Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daljinsko plivanje

Nikad jači Faros maraton počinje 25. kolovoza

Faros maraton (1)
Faros
08.08.2012.
u 14:30

Ženska konkurencija ove je godine također na najvišoj svjetskoj razini, a predvodi je rekorderka po broju pobjeda (ukupno šest) i jedna od najvećih maratonki u povijesti Angela Maurer

Starogradski entuzijasti predvođeni ocem Faros maratona Vickom Šoljanom odlučili su obilježiti ovu povijesnu godinu u kojoj će Faros kao prvi svjetski maraton postati članom Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu (SAD). U mali Stari Grad uspjeli su dovesti elitu svjetskog daljinskog plivanja koja će odmjeriti snage na 37. međunarodnom prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju – Faros maratonu 2012. koji se održava 25. kolovoza u prekrasnom zaljevu drevnog Farosa pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

Iako nagradni fond ni izbliza ne može konkurirati drugim maratonima u svijetu, interes je bio toliki da je znatno prije kraja prijavnog roka već bio dostignut maksimalan broj sudionika i to nakon pažljivo izvršene selekcije. Ispod crte ostala su mnoga poznata imena u svijetu daljinskog plivanja koja bi mnogi veliki maratoni bili sretni da imaju na startnoj listi, među kojima i Olga Kozydub iz Rusije, pobjednica Grand Prix maratona u Šabcu ovog vikenda. Na kvalitetu sudionika nimalo nije utjecala ni činjenica da se u istom terminu održava maraton u poljskom Gdanjsku s vjerojatno najvećom nagradom za prvo mjesto (10.000 USD), a koji će na kraju imati neusporedivo skromniju listu sudionika od Farosa.

U Starom Gradu će tako ukupno nastupiti 38 plivača i plivačica iz 20 zemalja s tri kontinenta i to: Argentine, Australije, Austrije, BIH, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Rusije, Srbije, Slovenije, Škotske, Španjolske i Hrvatske. S obzirom na to da se radi i o državnom prvenstvu na 16 km, za hrvatske maratonce rezervirano je ukupno 11 mjesta.

Najveći favorit i prvo ime svakako je legendarni Nijemac Thomas Lurz, višestruki i aktualni svjetski prvak iz Šangaja kojeg je Fina službeno proglasila najvećim maratoncem 21. stoljeća, a ako u Londonu uspije osvojiti olimpijsko zlato, postat će najveći daljinski plivač u povijesti. U pohodu na prvu pobjedu na Farosu najveći konkurent bit će mu drugoplasirani u Svjetskom kupu, sunarodnjak Christian Reichert, jedan od rijetkih plivača koji se može podičiti da je u karijeri pobijedio velikog Lurza, zatim prvak Australije i zvijezda u usponu Codie Grimsey, pobjednik Grand Prixa i svih najvećih maratona svijeta Argentinac Damian Blaum. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuje se napad na nekad nezamislivu granicu od tri sata.

Ženska konkurencija ove je godine također na najvišoj svjetskoj razini, a predvodi je rekorderka po broju pobjeda (ukupno šest) i jedna od najvećih maratonki u povijesti Angela Maurer (Njemačka). Svoju šansu za prvo francusko žensko zlato na Farosu sigurno će tražiti olimpijka Ophelie Aspord, četverostruka pobjednica Ruskinja Anna Uvarova, njena sunarodnjakinja Alexandra Sokolova te Španjolka Esther Nunez – vodeća u Grand Prixu i nedavna pobjednica dva velika maratona: Capri–Napoli i Lac Memphremagog u Kanadi.

Sve to će biti ovjekovječeno promocijom dugo pripremane monografije "Svjetski Faros maraton", publikacije kakvu sportski svijet još vidio nije i postavljanjem spomen-ploče Kuće slavnih u slavu čak dvoje predstavnika malog mjesta koji su postali članovi te najveće svjetske institucije čime se ne može podičiti ni jedna metropola svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije