Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojko Vranković

'Neka javnost napokon zna zašto igrači otkazuju reprezentaciji, ovo nije normalno'

Foto: Dražen Brajdić
1/4
13.07.2019.
u 12:57

Mi smo jedva sastavili ovih 12 za Ljetnu ligu - naglasio je predsjednik HKS-a

Nakon što su svoj premijerni nastup na NBA Ljetnoj ligi završili kao jedina momčad bez pobjede (0-5), određenu utjehu našim košarkašima predstavlja činjenica da su u doigravanje ušle čak tri momčadi od kojih su izgubili, a to su drugoplasirani Pistonsi, šestoplasirani Mavercksi i sedmoplasirani Netsi.

Igrali su naši dobru obranu pa su šesta obrambena momčad lige sastavljene od ljetnih momčad 30 NBA klubova i dvije gostujuće reprezentacije, no zato smo imali najneefikasniji sastav ovog oglednog natjecanja koje najviše služi NBA klubovima, a potom onim europskim, za probir talenata. 

>>> Pogledajte kako su suci Hrvatskoj oteli utješnu pobjedu 

 

Nakon nesretnog poraza od Oklahome (68:69), u kojem nam u napadu za pobjedu nisu suđenja slobodna bacanja, popričali smo s presjednikom HKS-a Stojkom Vrankovićem, koji je cijelo vrijeme bio uz momčad pa tako i uz svoga sina Antonija koji je pak jedan od onih kojemu je ovo iskustvo itekako dobro došlo.

Antonio je u posljednjoj utakmici upisao 16 koševa i 10 skokova, a njegov otac Stojko je kazao:

- Sve skupa ovo je bila dobra prilika za igrače da dožive NBA iskustvo, da osjete kako se brza i čvrsta košarka igra na NBA razini. Osim toga, momci su pokazali da imaju karaktera i bez obzira u kojem minusu bili oni su se vraćali u utakmicu. Ovaj sastav dao je više od naših očekivanja. Bila je to i dobra promocija Hrvatske jer sve su te utakmice prenošene na NBA TV, a protiv Dallasa smo bili i na ESPN-u, a to je televizijska stanica koju gleda cijela Amerika.

Kakav dojam je Hrvatska ostavila igrajući protiv aktualnih i budućih NBA igrača pitali smo i utemeljitelja i vlasnika Ljetne lige u Las Vegasu Warrena LeGariea. Može li se za nekoga tko ima skor 0-5 reći da je opravdao svoj dolazak?

- Svi ljudi iz NBA lige s kojima sam pričao kazali su mi da je Hrvatska bila kompetitivna i da im je drago što su nas zvali. I kada bi visoko gubili, borili bi se i vratili u utakmicu, a to je ono što smo htjeli, da naši fanovi okuse nešto i izvan SAD-a.

Gospodine LeGarie, ima li izgleda da Hrvatska bude pozvana na Ljetnu NBA ligu i sljedeće ljeto?

- To je nešto što odlučujemo sa NBA ligom, a da je samo moja odluka, Hrvatska bi bila opet pozvana. No, ja se nadam da ćete vi sljedeće ljeto u ovo vrijeme igrati olimpijske kvalifikacije a potom i Olimpijske igre.

Tome se nada i Vranković, no prije toga treba udariti temelje novoj reprezentaciji koja će od veljače igrati kvalifikacije za Eurobasket 2021.

- Puno igrača će ovo ljeto proći kroz reprezentacije kao što su ova, studentska te selekcije U-18 i U-20. Izbornik Mršić ne želi da mu itko perspektivan i kvalitetan promakne, ali se i susreće s problemom sastavljanja reprezentacije za tri turnira u Kini.

Doduše, s obzirom na raspršenost naših igrača po selekcijama, ali i na neke otkaze i ozljede, mi smo i za Ljetnu ligu jedva sastavili momčad.

Da bi se ubuduće događalo što manje otkaza, valjat će nanovo izgraditi kult reprezentacije.

- Nažalost, mi njega nemamo, a kako se treba odnositi prema svojoj reprezentaciji pokazao je Zubac koji je došao iz Los Angelesa da bi dvije utakmice bio uz Hrvatsku. Jednu je čak presjedio i na klupi, u majici reprezentacije, a u poluvremenu je sa igračima bio u svlačionici. Svaka mu čast na tome.

Mario Hezonja posve je suprotan slučaj. Taj je izborniku Mršiću, nakon utakmice njegovih Blazersa, obećao da će mu se javiti pa mu se nije javio. O tome kako je na Ljetnoj ligi izigrao dvojicu hrvatskih novinara, kojima je obećao da će s njima popričati, da vam i ne ponavljamo.

- Tu se nema više što reći. On je pred Eurobasket 2017. imao problem s koljenom i to mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti nejavljanje. Te stvari ne bih više niti komentirao.

Nažalost, Hezonjinim putem su krenuli i neki koji su otkazali nastup na Ljetnoj ligi.

- Rekao sam izborniku, s tim mora u medije. Neka kaže tko se zahvalio i zašto. Prihvatit ću kao razlog ozljedu ili neke obiteljske probleme i slažem se s tim da se mora javno reći koji je igrač i radi kojeg razloga otkazao reprezentaciju.

Oni otkazuju reprezentaciju, a puca se po Savezu s pričama da lutamo u izboru igrača. Za sve one koji se nisu odazvali mora se znati razlog. Pa mi smo imali problema da skupimo ovih 12 igrača za Ljetnu ligu. Pa je li to normalno? Ako Šakić sa 31 godinom može doći na Ljetnu ligu, ne razumijem zašto netko sa 22 ne može.

Stojka posebno smetaju izgovori tipa "moram se posvetiti individualnom radu".

- Ja svima njima postavljam pitanje što oni to rade što ne bi radili u reprezentaciji, a ovdje još imaju i pet utakmica i kroz njih priliku da vide na čemu još moraju raditi i gdje su u odnosu na košarkaški vrh - ljutito će Stojko.

Komentara 34

ZO
zoranos
15:00 13.07.2019.

Neka se Stojko zapita zašto se igrači ne odazivaju! Stojko i kompanija su srozali HR košarku na ove niske grane i sada se čude što u takvoj reprezentaciji nitko više neće igrati??? Pa Stojko i Rađa su imali par utakmica u kojima su igrali svi naši NBA igrači i izgubili - jer su imali trenere koje su dotični postavili bez ikakvih kriterija. Dakle katastrofalan rezultat, pa bjegovi igrača nisu dovoljni da Rađa i Stojko odu - pa su otišli igrači!

FN
Fr@njo
13:27 13.07.2019.

Radja si nezna i ne vodi brigu o totalno iztrosenim gumama na svom automobilu , a vodio bi brigu o savezu i reprezentaciji.

BI
billynik
13:22 13.07.2019.

Nije ni čudo što oktakzuju savezu kojeg vodi Rađa i Vranković.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije