Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVEN SPAHIJA:

Moraš biti u kondiciji za rad u NBA, zato treniram pet puta tjedno po 75 minuta

Neven Spahija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
03.11.2015.
u 23:57

'Premda se u Europi manje putuje, ondje je puno teže jer se puno vremena provede u zračnim lukama, na transfer-letovima. Ovdje dođeš automobilom, uđeš u zrakoplov, a čim izađeš, čeka te autobus koji te vodi u hotel.

Na klupi Atlanta Hawksa, kao jedan od pomoćnika Mikea Budenholzera, Neven Spahija (53) započeo je svoju drugu NBA sezonu. Baš kao igračkim novacima i njemu je, kaže za sportski tjednik Max!, sada puno lakše.

- Puno mi je lakše raditi nego prošle godine. Odavno sam ušao u ovaj ritam koji nije nimalo lak.

Čak 41 putovanje u sezoni

Naviknuo se brzo, kaže, i na ono na što se nije lako naviknuti, a to su bezbrojna putovanja. Od 82 utakmice osnovne sezone, 41 je gostujuća. Kad se tome pridoda doigravanje, bude tu i više od 100 letova u jednoj sezoni.

– Premda se u Europi manje putuje, ondje je puno teže jer se puno vremena provede u zračnim lukama, na transfer-letovima. Ovdje dođeš automobilom, uđeš u zrakoplov, a čim izađeš, čeka te autobus koji te vodi u hotel.

S obzirom na to da radi jako puno u pripremama utakmica, što je s vremenom za sebe i kako ga provodi?

– Kako mi košarka nije profesija, nego način života, imam ga malo, a provodim ga isključivo vježbajući. Da bi mogao raditi ovaj posao, na način na koji se to ovdje radi, moraš biti u kondiciji. Bez toga bi bilo nemoguće. U fitnessu sam pet puta tjedno, minimalno po sat i 15 minuta, a najčešće vježbam u zgradi u kojoj živim.

Njegovi Hawksi prošle su sezone u osnovnom dijelu sezone imali čak 60 pobjeda, a u doigravanju su igrali finale Istoka. Može li se to ponoviti?

– Vrlo teško ćemo ponoviti 60 pobjeda jer to teško mogu i najveće momčadi. Osim toga, sada će svi biti spremniji za nas jer nas se gura među favorite. Što se tiče doigravanja, tu sam optimist i vjerujem da možemo ponoviti prošlosezonski domet, a to je finale Istoka.

U tom finalu Hawksi nisu bili ravnopravni Cavsima jer su ih sasjekle ozljede Korvera i Horforda, ali i odsutnost Sefoloshe iz bizarnog razloga. Njega je prigodom jedne newyorške racije ozlijedio policajac prekomjernom primjenom sile.

– Sefolosha je trebao biti naš "forte" u obrani protiv Cavsa i LeBrona Jamesa. Nikad mi se u mojoj trenerskoj karijeri nije dogodilo da izgubim važnog igrača na takav način.

Kako mu se čini odnos snaga u Istočnoj konferenciji?

– Tu će biti slična situacija kao i prošle godine, s time što će srednji sloj klubova biti kompetitivniji. Tu prvenstveno mislim da Detroit, Boston i Miami, oni će biti bolje momčadi, a za vrh će se boriti Cleveland, Chicago, Washington, Toronto, Atlanta i Milwaukee. Dakle, Istok će biti jači nego proteklih godina.

Što je sa Zapadom?

– Na Zapadu ništa novo. I dalje će Golden State, San Antonio, Houston, LA Clippers i Oklahoma biti u borbi za sam vrh. To su i mogući finalisti.

Teško je obraniti naslov

Koliki su izgledi Warriorsa da obrane naslov? Čini se da glavni menadžeri klubova u to baš i ne vjeruju jer su im Curry, Thompson i društvo tek treći izglednici za krunu, iza Cavsa i Spursa?

– GM-ovi očito smatrati da je obraniti naslov iznimno teško. Posljednji kojima je to pošlo za rukom bili su Lakersi.

Bez obzira na to što su im nositelji igre stariji godinu dana, a neki su među njima i bliži 40-oj, Spursi opet dobro kotiraju.

– O njihovoj starosti neću više ništa govoriti. To slušam već deset godina. Uostalom, pojačali su se s dva vrlo iskusna igrača, Aldridgeom i Westom, a sustav igre je stalan. Gledao sam ih protiv Houstona, to je nevjerojatno kako njihova lopta kruži. Uostalom, ne kaže se zalud ovdje da Spursi, Warriorsi i Hawksi igraju europsku košarku.

U svim anketama, trener Spursa Popovich u prednosti je pred ostalima.

– Nisam ja zalud 15 godina odlazio k Spursima radi vlastita usavršavanja.

Spahijin prijatelj Popovich bit će nakon Olimpijskih igara u Riju novi američki izbornik. Hoće li on mijenjati i način igre u odnosu na Krzyzewskog?

– Premalo je to dana zajedno, a i to je tolika individualna kvaliteta da se tu neće vidjeti neke dramatične razlike.

I dok se za Popovicha odlučio USA Basketball, Hrvatski košarkaški savez odlučio se tek za novi stručni savjet u kojem nema Nevena Spahije. Smeta li mu to?

– Ne držim da je mene netko trebao zvati. Ako su odlučili sastaviti ovakav stručni savjet, oni znaju zašto su to napravili. Nisam uvrijeđen. Uostalom, ja sam naučio na sve i svašta. Svaki put kada reprezentacija ne uspije provlače se i ostala trenerska imena koja nisu uspjela, a ja s hrvatskom košarkom nemam veze više od 10 godina, osim nesretne dvomjesečne epizode u Ciboni.

Što nam je činiti u vezi s izbornikom? Što o tome kaže jedan bivši izbornik?

– Prije no što ga se izabere, treba postaviti kriterije, sve ono što taj treba zadovoljavati i krug kandidata odmah će se smanjiti. Kada ga odaberete, onda je već puno toga riješeno. Nije to jamstvo da ćete imati rezultat, ali će raditi kako vi mislite da treba jer ste ga zbog toga i izabrali. Onaj tko izabere izbornika iza njega treba i stati i treba mu dati dvije reprezentativne akcije. Perasović je kazao da je vrijeme za nekog drugog, a proveo je s reprezentacijom dva mjeseca. Što je to u životu jednog trenera i jednog saveza? Osim toga, čovjek dosad nije bio izbornik i sada, kada je to prošao, mora otići jer momčad u jednoj utakmici nije izgledala kako se očekivalo. Ne bi bilo loše kada bi Perasović to nastavio raditi.

Kakvi kriteriji za izbornika trebaju biti?

– O tome ja neću pričati iz razumljivih razloga jer i ja sam trener. Zanimljiva je bila izjava Stojka Vrankovića nakon završetaka Eurobasketa koji je kazao da razmišlja o tome imamo li mi uopće trenera koji to može raditi. Na koncu je Stojko postao član novog stručnog savjeta pa se pitam znači li to da će Hrvatska ići u potragu za stranim trenerom. Ja sam trener s hrvatskom putovnicom, a po tome očito ne spadam u trenere koji to mogu raditi. No, ne mislim tu samo na sebe, to je bila vrlo jasna poruka svima nama hrvatskim trenerima.

Bi li angažman izbornika stranca bila uvreda za sve hrvatske trenere?

– Ja zarađujem za kruh u inozemstvu 90 posto svoje karijere i za mene to ne bi bila uvreda. Pozdravio bih i stranca, no Hrvatska ima dovoljno dobrih trenera koji mogu voditi hrvatsku reprezentaciju.

Treba li to, odmah u startu, biti profesionalac?

– Imati profesionalca nije realno jer nismo dovoljno bogata zemlja za takvo što. Ja bih radije kao profesionalca zaposlio trenera koji bi sutra bio pomoćnik izborniku kojem će to biti "part-time" posao. Neka taj prati rad s mladima, neka bude podrška izborniku, neka mu priprema teren za reprezentativne akcije.

Tko god da to bude, taj od 2017. neće moći računati na NBA igrače u kvalifikacijama jer će se one igrati u studenom i veljači. Dakle, da se one igraju već ovog studenog, Hrvatska ne bi mogla računati na Bogdanovića, Hezonju, Rudeža i Dukana o kojima smo također porazgovarali s Nevenom Spahijom.

– Premda se ne treba zavaravati s njegovom predsezonom, očigledno je da je Mario Hezonja projekt Orlando Magica jer takav talent ne dopadne timu koji je imao odličnu prethodnu sezonu, nego onima koji su bili malo slabiji. Oni žele da se taj igrač razvija i ja očekujem da će igrati negdje oko 20 minuta po utakmici, a sve preko toga bit će fantastično.

Odgovara li doista Hezonji više NBA nego europska košarka?

– Puno toga ide u prilog toj tezi. Ovdje se igra u visokom tempu dok se u Europi više igra pozicijska košarka. Ovdje je veći broj napada, veći je teren, igra se 48, a ne 40 minuta, više je atleta, a Mario je brz i skočan i dobar na otvorenom terenu.

Pred Netsom Bojanom Bogdanovićem druga je NBA sezona pa ćemo se na njegovu primjeru uvjeriti je li u NBA ligi doista tako da vam kao novaku štošta opraštaju, a kao igraču druge godine više ništa.

– To ovisi i o tome što klub želi od vas, tko vam diše iza leđa, a ja nisam upoznat s programom Brooklyna. U svakom slučaju od njega u klubu zacijelo očekuju iskorak, a ja se nadam da će se to dogoditi u smislu konstantnosti nastupa na višoj razini. On je kvalitetu pokazao, sada samo takve izvedbe treba češće ponavljati.

Je li za Damjana Rudeža bolje ili lošije što je iz Indiane došao u Minnesotu?

– Moram priznati da sam malo iznenađen tom transakcijom jer Damjan je kao veteran otišao u jednu od najmlađih momčadi lige i nejasno je koju će on minutažu ondje dobiti.

Minutaža je još neizvjesnija u slučaju nedraftiranog novaka Duje Dukana u Sacramentu koji je u predsezoni zaigrao samo jednom.

– I mi smo u Patersonu imali igrača na minimalcu pa je on iskoristio predsezonu da se nametne. Predsezona za to i služi, ne da se troše oni koji će nositi igru tijekom sezone, nego da se vidi tko s klupe može nešto donijeti. Stoga mi je o Dukanu teško govoriti.

No, zato je puno lakše nešto reći o zanimanju NBA klubova za supertalentiranog Dragana Bendera, trenutno igrača Makabija.

– Po onome što sam ja čuo, ovdje imaju jako visoko mišljenje o Benderovu potencijalu. Koliko čujem, nije nemoguće da, izađe li na draft već 2016., bude među prvih pet.

>> Spahija: Stalno mijenjanje izbornika politika je ruleta

Komentara 1

Avatar links
links
10:41 04.11.2015.

čuj ovoga, on mora biti u kondiciji, hahahahahah, sjedi na klupi, sjedi u avionu, sjedi u buusu, ali eto, oduvijek je volio filozofirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije