Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE POTREBNO

Ni izbornik Kovač ni itko u njegovu stožeru nema stručnih psiholoških znanja

Niko Kovač
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.06.2014.
u 08:13

– U kratko vrijeme ne može se puno napraviti – kaže naš najpoznatiji sportski psiholog Amir Zulić.

Safet Sušić, bosanskohercegovački izbornik, izjavio je za “Dnevni avaz” da reprezentaciji koju vodi ne treba psiholog.

– U reprezentaciji SFRJ imali smo jednog gospodina koji nam je puštao neku laganu muziku pričajući da nas to opušta. Ne znam koga bi danas glazba opustila. Bojim se da bi psihologu nakon nekoliko seansi s nama možda trebao psihijatar – kaže Sušić.

Löw se provjerava

Nakon takvih stavova nekad velikog nogometaša pomislili smo da ne bi bilo loše da on svrati do psihologa. Da mu barem pomogne u organizaciji vremena, s obzirom na to da je ove sezone već dvaput zakasnio na zrakoplov. Uostalom, njemački izbornik Joachim Löw odlazi psihologu.

– Činim to povremeno, da vidim kako mi ide kao vođi – kaže Löw.

Njegov prethodnik Jürgen Klinsmann imao je psihologa u stožeru koji je 2006. odveo Njemačku do svjetske bronce:

– S obzirom na to da je nogomet postao poprilično individualiziran, morali smo pronaći način za komunikaciju sa svakim igračem posebno. Neki reagiraju na vizualno, drugi trebaju intenzivnu konverzaciju, dok treće povremeno treba tješiti. Kako se takve stvari ne mogu napraviti preko noći, najbolje je sportskog psihologa uvesti već u selekcijama do 15-16 godina - objasnio je Klinsmann.

Kako pod pritiskom

Prvi stranac na klupi Engleske Sven-Göran Eriksson (SP 2002., 2006. i 2010.) prisjetio se ispadanja u četvrtfinalu 2006. nakon što je portugalski vratar Ricardo u raspucavanju obranio jedanaesterce Gerrardu, Lampardu i Carragheru.

– Najviše žalim što te 2006. nisam imao psihologa, ako ni zbog čega drugog a ono zbog izvođenja jedanaesteraca. Sportski psiholozi postali su važan “alat” trenera. Ako kao trener možete graditi taktiku, izdržljivost, snagu, onda možete trenirati i igračev mozak.

Zašto je svojedobno odlazio “treneru za mozak” javno je iznio Nijemac Christoph Metzelder, umirovljeni nogometaš Schalkea:

– Moje se ponašanje otelo kontroli. Stalno sam mislio o svemu i svačemu, što mi je oduzelo instinkte i sposobnost da kvalitetno reagiram i zbog toga sam angažirao psihologa. On me naučio kako se nositi s pritiscima.

Kako će se hrvatski nogometaši u Brazilu nositi s pritiscima ovisit će isključivo o njima samima, jer izbornik Niko Kovač nema stručnih psiholoških znanja, kao ni itko u njegovu stožeru.

– U reprezentaciji se ne može napraviti koliko i u klubu kontinuirano za godinu-dvije. U kratko vrijeme ne može se puno napraviti – kaže naš najpoznatiji sportski psiholog Amir Zulić.

Vlasnik tvrtke Ponder, koja se bavi psihološkom pripremom sportaša, podsjetio nas je na nešto iz prošlosti.

– Još davne 1958. nogometna reprezentacija Brazila imala je psihologa, baš tada kada su prvi put postali svjetski prvaci. Doduše, ta je priča kasnije okrenuta naopako jer tada nije bilo sportskih psihologa pa su oni angažirali kliničkog psihologa koji je testirao igrače i došao do zanimljivih spoznaja o dvojici igrača. Za jednog je procijenio da je emocionalno nezreo, a za drugog da je neodgovoran. Onaj nezreli bio je Pele, a onaj neodgovorni Garincha.

Tadašnji izbornik Brazila rekao je tom psihologu da je možda dobar psiholog, ali da nema blage veze o nogometu. No, upravo zato se i razvila sportska psihologija, koja danas omogućuje trenerima da o svojim igračima imaju puno više informacija. Jer, izbornik od psihologa može saznati nešto što mu sam igrač neće priznati. Recimo, kao što je podatak o tome tko ne bi smio izvoditi jedanaesterce jer ne podnosi dobro pritisak ili tko je defetist kada kola krenu nizbrdo.

>> Sušićevi zmajevi uvjerljivom pobjedom počeli pripreme

Ključne riječi

Komentara 18

HR
Hrvatska3014
08:42 10.06.2014.

Zato su tvz. Hrvatski mediji puni stručnjaka koji podižu moral i paze što pišu, da našima Vatrenima bude lakše igrati. Savijt za Niku: isključi Vatrenima internet dok su tamo?

GO
google385
09:08 10.06.2014.

ako im niko kaze bog i hrvati to je jace nego sto psihologa

CA
canon60
10:51 10.06.2014.

Niko možda nema diplomu ili neku potvrdu ali psihološka znanja sigurno ima. Diploma je samo komad papira i često ne znači puno u usporedbi sa iskustvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije