Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednik Newporta

Neuništivi teniski kralj Ivo Karlović

Ivo Karlović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
19.07.2016.
u 14:44

Ivo Karlović je nakon tri sata igre pobijedio Luksemburžanina Gillesa Mullera sa 6:7 (2), 7:6 (5), 7:6 (12), te time postao najstariji osvajač nekog ATP turnira od 1979. godine

Iako po godinama spada već u veterane, Ivo Karlović i sa 37,5 godina ne prestaje oduševljavati teniski svijet. Taman dok su naši Davis cup reprezentativci izvodili čudesan preokret protiv SAD-a u Portlandu, Karlović je na drugom kraju SAD-a izvodio drugo čudo – osvajao je ATP turnir u Newportu. Nakon tri sata igre pobijedio je Luksemburžanina Gillesa Mullera sa 6:7 (2), 7:6 (5), 7:6 (12), te time postao najstariji osvajač nekog ATP turnira od 1979. godine. Te je godine, naime, turnir u Lafayetteu osvojio Amerikanac Marty Riessen, a bio je pet mjeseci stariji nego sada Karlović.

Ivo tako nastavlja rušiti “dobne” rekorde ove sezone, jer nedavno je u Roland Garrosu postao najstariji tenisač u povijesti tog Grand Slama koji je izborio 3. kolo.

Čak 89% poena na 1. servis

Protekli tjedan u Newportu bio je savršen za Karlovića, a bio je posebno sretan jer je konačno osvojio turnir na kojem je i treću godinu igrao finale.

– Oprosti Gilles, ali bio je red da iz trećeg pokušaja osvojim Newport. Tebi više sreće želim sljedeće godine – rekao je Karlović i dodao:

– Na početku meča loše sam servirao, samo mi je bilo u mislima da se dovučem do tie-breaka. U druga dva seta puno sam bolje osjećao servis, a pobjeda je to slađa jer sam spasio i meč loptu.

Inače, Muller i Karlović odigrali su u odlučujućem tie-breaku čak 26 poena (14-12), što je najdulji tie-break odlučujućeg seta u Open eri (od 1968. godine).

Na kraju je Karlović protiv Mullera u finalu ispalio čak 27 asova, a da se Luksemburžanin osjećao kao na streljani, potvrđuje podatak da je Div sa Šalate imao čak 89 posto osvojenih poena na prvi servis (71/80).

Sjajnim tjednom u Newportu Karlović je došao blizu magične brojke od 11.000 aseva u karijeri. Zasad je na brojci 10.965, a do okrugle 11-tisućice mogao bi doći već ovaj tjedan na ATP turniru u Washingtonu.

Ono što posebno fascinira kod Karlovića je što toliko uspješno akumulira godine koje su mu na leđima. Ivina dugovječnost rijetka je za vrhunski tenis. Sa 37 i pol godina tenisači eventualno igraju turnire nižeg ranga – challengere i futurese.

Vrhunski tenisači se pak obično umirovljuju sa 32,33 godine.

Legendarni Pete Sampras u mirovinu je tako otišao sa 32 godine, kao i Boris Becker. Naš Goran Ivanišević igrao je do 34. godine, baš kao i kralj Umaga Carlos Moya. Jedini koji su od velikana izdržali dosta dulje su Andre Agassi i Ivan Lendl, oni su teniski reket o klin objesili sa 36 godina. No, tada su već bili iza 100. mjesta.

Sa 37 godina tenis je igrao i John McEnroe, no za razliku od Ive, koji je u TOP 40, Amerikanac je bio oko 600. mjesta.

Prestići će i Connorsa

Jedini koji može parirati Karloviću jest Jimmy Connors. On je naime, sa 37 godina i četiri mjeseca (toliko sada ima Ivo) bio 19. na ATP listi. No, već tri mjeseca kasnije pao je na 37. mjesto.

Karlović je pak trenutačno 35., a ostane li na toj poziciji i na kraju godine, prestići će Connorsa.

Do kada će igrati Karlović?

– Ne znam, možda i do 40. godine. Igrat ću do sve dok budem pobjeđivao – rekao je nedavno Ivo Karlović.

Ne samo da pobjeđuje, već i osvaja turnire. Svaka čast, Ivo!

Komentara 1

DA
danpav22
16:36 19.07.2016.

svaka čast majstore..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije