Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJATELJ ANTE:

Niko je veliki vjernik, a jako 
ga je pogodio Šimunićev slučaj

Niko Kovač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.06.2014.
u 11:30

- Profesionalac je tolike godine, svašta je prošao i utakmica s Brazilom ne može ga izbaciti iz ravnoteže - kaže njegov prijatelj.

Kad god ulovi malo slobodnoga vremena u kampu u Tivoliju, izbornik Niko Kovač okrene i jedan telefonski broj u Berlinu. S druge strane žice bude njegov najbolji prijatelj Ante Galešić Aćko (43), vlasnik popularnoga okupljališta berlinskih Hrvata, kafića “Chicago”. Ante je, kao i Niko, mladi trener na početku karijere, radi u podmlatku Herthe. Uči, upija, živi za nogomet.

- Wie gehts? - pita Kovač. - Sehr gut - odgovara Aćko Niki, s kojim je prijatelj već 25 godina.

“Chicago” na nogama

Zanima ga sve što se događa u kampu u Tivoliju, jer zbog obveza u Herthi ne može otići do Brazila. Razgovor s izbornikom uvijek je samo nogometni. Niko se uoči najveće utakmice u kojoj jedan trener uopće može sudjelovati rado povjerava prijatelju Aćku, dijeli s njim svoje ideje, brige, nedoumice, slutnje. Ne i strahove. Taj osjećaj izbornik ne poznaje...

- Niko je uzbuđen uoči Brazila, to ne može sakriti. Ali ne i nemiran, a još manje uspaničen. Kod njega je u glavi sve savršeno složeno. Profesionalac je tolike godine, svašta je prošao i ni ta ga utakmica ne može izbaciti iz ravnoteže - priča nam Ante Galešić, koji je Kovačima poput najuže obitelji.

I kakav je Nikin plan za Brazil?, pitamo čovjeka koji sve zna iz prve ruke.

- Plan? Pa, ajmo napokon na sve ili ništa! Ali ne bezglavo, ne grlom u jagode, ne da to Niko...

Razgovaram s Galešićem o Nikinoj nogometnoj filozofiji. Prvi je postulat klasično njemački – tko nije fizički u top-izdanju, kod Nike nema mjesta. Šetači, zabušanti, fuliranti – raus! A što mu je u pripremi za Brazil najteže palo? Je li to bio šok s Pranjićem?

- Pranjićeva ga je ozljeda pogodila, poremetila mu malo plan, ali ništa Niku nije tako pogodilo kao kazna Šimuniću. Teško je to primio, nakon što su toliko toga zajedno prošli. Najbolji prijatelj, takva uzdanica i osobnost, a sada ga nemate blizu – dodaje Aćko, koji je i sa Šimunićem odličan prijatelj.

Što Niku održava pozitivnim kada navale nevolje? Hvala Bogu, u reprezentaciji još nije bilo teške drame.

- Vjernik je, uvijek okrenut Bogu u najtežim trenucima. Neće to previše pokazivati, jer to nije njegov stil, no daleko od toga da bi se Niko toga sramio. Prekriži se, pregrize ako je neki problem i idemo dalje. No, ovaj put osjećam da je potpuno miran, jer zna da su on i suradnici napravili sve. Jaka je povezanost između njih. Na primjer, neizmjerno vjeruje profesoru Jukiću zaduženom za ono najvažnije, da svi budu tjelesno spremni – dodaje Galešić, u čijem će “Chicagu” stotine prijatelja i navijača u četvrtak pred videozidom držati palčeve svome Berlineru Niki.

Naš Švabo

Držat će mu ih i cijela Hrvatska, ponoseći se svojim Švabom, čiji su autoritet, znanje i predanost najdražemu dresu izvukli vatrene iz dubokoga gliba. To više nije razjedinjeno pleme, nego dobro uvježbana, odlučna, nepokolebljiva i raspjevana vojska. Onaj tko ih tako preporodi, za nas je već svjetski prvak.

Niko, i ti se ponosi svojim djelom, budi miran i uživaj! Imaš Pletu, Srnu i Čarlija, Luku i Raketu, Olu i Jelu... Oni su jamstvo da se ništa lošega ne može dogoditi. Makar s druge strane bio i Brazil. Jer mi smo H-rabrost, R-askoš, V-atra, A-mbicija, T-alent, S-ilina, K-lasa, A-gresija!

>> Kovač: Bit ćemo spremni za Brazil

Komentara 27

KR
kristov
13:41 11.06.2014.

na vik živi ki zgine pošteno!

LJ
Little John
12:34 11.06.2014.

Niko je legenda i želim mu sreću protiv Brazila! Među našim 'navijačima' uvijek se nađe nekoliko kompleksaša i anti-Hrvata kojima sve smeta.

KA
karambita
13:04 11.06.2014.

Novinaru, Niko je odrastao u Berlinu i nikako ne moze biti Svabo. Svabe su samo na jednom podrucju Njemacke, necu ti reci kojem, idi uci se, pa onda pisi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije