Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Boraska

Imamo 20 puta manji budžet od Britanaca, ali i najboljeg trenera svijeta

Nikola Bralić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
10.05.2016.
u 16:23

Trener Bralić (64) na svom je vrhuncu, a zakon ga s 1. siječnja 'tjera' u mirovinu pa se mora pronaći formula kako ga zadržati u pogonu

Nikad se dosad na nekom velikom veslačkom natjecanju hrvatska himna nije svirala dvaput kao što je to bio slučaj ove nedjelje u Brandenburgu. A to govori da je naše veslanje dosegnulo vrhunce o kojima su mnogi naraštaji samo sanjali.

Imali smo mi i prije svjetskih prvaka, Tihomir Franković i Igor Boraska postali su to još davne 1994., no nitko nije bio tako moćan kao što su sada braća Sinković. Govore nam to njihove medalje (četverostruki svjetski i dvostruki europski prvaci), ali i  prethodnici poput Boraske: 

- Sinkovići su svjetski fenomen. Oni su psihofizički snažni, motivirani i još rade s najboljim svjetskim trenerom Bralićem koji je pekao zanat na mnogim posadama i došao do savršenstva. Budu li u Riju zdravi, njihovo zlato ne bi smjelo biti upitno, a i Damir Martin je sada legitimni kandidat za olimpijsku medalju. On je potencijal i za prvaka svijeta s obzirom na to da su trenutačno najbolji svjetski skifisti već u godinama. A naše su obje posade sa svojih 27 u najboljim godinama i mogu trajati još dva olimpijska ciklusa. 

Osmerac će se teško ponoviti 

Tako govori čovjek koji ima četiri svjetske medalje (po jedno zlato i srebro i dvije bronce) i jednu olimpijsku (bronca). Zapravo, Boraska je bio član slavnog osmerca iz Sydneya koji je Hrvatskoj donio prvu veslačku olimpijsku medalju, a uz njega u tom su čamcu sjedili još i braća Skelin, Franković, Vujević, Smoljanović, Čuljak i Francetić te kormilar Petriško. 

- Osmerac će nam se kao maloj naciji teško ponoviti jer on je slika cjelokupne priče, a mi smo u toj posadi imali veslače iz četiri kluba, što nije lako uskladiti. Puno je tu varijabli koje treba sjediniti, pa je puno lakše kada imate dvojac i skif kao što je sada slučaj. Inače, skifisti su najbolji veslači na svijetu, uz osmerac to je ono što ljudi koji prate veslanje vole najviše gledati. To su obično i najjače discipline na Olimpijskim igrama. 

Između osmerca i braće Sinković, perjanice hrvatskog veslanja bile su Nikša i Siniša Skelin koji su osvojili dvije olimpijske medalje. Broncu kao članovi osmerca i srebro u dvojcu bez kormilara, a bili su i doprvaci svijeta. 

- Mislio sam da će braća Skelin dulje trajati, barem još jedan olimpijski ciklus, no oni su se nekako preko noći spustili sa svoje svjetski visoke razine na onu nižu - nostalgično će Zdravko Gajšak, glavni tajnik HVS-a. 

A što o ovim sjajnim splitskim veslačima misli njihov sugrađanin Boraska? Bez obzira što su oni bili druga disciplina (rimen), može li ih usporediti sa Sinkovićima?

- Skelini su bili teži i snažniji, no Sinkovići imaju kvalitetniji zaveslaj, ali i bolji omjer snage prema vlastitoj težini jer su bili lakši. Osim toga, Skelini su imali peh da su veslali u vrijeme kada su njihovom disciplinom vladali neke legendarne posade. 

Ponosni glavni tajnik Gajšak

U mnogim tim lijepim trenucima uživao je i Zdravko Gajšak koji je od 1995. do 2001. bio glavni tajnik ZVS-a, a u posljednjih 15 godina prvi je operativac nacionalnog saveza. Popularni Gajo u koži glavnog tajnika nikad se nije bolje osjećao otkad ima posadu (Sinkovići) koja bi mogla postati jednom od najtrofejnijih u povijesti veslačkog sporta. 

- Moje zadovoljstvo je to veće ako se zna da smo mi sve ovo postigli s proračunom saveza za cjelokupni pogon od četiri milijuna kuna. A Nijemci samo u svoj osmerac godišnje ulažu više od sedam milijuna kuna. O proračunu velesile Velike Britanije da vam i ne govorim jer on iznosi osam milijuna funti (op.a 75 mil. kuna) - ističe Gajšak.

Inače, trener Nikola Bralić (64) na svom je vrhuncu, a zakon ga s 1. siječnja 'tjera' u mirovinu pa se mora pronaći formula kako ga zadržati u pogonu.

>>Konkurencija otkrila tajnu Sinkovića: Moramo uvesti nešto novo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije