Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na Palermo

Nije se znalo tko je šef, nije bilo niti predsjednika HNS-a, ali se ukazao Šuker

Italija - Hrvatska u Palermu
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
1/5
16.11.2014.
u 13:45

I Talijani su dali svoj doprinos motivaciji naše momčadi. Jedan se njihov novinar, naime, izrugivao sa Slavenom Bilićem, koji je tada pred mikrofonima gdjekad i mucao. Pa su tako opalili otprilike ovakav naslov "Ba-Ba-Ba-ggio je najopasniji"!, ismijavajući Slavena

Te prekrasne večeri, 16. studenoga 1994. u Palermu, nadareni dečki u hrvatskim dresovima postali su – vatreni! Italija, tada svjetski doprvak, pala je na svom terenu, u jednom od malobrojnih gradova na "čizmi" u kojima se nije zviždalo reprezentaciji! Zato su domaćini i izabrali Palermo, jug Italije još kako željan azzurra, nadali su se sjajnome ozračju i novoj pobjedi. A opet su doživjeli zvižduke, a dvostruki strijelac Davor Šuker i naša momčad ispraćeni su pljeskom... Ta je pobjeda bila prijelomnica, od bezimene reprezentacije Hrvatska je postala momčad sa zvučnim imenom!

A dani prije Palerma bili su najburniji ikada! Tijekom priprema u Poreču, ostali smo bez izbornika Miroslava Blaževića, kojeg je Uefa suspendirala zbog neprimjerenog ponašanja na utakmici Auxerre – Dinamo! Ćirinom pomoćniku, onda mladom treneru Branku Ivankoviću, nitko se nije usudio dati momčad u ruke, a da bi sve bilo još gore, HNS tada, nakon odlaska Mladena Vedriša, nije imao predsjednika. Funkciju v.d. predsjednika obavljao je dr Damir Matovinović, tihi čovjek, liječnik-ortoped iz Lovrana, kojega se zapravo ništa nije pitalo. Sve su ključne odluke u to vrijeme donosili izbornik Ćiro Blažević, ondašnji tajnik HNS-a Duško Grabovac i glasnogovornik HNS-a, na žalost pokojni, Darko Tironi. Uz blagoslov s Pantovčaka...

Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

I nakon konzultacija, odlučeno je da će momčad u Palermu s klupe voditi ondašnji direktor reprezentacije (više je to bila počasna, nego aktivna funkcija!) Tomislav Ivić, ali će taktičku pripremu u Poreču odraditi Ćiro i Ivić...

– Mnogi su mislili da je Brajkovića tada na desni bok postavio Ivić. Ne, to je bila Ćirina i moja odluka – otkrit će Ivanković jednu od tajni Palerma.

I Talijani su dali svoj doprinos motivaciji naše momčadi. Jedan se njihov novinar, naime, izrugivao sa Slavenom Bilićem, koji je tada pred mikrofonima gdjekad i mucao. Pa su tako opalili otprilike ovakav naslov "Ba-Ba-Ba-ggio je najopasniji"!, ismijavajući Slavena. Koji je na utakmici, dakako, bio jedan od naših najboljih igrača.

A povratak u Hrvatsku bio je zaliven pjenušcem i viskijem, u stražnjem dijelu zrakoplova zapalila se i cigareta, zapjevalo se... Te su noći Šuker, Boban, Prosinečki i društvo postali – veliki dečki!

>>U paklu Palerma prije 20 godina pronašli put do raja

>>Maestro Modrić: Mi smo momčad za velike utakmice

Komentara 2

CA
carpediem
16:22 16.11.2014.

Nismo tada na stadionu imali Ciru kao Trenera i nisamo imali ni predsjedanika HNS-a ali smo imali Predsjednika Drzave jer da ih je Italija tada deklasirala onda bi im bolje bilo da se ne vracaju u Hrvtsaku Tudjnamu na oci a Danas nemamo ni Predsjednika HNS-a ni Trenera niti predsjednika Drzave tako ako bi izgubili i sa 7:0 nitko ne bi odgovarao igraci bi se vratili svojim klubovima mamicevci bi skakutali po mikrofonima kao majmuni a nama Hrvati bi bilo tesko ali nista ne bi mogli promjeniti

MN
Marsij@n@c
18:27 16.11.2014.

@carpediem..... Za tebe Mamicevci nisu Hrvati ali Jovanovicevci jesu.Ljudi Bozji sto sve covjek ne procita na forumu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije