač na predstavljanju.

Imao je nastup s osmijehom, ali i s vjerom u sebe. Takav je dojam ostavljao kada je preuzimao Hrvatsku, takav je bio kada je ostvario plasman na SP-u u Brazilu, takav je bio i kada je doveo u pitanje odlazak Hrvatske na Prvenstvo Europe u Francusku. Jednostavno, Kovač je došao na svoje, oduvijek je u njemu čučao taj germanski duh. Uopće nije bilo dvojbi da će trenerski život nastaviti u Njemačkoj, samo je bilo pitanje kada će se i gdje to dogoditi.

Za svoj pravi trenerski put izabrao je Eintracht, nakon što je pratio rad Pepa Guardiole u Dubaiju i Münchenu. Izabrao je težak trenutak, ali nedvojbeno je da su on i brat pred najvećim izazovom. Reprezentacija je neka druga priča, izbornički posao nudi super igrače na okupu pa, ako ih uspiješ složiti, prolaziš. To su do sada u Hrvatskoj uspjeli samo Ćiro Blažević i Slaven Bilić, svi drugi, uključujući i Kovača, nisu dobili prolaz. Dvije godine bio je na klupi Hrvatske, ali bez nekog naročitog traga.

Odavno je hrvatski nogomet prestao biti onaj koji se zadovoljava pukim odlaskom na velika natjecanja. Uostalom, kada u reprezentaciji imaš zvijezde Reala, Barcelone, Juventusa, Intera, Monaca, onda se ta selekcija ima pravo nadati koraku više. Kovač to nije uspio napraviti s Hrvatskom. Sada je na novom putu u budućnost. U svojoj 44. godini još je uvijek, barem što se tiče rada u klubu, trenerski početnik.

Radio je u Red Bull Salzburgu, sva ostala iskustva vezana su mu za reprezentaciju Hrvatske u kojoj je bio izbornik U-21 i A selekcije. Ali Niko vjeruje u sebe. Rođen i odgojen u Berlinu, nije ni mogao biti drugačiji. Kombinacija njemačke čvrstine i hrvatskog srca, takav je bio kao nogometaš, zato je i dobio kapetansku vrpcu kockastih.

– Niko je karakter, trenirao je Hrvatsku, zna raditi s mladima i dobro poznaje njemačku ligu – obrazlagao je njemačkoj javnosti predsjednik Heribert Bruchhagen razloga Kovačeva angažmana, koji se dogodio na 117. rođendan Eintrachta. Na predstavljanju u Frankfurtu igračima je poručio da ih čekaju red, rad i disciplina, to je onaj njegov forte, koji nije prošao kod “kockastih”. Premda, to je naznaka svih trenera. Još nismo upoznali nekog koji želi nered, nerad i nedisciplinu...

– Brat i ja smo temperamentni, u sebi imamo i hrvatskog i njemačkog – na predstavljanju je govorio Niko.

Uz Bilića u ligi petice

Braća Kovač ugovor su potpisali do ljeta 2017. godine, ali s jasnom klauzulom. Ugovor vrijedi samo za Bundesligu što znači da su dobili rok do ljeta. Zadatak je jedan jedini, ostaviti Eintracht u Bundesligi, ispadanje znači i raskid ugovora.

Za Hrvatsku je ulazak Nike Kovača u Bundesligu još jedno dodatno priznanje. U ligama petice Hrvatska od trenera ima samo Slavena Bilića, taj čuda radi u West Hamu, zaludio je Englesku. Kovač je drugi Hrvat u velikoj ligi... Nedvojbeno, imat će veliku podršku naših ljudi. U Frankfurtu, prema nekim procjenama, živi više od 14 tisuća Hrvata, samo ih u Münchenu ima više (25 tisuća).

U svakom slučaju Kovača čekaju veliki izazovi, ali i užici. Bundesliga je obožavana, Eintrachtove utakmice na Commerzbank Areni, legendarnom Waldstadionu, redovito prati između 40 i 50 tisuća navijača...

>> Kovač: Brat Robert i ja smo temperamentni, imamo hrvatskog i njemačkog u sebi

Komentara 5

ĆA
ćaćaća
14:45 09.03.2016.

niko je legenda a sve ostalo je nebitno...

MR
MRUDante
10:57 09.03.2016.

a brat?

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:07 09.03.2016.

Niko Kovač prije dolaska u Frankfurt učio od Pepa Guardiole, Zdravka Mamića, Davora Šukera i pravih hrvata brače Šapina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije