Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesionalni boks

Nepovoljna odluka WBC-a! Filipa čeka oštra kazna bude li nastupio na Igrama

Filip Hrgović
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
29.10.2019.
u 07:33

Na dvije godine WBC će suspendirati svakog boksačkog profesionalca koji nastupi na Olimpijskim igrama. Taj će biti skinut sa WBC-ovih rang lista i neće se moći boriti za WBC-ove pojaseve

S nepovoljnim vijestima po hrvatske olimpijske ambicije ali i Filipa Hrgovića osobno, iz meksičkog Cancuna, s godišnje konvencije WBC organizacije, vratio se glavni tajnik Hrvatskog saveza profesionalni boksačkih sportova Harry Gorian (60).

A on je samo donio potvrdu onoga što je predsjednik najuglednije organizacije profesionalnog boksa Mauricio Suleiman prije najavio:

Filip Hrgović
1/5

- WBC kaže da će na dvije godine biti suspendiran svaki profesionalac koji nastupi na Olimpijskim igrama. Bit će skinut s WBC-ova rankinga, ostat će bez WBC-ova pojasa ili pak neće imati pravo boriti se za njihov pojas. U argumentaciji odluke prevladavala je misao "boks nije igra". Sport poput boksa ne može se stavljati na istu razinu sa sportskim igrama.

Kako profesionalni tenisači na Olimpijskim igrama nastupaju još od 1988. a košarkaši od 1992. tim su putem očito htjeli i boksači pa su u Riju, ne baš uspješno, nastupila tri profesionalca.

- Košarka i tenis su igre, a boks je borba u kojoj je jasno povučena crta između amaterskog i profesionalnog. Velika je to razlika u iskustvu i kvaliteti što dovodi u opasnost amatere od teškog ozlijeđivanja, a razlike su i u pripremama i promidžbi profesionalaca. Zapravo, profi boks nije samo sport. On je na prvom mjestu biznis. Amaterima je na prvom mjestu sport, dečki se bore za medalje i slavu, da bi nakon toga mogli krenuti u biznis.

Ako već WBC zabranjuje borcima sa svojih lista, a na njoj je Hrgović trenutno deseti, ne bi li se Hrgović mogao afirmirati po listi drugih organizacija?

- IBF-a u Cancunu nije bilo, ali jesu WBA i WBO i po mojim informacijama i oni su na tom tragu. Osim toga, Europski boksači savez, EBU, podržao je prijedlog WBC-a pa mi kao članica moramo suspendirati svakog onog profija koji ima tri pobjede ili ukupno pet mečeva a nastupi u olimpijskom boksu. U tom kontekstu bilo je govora i o Hrgoviću. Naime, predsjednik Suleiman pitao je Hrgovićeve kopromotore iz Matchrooma da li on doista želi na OI, a ovi su rekli da će to provjeriti - ispričao je Gorian. 

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

 

Ključne riječi

Komentara 5

VK
vječni krojf
08:51 29.10.2019.

Ako Hrgovica suspendiraju, nece Thompsona i on bi mogao nastupati dalje.Hrgovic bi sa amaterima boksao i kako ga nije sramota.U profi boksu nikada nece postati veliki i ako i bude dobar nece imati svjetsku podrsku koju drugi imaju i moci ce pjevati sa Perkovicem po lijepoj nasoj.Svijet ne voli Nacizam pogotovu u sportu i taj cirkus na njegovim borbama ce ga kostati karijere.Neznam sta mu to treba, i smatram da je to strah u pitanju pa ga onda Thompson hrabri,napuni ga mrznjom prema svakom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije