Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na varalice

Neovisno o Uefi, USKOK istražuje svih 14 utakmica!

UEFA
Reuters
26.11.2009.
u 07:50

Samo državna tijela sada mogu djelovati. Hrvatski nogometni savez trenutačno je nemoćan – rekao je jučer odvjetnik Rusanove Vlado Iveta.

Država već i djeluje. Prema našim informacijama, USKOK istražuje, i to ne samo jednu utakmicu sumnjivu Uefi nego njih 14 koje su se do jučer spominjale. USKOK provodi istragu neovisno o Uefi u namjeri da se obračuna s kriminalom u hrvatskom nogometu.

Odvjetnici u dvojbi

Problemom namještanja utakmica jučer su se bavili i hrvatski odvjetnici raspravljajući pod koje bi kazneno djelo to konkretno spadalo – prijevaru, obmanu ili nešto slično. Isti problem imaju i u Njemačkoj koja hitno želi donijeti zakon protiv prijevara u sportskim natjecanjima.

– Doživotno isključenje iz nogometa ne bi bila dovoljna kazna onima koji varaju na taj način, takve treba strpati doživotno u zatvor – kaže Igor Štimac.

Naravno, takvo što ipak bi bilo pretjerano kad ni masovni ubojice ne dobivaju toliko, ali kazne bi svakako morale biti stroge. A slična otkrića i akcije mogli bismo iz Uefe ubuduće češće očekivati jer je sustav uveden u srpnju 2007. počeo davati rezultate.

Kazna Pobedi osam godina

Službeni je naziv tog računalnog softvera Sustav za otkrivanje kladioničarskih prijevara. Taj program godišnje skenira 29 tisuća europskih utakmica i uplate u 400 kladioničarskih lanaca. Program radi po principu da otkriva velik broj visokih uplata na određene kombinacije (visoki rezultati, jedanaesterci, žuti kartoni, udarci iz kuta) nakon čega se uključuju istražitelji.

Dokažu li se jučer spomenutim europskim klubovima prijevare, očekuje ih sigurno izbacivanje iz Europe na dulje vrijeme, a pojedince i doživotno. Podsjetimo da oni ne bi bili prvi. Zbog kladiteljske namještaljke u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Pjunika, makedonska Pobeda već je izbačena iz Europe na osam godina, a njezini čelnici Aleksandar Zabrčanec i Nikolče Zdravevski doživotno su izbačeni iz nogometa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije