Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIMAC - MRŠIĆ

Nekada su bili suigrači i suradnici, a sada se 'tuku' za naslov prvaka

Slaven Rimac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.06.2015.
u 16:55

Rimac je igrao za 12 klubova, a Cibona mu je prvi trenerski posao. Mršić je igrao u 13 klubova, a ovo mu je četvrti trenerski posao

Prvom utakmicom između košarkaša Cedevite i Cibone (18.05, Sportski dom), danas počinje finalni niz utakmica za naslov prvaka Hrvatske, a njegovi glavni taktičari bit će dvojica bivših suigrača.

Mrša kapetan, Riki miljenik

Veljko Mršić (44) i Slaven Rimac (41) bili su suborci u Ciboninoj majici tijekom 90-ih i obojica su imala poseban status. Mršić je bio kapetan europske Cibone, one koja je igrala dva četvrtfinala Eurolige, a Rimac je bio velika nada i ljubimac zagrebačke publike.

– Slaven je bio vrlo talentiran košgeter. Dok tjelesno nije stasao imao je problema obrambeno pratiti suparničke igrače, naročito u Euroligi, no zato je postizao koševe s velikom lakoćom – prisjeća se Mršić.

– Veljko je bio svestran igrač i vrlo neugodan napadač. Mogao je postići koš na mnogo načina, iz prodora, okrenut leđima košu..., a znao je i dodati. Ni po čemu nije bio ekstra osim po svestranosti, a danas takvih igrača ima jako malo – elaborirao je Rimac.

Zanimljivo je da je Rimac danas prvi trener Cibone dijelom zahvaljujući i Mršiću, jer upravo mu je on bio prvi trenerski šef, one godine kada je Mršić bio prvi trener Cibone. Ključnu je veznu ulogu odigrao tadašnji sportski direktor Prkačin koji je Rimca preporučio Mršiću.

Danas je situacija takva da je Rimac prvi trener Cibone, a da je Mršić pomoćni trener Cedevite koji vodi prvu momčad jer je prvi trener Repeša na poštedi.

– Mršić je u pomalo nezahvalnoj situaciji jer svi od njega očekuju da s ovom momčadi bude prvak i da što mirnije završi prvenstvo. A ako pak osvoji naslov prvaka, svi će reći kako bi ga svatko osvojio – analizira Rimac.

Cibona bez pritiska

Što je pak Mršić uočio o Rimčevim trenerskim osobinama tijekom dviju međusobnih utakmica u kojima je s cedevitašima pobijedio?

– Riki ima trenerske zahtjeve na obje strane terena, no za njega je specifično da igračima vjeruje. Daje im dosta slobode i prostora za kreacije u igri.

Bez obzira na to što će na raspolaganju imati puno jaču "artiljeriju", i mi se slažemo da će Mršić u finalu biti pod puno većim pritiskom.

– Po svemu dosad, mi smo favoriti, no nećemo dobro proći budemo li mislili da je dovoljno da samo izađemo na teren. Jer, Cibona je dobra momčad. Ima četiri vrlo iskusna startera, a i bez obzira na to što njezin prvi centar Žižić ima samo 18 godina, ima stariju petorku. I to bi trebala biti jedna od naših prednosti, taj trkački dio, baš kao i veći izbor igrača. No, na parketu su petorica protiv petorice, a Cibona je lani sa sedam-osam igrača u rotaciji osvojila ABA ligu.

Rimac bi u finalu trebao biti opušteniji strateg.

– Igrat ćemo rasterećeni bilo kakvog pritiska, ali s velikim htijenjem i namjerom da suparnika onemogućimo da se samo prošeta do naslova. U dobrom danu Cedevite i dobrom danu Cibone, Cedevita bi pobijedila. A da bismo mi bili ravnopravni, oni moraju imati nešto lošiji dan – rekao je Rimac.

>>Fiba nas ucjenjuje: Hrvatska može ostati bez Eurobasketa u Zagrebu, ali i bez reprezentacije na EP-u!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije